Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Luxus Leverpostei

Dannet: 1991
Fra: Kvinesdal

Kontroversielt humoristisk rockeband fra Kvinesdal, startet i 1991. Luxus Leverpostei har norgesrekord i negative omtaler og spillejobber på russefester. Et samlet norsk pressekorps er enige i at gruppen representerer et lavmål når det gjelder norske sangtekster. De beskyldes for å forherlige pubertal humor, men er samtidig elsket av et stort publikum som selv er i puberteten. Gruppen ble startet av fire ungdommer i Kvinesdal i 1991. Navnet ble tatt etter en boks med leverpostei som.. Les mer..

Kontroversielt humoristisk rockeband fra Kvinesdal, startet i 1991. Luxus Leverpostei har norgesrekord i negative omtaler og spillejobber på russefester. Et samlet norsk pressekorps er enige i at gruppen representerer et lavmål når det gjelder norske sangtekster. De beskyldes for å forherlige pubertal humor, men er samtidig elsket av et stort publikum som selv er i puberteten.

Gruppen ble startet av fire ungdommer i Kvinesdal i 1991. Navnet ble tatt etter en boks med leverpostei som guttene fant i kjøleskapet. Orginal medlemmene bestod av: Dennis, Johnny, Stålull og Bob Kåre. Av de fire første medlemmene er det bare én igjen; vokalist og gitarist Bob Kåre (Per Tore Bjerge). Samtlige som har vært innom gruppen i årenes løp – og det begynner å bli mange av dem – har båret eller bærer pseudonymer. De mest sentrale har vært Stålull (Svein Åge Lervik, gitar), Dennis (Bjørn Åge Nilsen, bass, vokal), Johnny (Johnny Bakke, trommer)og Gerry (Gerhard Lister, keyboards).

Etter å ha gitt ut tre kassetter på egen hånd, som alle solgte rundt 3000 eksemplarer hver, fikk Luxus Leverpostei kontrakt med det nystartede plateselskapet MTG Records i 1995. Året etter kom gruppens første CD, Absolute Bullshit. Platen skapte rabalder på flere måter. Først og fremst ble den slaktet i pressen for sine pubertale tekster som alle handlet om tiss, bæsj og perversiteter. Dernest fikk den stor oppmerksomhet blant tenåringer, som dro i tusentall til plateforretningene og gruppens konserter. Størst bråk ble det imidlertid hos selskapet EVA Records, utgiver av Absolute Music-serien, som truet med rettssak hvis ikke gruppen trakk tilbake platen og ga den ny tittel. Den nye tittelen ble 100 % Bullshit. Albumet solgte til slutt til platina – 50 000 eksemplarer.

Allerede året etter var Luxus Leverpostei klar med oppfølgeren, Bare ræva. Negative omtaler til tross solgte platen mer enn 30 000. I oktober 1997 dro gruppen til London, hvor de spilte inn julesingelen «Øl & syltaflesk» i Abbey Road Studio. I april 1998 kom albumet Load Error, som inneholdt technoversjoner av gamle sanger, og i september samme år kom Hebd. I august 2000 var det klart for Tarmgass. Etter noen få uker på markedet ble platen stoppet fordi noen av tekstene ble ansett å være støtende.

Neste utgivelse, singelen «The Big Big Brother», som kom i mai 2001, ble også stoppet – denne gang fordi gruppen brukte logoen til TV-serien Big Brother på plateomslaget uten tillatelse. I august 2001 kom en samleplate med den beskrivende tittelen The Greatest Shits, og et år senere var det klart for albumet Festen blir ikke den samme uten.

Lavmål eller ikke – Luxus Leverpostei er en suksesshistorie innen norsk populærmusikk. På ti år har gruppen solgt 140 000 CD-er, og hvert år holder de mer enn 100 konserter.

Medlemmer

Bjørn Åge Nilsen Vokal, Bass ( 1991- 2001)
Bøggwald Bacon Bass
Gerhard Lister Keyboards
Johnny Bakke Trommer, perkusjon (1991- 1999/2000)
Per Tore Bjerge Vokal, gitar
Svein Åge Lervik Gitar (1993 - fortsatt)