Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Louis Jacoby

Født: 6. september 1952
Fra: Larvik

Trubadur, komponist og lærer, f. 6.9.1952. Louis Jacoby er ansvarlig for en av Norges nasjonalviser; «Hverdag». Han synger med en behagelig, dyp barytonstemme, som til tider beveger seg helt ned i bassregisteret. Han har en egen evne til å skrive oppløftende viser om hverdagslige, nærmest uvesentlige hendelser, og få dem til å virke som det viktigste i livet. Louis Jacoby var en av mange som dukket opp på visebølgen midt på 70-tallet. Hans to album fra denne tiden besto hovedsakelig av.. Les mer..

Trubadur, komponist og lærer, f. 6.9.1952. Louis Jacoby er ansvarlig for en av Norges nasjonalviser; «Hverdag». Han synger med en behagelig, dyp barytonstemme, som til tider beveger seg helt ned i bassregisteret. Han har en egen evne til å skrive oppløftende viser om hverdagslige, nærmest uvesentlige hendelser, og få dem til å virke som det viktigste i livet.

Louis Jacoby var en av mange som dukket opp på visebølgen midt på 70-tallet. Hans to album fra denne tiden besto hovedsakelig av kjente viser med norske og svenske tekster. Han tolket amerikanere som Paul Simon og James Taylor, side om side med velkjente toner fra Evert Taube og Olle Adolphson. Han presenterte også en norsk versjon av «Snart er kaffen klar», flere år før Povl Dissing gjorde Benny Andersens vise «Svantes lykkelige dag» kjent i Norge. Bare noen få viser hadde han skrevet selv, men ironisk nok var det disse som best viste hva Louis Jacoby sto for: «Jeg tror du vet» fra hans første LP er forløperen til «Hverdag».

Carsten Klouman var arrangør og orkesterleder på Viser i ro og mak (1974). Produsent for platen var Pål Andersen. På oppfølgeren Den gode tid (1975) var Henryk Lysiak arrangør, mens Johnny Sareussen var produsent. Anita Skorgan sang duett på «Hele verden synger sommer». Etter disse to platene trakk Louis Jacoby seg fra rollen som turnerende visesanger, og slo seg ned i Ula i Vestfold i 1980. Der gikk han inn i skoleverket som norsklærer i den videregående skole.

Midt på 80-tallet begynte det å klø i gitarfingrene igjen. Han kom på andre plass i Den Norske Bryggeriforenings ølvisekonkurranse med «Jeg har øl», og i november 1987 laget han LP-en Svaberg, som han ga ut på eget selskap året etter. På denne platen presenterte han egne viser, deriblant «Hverdag». Noen år senere ble denne visa kåret til en av Norges 20 nasjonalviser i Nitimen.

Problemet for Jacoby – og publikum – var at «Hverdag» ikke var tilgjengelig på plate. Albumet Svaberg forsvant fort fra hyllene, og ble ikke trykket opp igjen. Først i 1996 gikk Louis Jacoby i studio for å spille inn ny plate, nå med storsatsing fra PolyGram i ryggen. I forkant av dette hadde Jacoby mottatt Prøysenprisen (1992), og i 1995 vant han Nitimens sommervisekonkurranse sammen med Lars Martin Myhre for «En sommer er aldri over». Dette førte til platekontrakt med PolyGram. Myhre var produsent for albumet Hverdag (1996), som inneholdt 14 nye viser samt nyinnspillinger av «Hverdag» og «Svaberg».

Jacoby fulgte opp med en samling ølviser. Og dette var helt naturlig, i betraktning av hans status som øltrubadur. I årenes løp har han forfattet mer enn 30 ølviser, mange av dem for norske bryggerier, og i 1995 laget han Ut etter øl – Den store ølviseboka (Schibsted). Albumet Ølviser fra en fyllepenn (1996) inneholdt 21 viser, deriblant «Jeg har øl», og var produsert av Lars Martin Myhre. Den samme Myhre var produsent og medspiller på albumet Noen & ingen (2002). Tittelkuttet var en elegant betraktning av noe hverdagslig som de fleste av oss ikke legger merke til; dette at husholdningens overhode – mor – tituleres med noen, ingen eller hvem. Alt annet enn ved navn.

Louis Jacoby omtales gjerne som svabergets og sommerens trubadur, eller artisten som hyller dagliglivet og dets menneskelige relasjoner. Han har selv den beste forklaringen på hvorfor de daglige gjøremål resulterer i gode viser: «Det er i hverdagene de små tonene ligger, de som til sammen legger myke eller harde akkorder til strofene vi alle bærer i oss.»

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (singel/EP)

Louis Jacoby
Du er min himmel på jord
2008
Louis Jacoby
Hverdag
1996

Medvirker på

Stein Ingebrigtsen
Livet komponist;tekstforfatter
2012
Anita Skorgan
Hele veien - 47 utvalgte sanger oversetter
2009
Diverse artister
Låvedans
2007
Gudny Dahlen
Mest av alt komponist;tekstforfatter
2004
Lars Martin Myhre
10 Sanger tekstforfatter
2001
Diverse artister
96% Låvedans
2001
Sissel Kvambe
Sissels beste komponist;tekstforfatter
2000
Jiws
Den fyrste song - levende dansemusikk 3 komponist;tekstforfatter
1995
Diverse artister
Solskiva – årets nye sommersanger
1995
Svenn-Erik Fjeldberg
Du kan danse til radio'n oversetter
1990
Diverse artister
Stevnemøte
1976
Anita Skorgan
Til en venn oversetter
1975