Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Lillebjørn Nilsen

Født: 21. desember 1950
Også kjent som: Bjørn Nilsen + Bjørn Falk Nilsen
Fra: Oslo

Bjørn Falk Nilsen, vokalist, gitarist, felespiller, komponist og tekstforfatter, f. 21.12.1950 i Oslo. Lillebjørn Nilsen hører til blant de aller største innen norsk visekunst. Nilsen forteller noe om tiden han lever i gjennom sine viser – viser som er blitt allemannseie. Gjennom sin gitarbok er også Lillebjørn Nilsen ansvarlig for at tusenvis av nordmenn har lært seg å spille gitar. Lillebjørn Nilsen har en helt enestående evne til å formidle sine tanker, følelser og minner på en varm og ærlig måte,.. Les mer..

Bjørn Falk Nilsen, vokalist, gitarist, felespiller, komponist og tekstforfatter, f. 21.12.1950 i Oslo. Lillebjørn Nilsen hører til blant de aller største innen norsk visekunst. Nilsen forteller noe om tiden han lever i gjennom sine viser – viser som er blitt allemannseie. Gjennom sin gitarbok er også Lillebjørn Nilsen ansvarlig for at tusenvis av nordmenn har lært seg å spille gitar.

Lillebjørn Nilsen har en helt enestående evne til å formidle sine tanker, følelser og minner på en varm og ærlig måte, uten at det virker sentimentalt. Han synger med en behagelig stemme som utstråler en naken undring, samtidig som den virker trøstende og lindrende på lytteren. Tekstene hans fungerer ofte som små noveller, der hverdagslige situasjoner blir beskrevet som om de er verdensbegivenheter. Melodiene er enkle og fengende i form, men som regel fremført i arrangementer som avslører artistens allsidighet og enorme musikalitet.

Lillebjørn har oppnådd suksess både som soloartist, som del av en duo og som medlem av trioer og kvartetter. Han har gjort nok på egen hånd til å fortjene merkelappen visekonge, men på toppen av dette har han vært delaktig i store suksesser som Ballade! og Gitarkameratene. I sitt virke har han også bidratt til å forene viseformen med norsk folkemusikk, amerikansk rock’n’roll og etniske toner, og således nådd ut til alle folkeslag i alle aldersgrupper og sosiale lag. Han har mottatt en rekke trofeer for sitt platesalg; Spellemannprisen fire ganger samt Prøysenprisen, Juliusprisen og Norsk Bokkunst Pris.

Lillebjørn begynte å spille etter å ha funnet en ødelagt gitar på loftet. Han debuterte som 14-åring i gymsalen på realskolen på Ila med «Tom Dooley», og skrev like etterpå sin første vise «Danse, ikke gråte nå». Han ble medlem av Dolphin viseklubb fra starten i 1965, og debuterte på TV året etter sammen med Bjørn Morisse. Morisse var både større og eldre, og ble omtalt som Store-Bjørn, mens den yngre ble kalt Lille-Bjørn. Senere adopterte han navnet og fjernet bindestreken.

Morisse og Nilsen (og senere Steinar Ofsdal) utgjorde The Young Norwegians, som ga ut noen singler på Troll etterfulgt av to album. Things On Our Mind kom i 1967 på etiketten Triola, og her var Kari Svendsen deltaker på enkelte kutt. Music fulgte året etter på selskapet Polydor. Nå var Ofsdal blitt medlem, men gruppen ble oppløst ved inngangen til 1969. Lillebjørn gjorde deretter ferdig eksamen artium ved musikklinjen, og startet sin karriere som forfatter. Den første av mange visebøker fra Nilsens hånd kom dette året, etterfulgt av blant annet Lillebjørns gitarbok, som i årenes løp har vist seg å være den viktigste gitarlærebok utgitt i Norge.

I denne perioden debuterte også Lillebjørn som skuespiller i filmen Himmel og helvete, og han samarbeidet med blant andre Birgitte Grimstad, Finn Kalvik, Lars Klevstrand og Hege Tunaal. Turneene førte ham til Sverige, Danmark, Færøyene, Island, England og Nederland, i tillegg til de fleste kriker og kroker i Norge. Han ble også invitert til å delta på en politisk visefestival i Berlin, men takket nei fordi han ble bedt om å klippe håret!

