Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Lynni Treekrem

Født: 26. desember 1958
Også kjent som: Helen Lynn Treekrem

Helen Lynn Treekrem, vokalist og låtskriver, f. 26.12.1958 i Seattle, oppvokst i Kristiansund. Lynni Treekrem begynte å synge med det lokale dansebandet Asterix som 12-åring. Flere av tenårenes sommerferier tilbrakte hun som gatesanger i Oslo, og snart kom hun med i countryrockgruppen Jan Dahlen & The Shotgun Riders, som ble dannet i 1981. Deretter slo hun seg sammen med den bergenske musikeren og produsenten Hans Petter Gundersen. Den kortlivede duoen kalte seg Hot Project, og de.. Les mer..

Helen Lynn Treekrem, vokalist og låtskriver, f. 26.12.1958 i Seattle, oppvokst i Kristiansund.

Lynni Treekrem begynte å synge med det lokale dansebandet Asterix som 12-åring. Flere av tenårenes sommerferier tilbrakte hun som gatesanger i Oslo, og snart kom hun med i countryrockgruppen Jan Dahlen & The Shotgun Riders, som ble dannet i 1981. Deretter slo hun seg sammen med den bergenske musikeren og produsenten Hans Petter Gundersen. Den kortlivede duoen kalte seg Hot Project, og de slapp platen Made To Roam (1984), som inneholdt elementer fra både pop, jazz, funk og country.

Mange nordmenn ble oppmerksom på vokaltalentet med det sydlandske utseendet da hun sang duetten «Engler i sneen» med Jonas Fjeld på hans plate Svært nok for meg i 1990. Lynni Treekrem har selv fortalt at det var det suksessfulle samarbeidet med Fjeld som fikk henne til endelig å satse på en solokarriere.

Debuten Ut i vind (1991) ble produsert av Jon Balke, og låtene var skrevet av blant andre Paul Brady, Frode Alnæs, Jonas Fjeld og Don Williams. Tekstene skrev Lynni Treekrem selv. Med sin karakteristiske stemme og fargerike personlighet traff hun et stort publikum rett i hjertet. Låtene «Vi e på vei», «Flo i hjertet», «Ka farsken» og ikke minst, «Mexico», gjorde det alle godt på norske radiostasjoner.

Oppfølgeren Tusenfryd (1994), som også var produsert av Jon Balke, ble innspilt dels i Los Angeles og dels i Oslo. Treekrem brukte det meksikanske mariachi-orkesteret Mariachi Los Camperos de Nati Cano som backingband, og hun fikk dem med seg på opptredener i Norge. De norske musikerne på platen var ikke dårligere: Annbjørg Lien, Knut Reiersrud, Geir Sundstøl, Per Hillestad, med flere.

Blant låtskriverne denne gang var Jonas Fjeld, Erik Moll, Sandy Denny (Fairport Convention), Paul Brady og Åge Aleksandersen.

Både anmelderne og det platekjøpende publikum satte pris på det fandenivoldske møtet mellom Nordmøre og Mexico. Like godt gikk det ikke med tredjeplaten, Storm (1997). For første gang brukte Lynni egne komposisjoner. Hun har selv fortalt at hun gikk igjennom en tung periode i livet, og musikken derfor ble mørkere og dystrere enn tidligere. Platen ble ikke så godt mottatt av kritikerne, og hun tok seg en lengre pause etter utgivelsen.

Lynni Treekrem er en mye brukt samarbeidspartner, og hun har blant annet sunget med Jonas Fjeld og Knut Reiersrud i den akustiske gruppen Tres Amigos. Hun fikk gode kritikker og en Spellemannpris da hun tolket Haugtussa (1995) sammen med Ketil Bjørnstad.

I 1999 startet hun et samarbeid med Steinar Albrigtsen og Henning Kvitnes. De ga ut platen Falne engler, som inneholder norske oversettelser av Kris Kristoffersens låter.

Hun har deltatt i en rekke andre musikalske prosjekter, blant annet sammen med barndomskameraten Frode Alnæs. I 2003 oppsummerte hun karrieren med samleplaten I manesjen 1990–2003. Den inneholdt også den nye låten «Shangrila», med tekst av Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys.

I 2004 ble Lynnis kjente strofe «No vil æ færra til Mexico» et gjennomgangstema i det suksessfulle humorprogrammet Team Antonsen på NRK. Lynni tok oppmerksomheten som et kompliment, og deltok selv i seriens siste program. Hennes utgivelse i 2004, Sweethearts, er et samarbeidsprosjekt med gitaristen Geir Sundstøl. Sundstøl er ellers en av landets flittigst brukte gitarister og kan høres på en anseelig mengde innspillinger.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Hot Project
Tres Amigos sang
Tres Amigos gitar, vokal
Ung Pike Forsvunnet Vokal