Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Lillian Askeland

Født: 1. august 1949
Også kjent som: Lilly The Kid
Fra: Bergen / Ski

Countryartist, f. 1.8.1949 i Bergen. Askeland smykkes gjerne med tittelen Norges countrydronning. På sitt mest populære gikk det unna 150 000 plater og kassetter i året av serien Countryfest, hvor Askeland hadde en vesentlig rolle, og hun solgte som regel 30 000 enheter hver gang hun ga ut plate på egen hånd. Lillian Askeland vant konkurransen Talent 65, og debuterte på plate to år senere med singelen «Du har ett sätt at kyssas, älskling», der hun symptomatisk nok for den norske.. Les mer..

Countryartist, f. 1.8.1949 i Bergen. Askeland smykkes gjerne med tittelen Norges countrydronning. På sitt mest populære gikk det unna 150 000 plater og kassetter i året av serien Countryfest, hvor Askeland hadde en vesentlig rolle, og hun solgte som regel 30 000 enheter hver gang hun ga ut plate på egen hånd.

Lillian Askeland vant konkurransen Talent 65, og debuterte på plate to år senere med singelen «Du har ett sätt at kyssas, älskling», der hun symptomatisk nok for den norske popindustriens politikk på 60-tallet ble beordret til å synge på svensk. Tre år og flere singler senere slo hun tilbake som countrysanger på LP-en C & W, hvor hun under Arne Bendiksens ledelse tolket et amerikansk standard-repertoar. Platen ble også utgitt i Sverige med tittelen Country på mitt sätt, men da med svenske tekster. Lillian representerte Norge på musikkfestivaler i Tyskland, Polen og Brasil, og ble beste norske deltaker på den skandinaviske western-festivalen i 1970. Hun ble også medlem av Country Snakes, noe som ble starten på et langt samarbeid med Ottar «Big Hand» Johansen.

På midten av 70-tallet var hun en av artistene som ble innlemmet i Vidar Lønn-Arnesens Vill vest-stall i NRK, hvor hun gikk under det treffende dekknavnet Lilly The Kid. Dette TV-programmet resulterte i første omgang i en plate med samme navn, og ble deretter videreført i serien Landhandler’n, som igjen førte til plateserien Countryfest, som kom i syv utgaver i årene 1976–81. Lillian deltok på dem alle. I tillegg var hun med på samleplaten Country Saloon i 1983 og diverse plater med Country Snakes.

Lillians egne plater viser en countryartist med stor spennvidde. Dette skyldes blant annet at hun aldri har glemt popsangeren i seg, og at platene har hatt stor variasjon, som regel med mye materiale komponert spesielt for henne. Blant bidragsyterne har vært Benny Borg, Asa Krogtoft, Ottar Johansen og broren Johnny Askeland (som hun sang en duett med på albumet En sang som er min). Sangene hun har tolket i årenes løp, har vært hentet fra så forskjellige kilder som Dolly Parton og Norvald og Martha Eggum (foreldrene til den mer kjente Jan), og musikerne som har hjulpet henne spenner fra Popol Ace og medlemmer av Lava til Kari Stokke og Iver Kleive. Blant produsentene er Arne Bendiksen, Arve Sigvaldsen, Rolf Løvland og Nils Bjarne Kvam. I 1980 gikk hun til topps på Norsktoppen med «Du trengte meg».

På plateomslag og opptredener har Lillian Askeland alltid fremstått som smilende blid. Det ingen visste, var at Lillian gjennom store deler av sin karriere slet med sceneskrekk som følge av polypper på stemmebåndet. Feil- og overbelastning av stemmen gjorde at hun til slutt måtte opereres i januar 1984. Hennes første plate etter operasjonen, Souvenirs, bar preg av lettelsen over å ha kommet tilbake til scenen uten hørbare forandringer i stemmen. Hun sang for første gang på nynorsk, og tolket blant annet sanger av Paul Simon oversatt til norsk av Jan Eggum og Finn Kalvik. Platen var den første utgitt på eget selskap.

Til sitt 20-årsjubileum som artist i 1985 ga Lillian Askeland ut en singel med to versjoner av «Only Love» – kjenningsmelodien som Vladimir Cosma laget til TV-serien Mistral’s Daughter, og som Nana Mouskouri har gjort verdenskjent. A-siden var den engelske versjonen, mens B-siden bar tittelen «20 år» med norsk tekst av Arve Sigvaldsen. Året etter spilte Sissel Kyrkjebø inn en annen norsk versjon av den samme melodien – under tittelen «Kjærlighet».

Lillian Askeland har benyttet flere band som backing i årenes løp, blant andre Silver Stars, Country Team og Gruppesax. På albumet It Takes A Little Rain (1992) blåste hun nytt liv i navnet Country Snakes, men nå med helt andre medlemmer enn de som startet opp i 1970. På Mi eiga hamn sang (2008) hun på nynorsk og bergensk.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Country Snakes Vokal
Country Team Vokal

Medvirker på

Heidi Hauge
Countryperler oversetter
2003
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1981 - 1983
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1978 - 1980
1998
Jan Høiland
Tio tusen röda rosor oversetter
1994
Diverse artister
SE og HØR popshow
1986
Diverse artister
Nytt Og Norsk 2
1985
Diverse artister
Julekveld I Skogen
1985
Svenn-Erik Fjeldberg
Tilbake igjen - Det er nå det skjer oversetter
1984
Diverse artister
NAMA-Kassetten 1984
1984
Irén Hovde, Leif Juster
Disco-Leif I Farta
1984
Diverse artister
Country Saloon
1983
Diverse artister
NAMA Kassetten 1982
1982
Diverse artister
Countryfest 7
1981
New Jordal Swingers
1958 - The Original Soundtrack utøver
1980
Diverse artister
Countryfest 6
1980
Diverse artister
Countryfest 5
1980
Diverse artister
ESSO Music Party 16 Med festlige innslag av Arve Opsahl og Carl Gustav Lindstedt
1980
Diverse artister
Countryfest 4
1979
Diverse artister
Countryfest 3
1978
Diverse artister
Countryfest 2
1977
Diverse artister
Countryfest 1 utøver
1976
Diverse artister
Lilly the Kid
1975
Diverse artister
Vill Vest - Countryfest
1974
Country Snakes
På norsk med Country Snakes utøver
1972
Jon Eikemo, Jon Skolmen
Talltull
0-00