Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Madcon

Dannet: 1993
Også kjent som: Mad Conference
Fra: Oslo

Hiphopduo bestående av norsk-etiopisk-eritreiske ”Critical” Wolde-Mariam (f. 1978) fra Kastellet i Oslo og norsk-sørafrikanske Tshawe ”Kapricon” Baqwa (f. 1980) fra Tveita i Oslo. Madcon ble dannet allerede i 1993, men debuterte ikke på plate før i 2000. De har vunnet fem Spellemannpriser, og da duoen slo gjennom med superhiten 'Beggin'' i 2007, ble de Norges mestselgende hiphopgruppe gjennom tidene. 'Beggin'' gjorde det skarpt på hitlistene i hele Europa gjennom hele 2008, og gjorde også Madcon til Norges første internasjonale.. Les mer..

Hiphopduo bestående av norsk-etiopisk-eritreiske ”Critical” Wolde-Mariam (f. 1978) fra Kastellet i Oslo og norsk-sørafrikanske Tshawe ”Kapricon” Baqwa (f. 1980) fra Tveita i Oslo. Madcon ble dannet allerede i 1993, men debuterte ikke på plate før i 2000. De har vunnet fem Spellemannpriser, og da duoen slo gjennom med superhiten 'Beggin'' i 2007, ble de Norges mestselgende hiphopgruppe gjennom tidene. 'Beggin'' gjorde det skarpt på hitlistene i hele Europa gjennom hele 2008, og gjorde også Madcon til Norges første internasjonale hiphopstjerner.

Madcon er en forkortelse for 'Mad Conspiracy', og ble dannet i 1993 som en rap- og dansegruppe med fem medlemmer. Gruppa ble raskt redusert til en duo bestående av Wolde-Mariam og Baqwa. De fikk sin første store sjanse da produsent David Eriksen hørte duoen freestyle i 1996. Eriksen hadde tidligere på 1990-tallet fått den norske hiphopgruppa Flava To Da Bone inn på hitlistene, men Madcon droppet Eriksens prosjekt til fordel for produsenten Navid ”The Incredible” Gondal, som også jobbet med gruppa Paperboys og rapperen Farell på sitt selskap Incredible Productions.

I 2000 debuterte MadCon med singlene God Forgive Me, som Dagbladet beskrev som 'rap om norske forhold med afrikansk aksent og pakistanske samples', og O.C. (Oslo City). Incredible Productions skrev en lisensavtale med Virgin, og Madcons debutalbum ble varslet utgitt i september 2000. Men selv om det var så godt som ferdig innspilt, ble det aldri gitt ut.

De to rapperne ga ikke opp, men fortsatte med en rekke konserter og gjesteopptredener, og varmet blant annet opp på europaturnéen til den amerikanske hiphopgruppa Gang Starr i 2003. Gjestevers på Paperboys-singelen Barcelona (2002) var et annet høydepunkt, og ga Madcon deres første smak av hitlistene da singelen ble liggende på VG-lista i 12 uker, med en sjuendeplass som beste plassering. Suksessen til Paperboys ga Madcon muligheter til å gjøre mer på egen hånd. Duoen ble en del av kollektivet Alien Allies – sammen med Vinni fra Paperboys og den finske rapperen og produsenten Redrama. De fikk da spille inn sitt andre debutalbum på Paperboys-etiketten Alien Allies Recordings, som lå under plateselskapet Bonnier Amigo.

Madcon fikk en liten hit med singelen Doo-Wop (2004), som lå fire uker på VG-lista, men oppfølgeren Infidelity klarte ikke å følge opp. Da albumet It's All A Madcon ble gitt ut på tampen av 2004, kom det seg ikke inn på VG-lista. Selv om albumet bare har solgt 8000 eksemplarer, fikk Madcon gode kritikker, en nominasjon til Spellemannprisen i kategorien 'Beste nykommer' og Spellemannprisen for beste hiphop-album. 'Et av de best produserte, best gjennomførte, tvers gjennom hørbare albumene i norsk hiphop til nå. Det er mangfoldig, stilfullt, lett nok til å være kommersielt og tungt nok til å være kredibelt,' mente Dagsavisen.

