Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Madrugada

Dannet: 1992
Splittet: 15. november 2008
Også kjent som: Øx + Abbey's Adoption

Rockeband fra Nord-Norge, startet tidlig på 90-tallet. Bandet har hadde stor suksess i Norge med sitt til dels dvelende, melankolske og mørke sound, og oppnådde en viss status i utlandet. Madrugada ble det første norske bandet som ble intervjuet i det engelske musikkmagasinet Mojo, dette skjedde i mars 2004. Bandet Øx ble startet opp i Stokmarknes tidlig på 90-tallet. De hadde stort sett norske tekster, var rimelig pønkete og besto av Marius Almås Johansen på gitar, Frode Jacobsen på bass, Jon.. Les mer..

Rockeband fra Nord-Norge, startet tidlig på 90-tallet. Bandet har hadde stor suksess i Norge med sitt til dels dvelende, melankolske og mørke sound, og oppnådde en viss status i utlandet. Madrugada ble det første norske bandet som ble intervjuet i det engelske musikkmagasinet Mojo, dette skjedde i mars 2004.

Bandet Øx ble startet opp i Stokmarknes tidlig på 90-tallet. De hadde stort sett norske tekster, var rimelig pønkete og besto av Marius Almås Johansen på gitar, Frode Jacobsen på bass, Jon Lauvland Pettersen på trommer og Mads Bertinussen på vokal. Etter en stund forsvant sistnevnte ut av bandet, og han ble erstattet av Jan-Erik Svendsen. Bandet fikk også nytt navn. Dette navnet har blitt skrevet på mange måter, men stavemåten som er benyttet på de to samleplatene de er med på, er Abbey’s Adoption.

I 1993 overtok Sivert Høyem fra Sortland vokalistplassen, og både han og forgjengeren er med på samlealbumet Wraught fra 1993. I en kort periode i starten hadde bandet også en ekstra gitarist, Tommy Nilsen.

I 1995 flyttet bandet til Oslo. Året etter sluttet gitarist Johansen, og han ble erstattet av Robert Burås, som hadde spilt i Walk sammen med Vidar Vang. Gitaristen Gudmund Østgaard var med i bandet i noen måneder, og det er denne besetningen man finner på to spor på samleplaten Betong Vår-97. I 1997 skiftet de navn til Madrugada, og året etter backet de Øystein Wingaard Wolf på hans første soloalbum.

På dette tidpunktet hadde plateselskapet Virgin blitt interessert, og Madrugada platedebuterte med EP-en Madrugada i 1998. De fortsatte med en EP til, New Depression EP, i 1999. Samme år kom debutalbumet Industrial Silence, som ble en stor suksess. Bandet hadde etter dette tett kontakt med deler av det store utland, og våren 2004 spilte de i USA.

Album nummer to, The Nightly Disease, ble sluppet 1. mars 2001. Etter denne utgivelsen sluttet trommeslager Lauvland Pettersen, og han ble etterfulgt av Simen Vangen. Lauvland Pettersen var, sammen med tidligere Adoption-gitarist Østgaard, senere å finne i bandet Milestone Refinery, som utga et selvtitulert album i 2004. Madrugada opererte også med innleid keyboardist på enkelte turnéer.

Tredjealbumet Grit ble sluppet i 2002, og på denne plata ble ”Majesty” den mest populære låten. Madrugada vant Spellemannpris i klassen for rock for utgivelsen, men Grit ble den eneste Madrugada-plata som ikke har toppet VG-lista.

I februar 2005 ga bandet ut albumet The Deep End, produsert av George Drakoulias, og i desember samme år kom livealbumet Live at Tralfamadore hvor ”Lift Me” med Ane Brun var med som bonusspor.

Begge albumene solgte bra, og dette førte til økt interesse og et oppsving i salget av bandets øvrige album.

Under Spellemannprisen 2005 ble Madrugada kveldens store vinnere da de ble kåret til Årets spellemann, vant klassen for rock for The Deep End og i tillegg vant prisen for årets låt sammen med Ane Brun for ”Lift Me”.

Samme år vant de to priser under Alarmprisen 2006. Én i klassen rock for The Deep End og én for beste låt: ”The Kids Are On High Street”. I løpet av innspillingen av albumet hadde trommeslager Vangen forlatt skuta, men bandet valgte å ikke hente inn en erstatter. De fortsatte som trio med Erland Dahlen som innleid trommeslager. Både Vangen og Dahlen bidro på begge 2005-albumene.

Hovedinnspillingene til bandets femte studioalbum startet i New York i slutten av mai 2007, sammen med produsenten og teknikeren John Agnello. De fleste opptakene ble gjort live med bandets tre medlemmer og Dahlen i studio samtidig. Agnello mikset Madrugadas debutalbum, Industrial Silence, og var også involvert som produsent på oppfølgeren The Nightly Disease. Dessuten var han mikser på Robert Burås’ My Midnight Creeps sitt andre album, Histamin. Han kan dermed sies å være den utenforstående kreative kraften som har hatt størst innflytelse på Madrugadas kunstneriske utvikling.

12. juli 2007 ble imidlertid en svart dag i bandets historie, da gitarist Burås ble funnet død i sin egen leilighet. De to gjenværende medlemmene bestemte seg til tross for tragedien for å fullføre og gi ut albumet. De uttalte at arbeidet med materialet også fungerte som terapi for sorgen over tapet av bandkompisen. 10. desember 2007 ga de ut singelen ”Look Away Lucifer” som en forsmak på albumet, før Madrugada ble utgitt 21. januar 2008. Dette ble igjen etterfulgt av singelen ”What’s On Your Mind” som ble sluppet den 31. mars.

Etter plateslippet annonserte bandet at de skulle legge opp. De gjennomførte en avskjedsturné høsten 2008, da utvidet med gitaristene Alex Kloster-Jensen og Cato Thomassen og igjen trommis Erland Dahlen. De spilte i de største norske byene og avsluttet med konsert i Oslo Spektrum den 15. november.

I tillegg til Madrugada var bandmedlemmene involvert i andre prosjekter. Sivert Høyem ga ut soloalbumene Ladies And Gentlemen Of The Opposition og Exiles i henholdsvis 2004 og 2006, og i backingbandet fant man også trommeslager Vangen. Frode Jackobsen bidro som produsent for andre artister (blant andre Savoy), mens Robert Burås startet gruppa My Midnight Creeps i 2003, der han var både vokalist, låtskriver og gitarist. My Midnight Creeps  ga ut et selvtitulert album i 2005 og tidligere nevnte Histamin i 2007.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Alexander Kloster-Jensen Gitar (2008)
Cato Thomassen Gitar, live (2008)
Erland Dahlen Trommer (2005 - 2008)
Frode Jacobsen Bass
Gudmund Østgaard Gitar (1995)
Jon Lauvland Pettersen Slagverk (1993 - 2002)
Marius Almås Johansen Gitar (1992 - 2007)
Robert Solli Burås Gitar (1996 - 2007)
Simen Vangen Trommer (2002 - 2006)
Sivert Høyem Vokal
Tommy Nilsen Gitar (1992 - 1993)

Medvirker på

Ane Brun
Live at Stockholm Concert Hall komponist
2009
Ane Brun
Live in Scandinavia komponist
2007
Diverse artister
Musikken fra Izzat
2005
Ane Brun
Duets
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 8 Norges Fremtid
2005