Lillebjørn spilte inn sitt første soloalbum i løpet av to dager i november 1970. Tilbake var prydet med et svært ukommersielt omslag, fattig på salgsfremmende opplysninger, og med bare et svart/hvitt fotografi av faren på forsiden. Blant sangene var hans hyllest til faren, «Far har fortalt». Finn Kalvik var gjest og Svein Erik Børja produsent.

1973 var et av de viktigste årene i Lillebjørns karriere. Dette året ga han ut en av sine beste plater, var delaktig i en annen, og lanserte den første utgaven av gitarboka. Øystein Sunde var produsent for Portrett, der mange av Lillebjørns mest kjente viser var med. Blant dem «Gategutt», «Alle duene», «Regnet er en venn», «Ola Tveiten» og ikke minst «Barn av regnbuen» – hans norske versjon av Pete Seegers vise «Rainbow Race». Lillebjørn fikk Spellemannprisen for albumet.

Hakk i hæl med Portrett kom manifestet På stengrunn, 16 sanger av arbeiderdikteren Rudolf Nilsen, innspilt i samarbeid med Lars Klevstrand, Jon Arne Corell, Kari Svendsen, Steinar Ofsdal og Carl Morten Iversen. Platen er en milepæl i norsk visekunst, og utgivelsen ble en realitet takket være Lillebjørns platekontrakt med Polydor. Produsent for dette viktige albumet var Johnny Sareussen. Det ble gjenutgitt av Grappa i 2001 i forbindelse med 100-årsdagen for Rudolf Nilsens fødsel, da med tre bonusspor.

Lillebjørns neste prosjekt var barneplaten … og Fia hadde sko! (1974), der han skrev nye tekster til melodier han husket fra barndommen. Johnny Sareussen var produsent. «Haba haba» toppet Norsktoppen i 1974 og sikret artisten et stort publikum også blant de yngste. Året etter var det klart for albumet Byen med det store hjertet (1975), igjen med Øystein Sunde som produsent og medvirkende musiker. Blant innholdet var en nyinnspilling av «Danse, ikke gråte nå».

Lillebjørn gjenopptok samarbeidet med Steinar Ofsdal i 1976, og de to turnerte i både inn- og utland med en forestilling der de fremførte norske folkeviser. Albumet Hei-fara! ble innspilt og utgitt dette året, med Sigmund Groven som produsent, mens et konsertopptak gjort i Sioux Falls, Sør-Dakota, ble utgitt på det amerikanske selskapet Skandisk Music i 1979. Året etter ble det også utgitt i Norge. Parallelt med dette startet Lillebjørn gruppen Ballade! sammen med Lars Klevstrand, Åse Kleveland og Birgitte Grimstad. Kvartetten ga ut to LP-er, hvorav den andre innbragte Spellemannprisen i 1980. Midt i denne hektiske perioden rakk Lillebjørn å lage enda en sterk soloplate, Oslo 3 (1979), der vi ble kjent med «Stilleste gutt på sovesal 1». Andre nye favoritter var «Bysommer» og «Blues når du var 15». Johnny Sareussen var produsent.

Sommeren 1981 tok Lillebjørn imot enda en utfordring, denne gang som redaksjonsmedlem og programleder i TV-serien Ta pulsen på sommer-Oslo. Året etter dro han til Stockholm for å skrive nye viser, som ble presentert på albumet Original Nilsen i september 1982. Her møtte vi «Tanta til Beate» og «Vinterbror», og sang lystig med på «Crescendo i gågata» og «Se alltid lyst på livet». Johnny Sareussen var igjen produsent, mens ensemblet bak artisten besto av en rekke anerkjente musikere. Blant dem var Jonas Fjeld, Hot Club de Norvège, Freddy Lindquist og Brynjar Hoff. Albumet toppet salgslistene, avstedkom eget TV-program, og sørget for at Lillebjørn Nilsen fikk Spellemannprisen for tredje gang.

Sommeren 1984 var Lillebjørn igjen engasjert av NRK, denne gang sammen med Øystein Sunde. De to visevennene leverte rapporter fra en padletur til Reiseradioen. Deretter gikk turen i studio for å lage albumet Hilsen Nilsen (1985) med Sareussen som produsent. Blant musikerne var Jonas Fjeld, Øystein Sunde og Lasse Hafreager. Nok en gang søkte Lillebjørn til sine egne røtter for å finne inspirasjon, og han leverte sin kanskje mest inderlige hyllest til stedet han kom fra: «Alexander Kiellands Plass». Inkludert var også «Blå odyssé», der Lakis Karnekis deltok på bouzouki.