I 2005 bidro Madcon med vers på plater som Philips Skulk med stil, Tommy Tees Tommy tycker om mej og Paperboys' When Worlds Collide, og var med på sommerturnéen 'Get on the Bus', sammen med blant andre Equicez og OnklP. De ble dessuten ansatt som programledere for sitt eget musikkprogram på The Voice TV, og duoens skjermtekke skulle bli en viktig puslespillbit i den kommende suksessen.

I 2006 og 2007 konsentrerte Madcon seg om å spille inn sitt andre album, og fikk uventet drahjelp da Baqwa fikk tilbud om være med i den tredje sesongen av TV 2s danseshow Skal vi danse?. Gjennom høsten 2007 viste han seg raskt som en av de dyktigste og mest populære deltakerne, og kjendisstatusen ble spikret da han og dansepartneren Maria Sandvik vant konkurransen. Tv-showet fungerte også som en uvurderlig gratisreklame for Madcon, som parallelt med Baqwas dansekonkurranse ga ut singelen 'Beggin''.

'Beggin'' var basert på Frankie Valli & The Four Seasons' låt med samme navn, som var en topp 20-hit i USA i 1967. Baqwa oppdaget låta da en DJ spilte den etter en konsert med Magnet på Blå, og singelen ble en eventyrlig suksess for Madcon. Den gikk rett inn på førsteplass på salgslisten iTunes Top Songs i Norge i oktober, og toppet VG-lista etter to uker. Den ble liggende på VG-lista i 27 uker, og endte med å selge 85 000 eksemplarer.

Grunnlaget for albumet So Dark The Con Of Man, med tittel lånt fra Dan Browns suksessroman Da Vinci-koden, var perfekt. Da det ble sluppet 3. desember 2007 – en uke etter at Baqwa vant Skal vi danse? – solgte det til platina på 11 dager. Det har solgt til sammen 70 000 eksemplarer, noe som gjør det til tidenes mestselgende norske hiphopalbum. Timbuktu, Vinni fra Paperboys, El Axel fra Equicez, Noora og Sofian bidro på albumet, og kritikerne var fornøyde. VG, Dagbladet og Aftenposten ga karakter 5. Dagsavisen ga derimot bare 3, og mente plata var skjemmet av mye fyllstoff. Om hiten 'Beggin'' skrev anmelderen: 'Det er kanskje litt lite oppfinnsomt å gi den ut samme år som franske Pilooski hadde en hit med sin variant.'

DJ Pilooski hadde også fått en hit med sin remiks av 1967-slageren, og suksesen førte blant annet til at remiksplataFrankie Valli & The Four Seasons: Beggin': The Ultimate Collection ble sluppet sommeren 2007. Den franske remiksen var svært lik Madcons versjon i tempo og rytmikk, men den norske versjonen var ingen remiks, og var heller ikke basert på samplinger. Alt var spilt inn og sunget på nytt. 'Vi ville beholde mye av originalen, maksimere Tshawes stemme, legge til et rapvers og en trommelyd for kanskje å få en klubbhit. Jeg synes vi har klart å gjenskape mye av den originale soulstemningen. Kunsten er å få det til å låte gammelt,' sa produsent Kim Ofstad til VG. 2007 ble kronet da So Dark The Con of Man vant Spellemannprisen i kategorien 'Beste hiphopalbum' og 'Beggin'' vant prisen for 'Årets hit' tidlig i 2008.

2008 ble et hektisk og slitsomt år for Madcon, med fire-fem konserter i uka, tv-program i to kanaler, utenlandslansering, intervjuer og videoinnspillinger. Wolde-Mariam slet med epilepsilignende anfall, matintoleranse og mageproblemer, og flere konserter måtte avlyses på grunn av sykdom.

