Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Luxus Leverpostei

Dannet: 1991
Fra: Kvinesdal

Kontroversielt humoristisk rockeband fra Kvinesdal, startet i 1991. Luxus Leverpostei har norgesrekord i negative omtaler og spillejobber på russefester. Et samlet norsk pressekorps er enige i at gruppen representerer et lavmål når det gjelder norske sangtekster. De beskyldes for å forherlige pubertal humor, men er samtidig elsket av et stort publikum som selv er i puberteten. Gruppen ble startet av fire ungdommer i Kvinesdal i 1991. Navnet ble tatt etter en boks med leverpostei som.. Les mer..

Kontroversielt humoristisk rockeband fra Kvinesdal, startet i 1991. Luxus Leverpostei har norgesrekord i negative omtaler og spillejobber på russefester. Et samlet norsk pressekorps er enige i at gruppen representerer et lavmål når det gjelder norske sangtekster. De beskyldes for å forherlige pubertal humor, men er samtidig elsket av et stort publikum som selv er i puberteten.

Gruppen ble startet av fire ungdommer i Kvinesdal i 1991. Navnet ble tatt etter en boks med leverpostei som guttene fant i kjøleskapet. Orginal medlemmene bestod av: Dennis, Johnny, Stålull og Bob Kåre. Av de fire første medlemmene er det bare én igjen; vokalist og gitarist Bob Kåre (Per Tore Bjerge). Samtlige som har vært innom gruppen i årenes løp – og det begynner å bli mange av dem – har båret eller bærer pseudonymer. De mest sentrale har vært Stålull (Svein Åge Lervik, gitar), Dennis (Bjørn Åge Nilsen, bass, vokal), Johnny (Johnny Bakke, trommer)og Gerry (Gerhard Lister, keyboards).

Etter å ha gitt ut tre kassetter på egen hånd, som alle solgte rundt 3000 eksemplarer hver, fikk Luxus Leverpostei kontrakt med det nystartede plateselskapet MTG Records i 1995. Året etter kom gruppens første CD, Absolute Bullshit. Platen skapte rabalder på flere måter. Først og fremst ble den slaktet i pressen for sine pubertale tekster som alle handlet om tiss, bæsj og perversiteter. Dernest fikk den stor oppmerksomhet blant tenåringer, som dro i tusentall til plateforretningene og gruppens konserter. Størst bråk ble det imidlertid hos selskapet EVA Records, utgiver av Absolute Music-serien, som truet med rettssak hvis ikke gruppen trakk tilbake platen og ga den ny tittel. Den nye tittelen ble 100 % Bullshit. Albumet solgte til slutt til platina – 50 000 eksemplarer.

Allerede året etter var Luxus Leverpostei klar med oppfølgeren, Bare ræva. Negative omtaler til tross solgte platen mer enn 30 000. I oktober 1997 dro gruppen til London, hvor de spilte inn julesingelen «Øl & syltaflesk» i Abbey Road Studio. I april 1998 kom albumet Load Error, som inneholdt technoversjoner av gamle sanger, og i september samme år kom Hebd. I august 2000 var det klart for Tarmgass. Etter noen få uker på markedet ble platen stoppet fordi noen av tekstene ble ansett å være støtende.

Neste utgivelse, singelen «The Big Big Brother», som kom i mai 2001, ble også stoppet – denne gang fordi gruppen brukte logoen til TV-serien Big Brother på plateomslaget uten tillatelse. I august 2001 kom en samleplate med den beskrivende tittelen The Greatest Shits, og et år senere var det klart for albumet Festen blir ikke den samme uten.

Lavmål eller ikke – Luxus Leverpostei er en suksesshistorie innen norsk populærmusikk. På ti år har gruppen solgt 140 000 CD-er, og hvert år holder de mer enn 100 konserter.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Bjørn Åge Nilsen Vokal, Bass ( 1991- 2001)
Bøggwald Bacon Bass
Gerhard Lister Keyboards
Johnny Bakke Trommer, perkusjon (1991- 1999/2000)
Per Tore Bjerge Vokal, gitar
Svein Åge Lervik Gitar (1993 - fortsatt)