20-årsjubileet for Lillebjørns første offentlige opptreden ble feiret med samleplate og visebok, begge med tittelen Tekst og musikk: Lillebjørn Nilsen (1986). Boka hadde 80 viser, platen 15. Lillebjørns neste album, Sanger (1988), var hans mest lavmælte og utforskende. I forkant av platen hadde han levert musikk til filmen Blücher, og sangen «Se deg aldri tilbake» var inkludert både i filmen og på albumet. Lanseringen av albumet kom imidlertid helt i skyggen av den første turneen som ble gjennomført av de fire artistene som snart skulle bli kjent som Gitarkameratene.

Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Lars Klevstrand befant seg på samme scene under visefestivalen i Sarpsborg sommeren 1987. Dette var så vellykket at de bestemte seg for å dra ut på turné – alle unntatt Klevstrand, som måtte takke nei på grunn av andre oppdrag. I stedet ble Jan Eggum tilkalt, og de fire trubadurene dro ut på tur under tittelen «Festkonsert». Et opptak fra konserten i Bergen kom ut på plate våren 1989, og her fremsto kvartetten som Gitarkameratene. Året etter fulgte de opp med et album fullt av nye viser. Typisk norsk ble en salgssuksess, og under Spellemannprisen i februar 1991 fikk Gitarkameratene to priser; den ene for platen, den andre for Årets Spellemann.

Et nytt høydepunkt for Nilsen kom i 1990, da han sto på scenen sammen med sitt forbilde Pete Seeger. Dette skjedde på Tønder-festivalen i Danmark, og Seeger uttrykte sin takknemlighet for at Lillebjørn hadde gjort hans «Rainbow Race» til allemannseie i Norge. Senere fikk Lillebjørn i oppdrag å korrekturlese og gi kritiske vurderinger av manuset til Pete Seegers selvbiografiske visebok Where Have All The Flowers Gone.

Nære Nilsen (1993) var neste album, innspilt sammen med en rekke fremtredende musikere. Hele Gitarkameratene var med, i tillegg til nye kamerater som Lars Lillo-Stenberg og Geir Sundstøl. Produsent denne gang var Sverre Erik Henriksen. Det var en fyrrig, sprek og frittalende Lillebjørn som viste seg frem på albumet. «Gul og vissen» var skrevet i samarbeid med Lillo-Stenberg, «Fort gjort å glemme» var en ærlig utlevering av et lite handikap, «1000 søte damer!» var en innrømmelse på grensen til det dristige, og «Hvor kommer alle cowboyene fra?» var et spark til alle nordmenn som dyrker alt amerikansk mens de ler av det som er ekte urnorsk.

En usedvanlig rikholdig solokarriere ble oppsummert på den doble CD-samlingen 40 spor i 1996. I tillegg til 40 innspillinger fra årene 1973–93, inneholdt samlingen to gjennomillustrerte hefter. Hvert av disse heftene var på 40 sider, der det var gjort plass til alle tekstene og artistens egne kommentarer og historier til hver sang. Samlingen befestet Lillebjørn Nilsens posisjon som en ledende figur innen nordisk visekunst.

Det neste tiåret ga ikke Lillebjørn Nilsen ut nye plater. De eneste innspillingene kom i 2003 på hyllestalbumet til Vidar Sandbeck, Gull ifra grønne skoger, hvor han fremførte to viser på egen hånd og én sammen med Gitarkameratene. I tillegg til alle de nevnte platene, har han også bidratt til et titalls samlinger med diverse artister, blant annet opptak fra visefestivaler i Haugesund, Västervik, Skagen, Ingelheim og Lentzburg, samt aksjonen Sammen for livet. Hans gitarbok har kommet ut i flere opplag, og også avstedkommet en video (Lillebjørns gitartime) og en CD med musikkeksempler.