Karrieren gikk uansett rett til himmels, og VG anslo at duoen til sammen kunne tjene ti millioner kroner i 2008. Baqwa og Wolde-Mariam avsluttet samarbeidet med The Voice TV, og takket ja til å bli programledere for gameshowet Kan du teksten? på TV 2. På platefronten bet singelen Back on the Road seg fast på VG-lista i sju uker, og solgte 15 000 eksemplarer.

På våren begynte 'Beggin'' å ta av utenfor Norges grenser. Den begynte å klatre på hitlistene i Tyskland og Østerrike i mars, og fortsatte i Storbritannia, Tyrkia, Frankrike, Polen, Sveits, Russland, Italia, Ungarn og Belgia. I Tyskland solgte 'Beggin'' 120 000 eksemplarer, den toppet ”digital download”-listene i Frankrike og ble a-listet av BBCs Radio 1 i Storbritannia. I august klatret 'Beggin'' til femteplass på den engelske hitlista. På det beste var 'Beggin'' den nest mest spilte låta på europeisk radio og den nest mest solgte singelen i Europa, bare slått av Katy Perrys I Kissed A Girl. Totalt oppnådde 'Beggin'' 16 topp ti-plasseringer og et totalsalg på over 300 000 eksemplarer.

På tross av tallrike promojobber, konserter og reisevirksomhet over hele Europa, annonserte Madcon at deres tredje album skulle gis ut allerede i desember 2008. Singelen Liar ble i september en ny suksess i Norge, med andreplass på VG-lista og 14 000 solgte eksemplarer. Det var også snakk om å gi ut et knippe av duoens norskspråklige låter, som hittil bare har vært å høre på diverse mixtapes og nettsider, som bonusspor på det kommende albumet, men dette har hittil ikke skjedd.

9. november 2008 opptrådte Madcon på World Music Awards i Monte Carlo i Monaco, som sendes i 160 land og potensielt når én milliard tv-seere. Duoen vant også en pris for beste skandinaviske gruppe. Deretter ble An InCONvenient Truth utgitt i desember, og som forgjengeren var albumet produsert av produsentgruppa 3Elementz, som består av Kim Ofstad, Jonny Sjo og amerikaneren Hitesh Ceon.

Anmelderne mente igjen at albumet var fylt med potensielle hits, men var en smule mer reserverte denne gangen. Aftenposten, Dagbladet og VG ga alle 4. 'En regelrett fornyelse av den forlovelsen Madcon allerede har inngått med sitt plutselig brede og folkelige publikum,' skrev Dagbladet. Albumet passerte 30 000 solgte eksemplarer i januar 2009. Samme måned fikk duoen Spellemannprisen både i kategorien 'Årets eksport' - og 'Årets video' for Liar.

For Madcons del var USA-lansering det viktigste punktet på 2009-kalenderen, igjen med 'Beggin'' som isbryter. De skrev kontrakt med plateselskapet Universal Republic og bookingbyrået William Morris Agency, med en USA-lansering av 'Beggin'' i januar 2009 som første mål. - Det blir som å selge sand i Sahara, sa Baqwa til Aftenposten. Det ble etter hvert også en 89. plass på singlelisten i USA, noe som plasserer Madcon i en eksklusiv gruppe av norske artister som har ligget på verdens mest ettertraktede hitliste.

29. mai 2010 fikk Madcon igjen internasjonal oppmerksomhet, da de fremførte sangen «Glow» som pauseinnslag i Eurovision Song Contest på Telenor Arena på Fornebu i Bærum. Året etter vant de Spellemannprisen 2010 i klassen årets hit for denne sangen. De var også nominert i klassen popgruppe for albumet og i den nyopprettede klassen årets innovatør. I 2012 kom det norskspråklige albumet Contakt, som hadde en lang rekke med norske sangere og artister. Året etter kom et nytt album rettet mot det internasjonale markedet, Icon, der store stjerner som Kelly Rowland, Rick Ross, Estelle og Snoop Dogg var med. Albumet toppet VG-lista, men fikk generelt en nokså lunken mottagelse.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.