Lillebjørn Nilsen har alltid skrevet sanger på norsk, og har aldri sluttet å forundre seg over at enkelte norske artister dikter på et fremmed språk (hovedsakelig engelsk) det de ikke klarer å formulere på sitt eget. Han bruker gjerne sin første egenkomponerte vise, «Danse, ikke gråte nå», som eksempel på at det går an å nå ut i verden selv når man tilhører et lite språksamfunn: Sangen hans finnes på plater i hele Skandinavia, Tyskland, England, Irland og USA.

Paradoksalt nok er denne norskeste av norske visesangere også blant de mest internasjonale. Han lar seg inspirere av musikk fra hele verden, om han så finner den i norske sølvsmier eller på pakistanske markeder, og han har klart det mesterstykket «å eksportere vin» fra Norge til Frankrike: «Tanta til Beate» har blitt en standardlåt i musikalske sigøynermiljøer i Paris.

Lillebjørn Nilsen er far til Siri Nilsen. I 2013 var han en av tre artister som ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame -- en æresbevisning som hedrer personer og band med særlig stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Ballade! Vokal, gitar
Gitarkameratene Vokal, gitar, munnspill, fele
På stengrunn Tidligere medlem
The Young Norwegians Vokal, banjo, mandolin, gitar, hardingfele, munnharpe, munnspill

Medvirker på

Diverse artister
Ei Vise Er Så Mangt
2017
Hovedøen Social Club
Salsa Til Folket!
2015
Finn Kalvik
Sommersangeren
2012
Jesse Jones
12 Blokker og 1 vei inn komponist
2011
Mikael Diseth
Si ifra samplet
2011
Diverse artister
Mitt lille land oversetter
2011
Maja Ratkje, Poing
Wach auf! komponist
2011
Lucky Lips
Third Door to the Right EP komponist;tekstforfatter
2010
Gitarkameratene
Kanon! oversetter
2010
Jesse Jones
Gategutt komponist
2010
Aasmund Nordstoga
Friaren tekstforfatter
2010
Dan Kristoffersen
It's Cold Tonight
2009
Diverse artister
Jippi Det Er Fest
2008
Jan Eggum
Hjerteknuser musiker;vokalist
2007
Bjølsen Valsemølle
Over elva vokalist;musiker
2007
Idun & Arne Duo
To stemmer og en gitar komponist;tekstforfatter
2007
Pitsj
Pitsj komponist;tekstforfatter
2006
Trond Granlund
En Litt Forvirra Fyr komponist;tekstforfatter
2005
Diverse artister
En hildringstime - 16 artister hedrer Erik Bye
2005
Geir Arne Hansen
Veien har vært lang tekstforfatter
2005
Aftenlandet
Det beste fra aftenlandet tekstforfatter
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 2 Giganter
2005
Geir Arne Hansen
En time igjen tekstforfatter
2005
Ballade!
Ballade! På Turné Og Ekstranummer
2004
Grete Pedersen, Oslo Kammerkor
Kyst kust coast komponist;tekstforfatter
2004
Grünerløkka Skole, Høgås Barnehage
Barna synger 1 tekstforfatter
2004
Kringkastingsorkestret KORK
Tono - 75 år for Musikken - Fremtiden er Uhørt komponist;utøver
2003
Diverse artister
Gull I Fra Grønne Skoger : Vidar Sandbeck i ord og toner
2003
Diverse artister
Tidenes Beste Barneplate
2003
Camilla Johansen
Du og jeg og vi to.. oversetter
2003
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Alf Cranner
50 Beste fra 40 år oversetter
2003
Trond Granlund
Høyt, lavt og langt komponist;tekstforfatter
2003
Petter Bjaarstad, SwingLett
SwingLett komponist;tekstforfatter
2002
Geir Holm, Kai Robert, Sarpsborg Janitsjarkorps
På Barnekonsert Med komponist;tekstforfatter
2002
Frank Znort Quartet
Frank Znort Quartet komponist;tekstforfatter
2002
Lollipops
Erta berta oversetter
2002
Finn Kalvik
Klassisk Kalvik utøver
2002
Diverse artister
Barnas Beste
2002
Kirsten Bråten Berg
Syng du mi røyst komponist;tekstforfatter
2001
Sigmund Groven
Vi på Langedrag komponist
2001
Anita Skorgan
Gull tekstforfatter
2001
Lars Lillo-Stenberg
Oslo komponist;tekstforfatter
2000
Diverse artister
Caspers Barnefavoritter 3
2000
Diverse artister
Tande-P - Mine favoritter oversetter;utøver
2000
Gatesangerne
Oslo - viser del-bidragsyter;bearbeidelse tekst
2000
Aftenlandet
God morgon høst
2000
Lars Lillo-Stenberg
Bysommer komponist;tekstforfatter
2000
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1970 - 1973
1999
Blodsbrødre
Syng og vær glad! - norske rockehits komponist;tekstforfatter
1999
Diverse artister
Sanger For Barn
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1981 - 1983
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1973 - 1977
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk - Presentasjons-CD
1998
Diverse artister
Absolute Norsk
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1978 - 1980
1998
Kine Therese Ludvigsen
Barndomsminner tekstforfatter
1997
Peter Ljung
Live tekstforfatter
1996
Danko Fjeld Andersen
Ridin' on the Blinds
1994
Diverse artister
Norske Filmklassikere
1993
Alf Cranner
48 Viser oversetter
1992
Jannicke Irwin Abrahamsen
Jannicke 3 - ring ring oversetter
1992
Hot Club De Norvège
The Best of Hot Club de Norvège komponist;tekstforfatter;utøver
1991
Scandinavia
På oppfordring
1991
Gitarkameratene
Barn av regnbuen: En himmel full av stjerner oversetter
1990
Gitarkameratene
Typisk Norsk komponist;tekstforfatter;utøver
1990
Scandinavia
Scandinavia 2 oversetter
1990
Hege Schøyen, Viggo Sandvik
Viggo og frua
1989
Gitarkameratene
Gitarkameratene
1989
Diverse artister
No. 1 Music Club 11/89
1989
Diverse artister
Barnas Aller Beste Lakrislåter 2
1988
3 Busserulls, Busserulls
Hi-ha! jo galare, jo bedre oversetter
1988
Brynjar Hoff
A Little Light Music komponist
1987
Forente Artister
Sammen for livet
1985
Alf Cranner
Din tanke er fri oversetter
1985
Diverse artister
NAMA Kassetten 1985
1985
Diverse artister
NAMA-Kassetten 1984
1984
Diverse artister
På Gang 7
1982
Lars Klevstrand
Den fordømrade sommern / Køl på med musikk
1981
Lars Klevstrand
Frie Hender
1981
Diverse artister
15 Originale Norske Topper
1980
Diverse artister
Ridderrennet oversetter
1980
Ballade!
Ballade! Ekstranummer
1980
Diverse artister
På Jul Med Din Glede
1980
Diverse artister
16 Prisvinnere - Med en gave i toner
1979
Diverse artister
Treffpunkt Norsktoppen
1979
Diverse artister
Norske Viser I 70-Åra
1979
Kari Svendsen
Kari Svendsen
1978
Ballade!
Ballade!!! på turné tekstforfatter
1978
Steinar Ofsdal
Fløytesprell
1978
Ivar Medaas
Å du, å du!
1978
Tanabreddens Ungdom
Ved Tanabredden / Dædnugáddis
1976
Benny Borg, Kirsti Sparboe
Kirsti & Benny
1976
Øystein Sunde
På Sangens Vinger
1976
Åse Kleveland
Midt på natta oversetter;tekstforfatter
1976
Lars Klevstrand
Riv ned gjerdene!
1976
Diverse artister
Visfestivalen i Västervik: Live i Slottsruinen
1975
Diverse artister
16 Norske Hits
1975
Øystein Sunde
Ikke bare tyll
1974
Lars Klevstrand
Twostep og blå ballader.
1974
Diverse artister
41 viser ved Visens Venner
1974
Diverse artister
Barnas 12 På Topp Vol. 2
1974
På stengrunn
På stengrunn 1- 16 sanger av Rudolf Nilsen
1973
Finn Kalvik
Finn
1972
Diverse artister
Vise og lyrikkfestivalen Haugesund 1972
1972
Diverse artister
Viser i trengsel
1972
Diverse artister
Vise og lyrikkfestivalen Haugesund 1971
1971
Finn Kalvik
Tusenfryd og grå hverdag
1971
Diverse artister
En kveld med Visens Venner
1970
Øystein Sunde
1001 fnatt
1970
The Young Norwegians
Music
1968
The Young Norwegians
Things on our mind
1967
Diverse artister
Den Røde Gitar, Arbeidersanger I Ny drakt
2005