Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Leif Amble-Næss

Født: 8. mai 1896
Død: 18. januar 1974

Skuespiller og sceneinstruktør, 08.05.1896–21.01.1974, født i Bjarkøy. Amble-Næss var en av mellomkrigstidens fremste norske skuespillere innen lystspill og revy. Som visesanger og kabaretkunstner var han en skarp satiriker og fin humorist. Hans allsidige talent gjorde at han høstet suksess også som danser og stepper, og han hadde en sikker hånd om revyfaget – som han som skuespiller forlot så altfor tidlig. Han debuterte på Centralteatret i 1916, og var der frem til 1926. I denne tiden, da Amble-Næss selv ga uttrykk.. Les mer..

Skuespiller og sceneinstruktør, 08.05.1896–21.01.1974, født i Bjarkøy. Amble-Næss var en av mellomkrigstidens fremste norske skuespillere innen lystspill og revy. Som visesanger og kabaretkunstner var han en skarp satiriker og fin humorist. Hans allsidige talent gjorde at han høstet suksess også som danser og stepper, og han hadde en sikker hånd om revyfaget – som han som skuespiller forlot så altfor tidlig.

Han debuterte på Centralteatret i 1916, og var der frem til 1926. I denne tiden, da Amble-Næss selv ga uttrykk for at drama lå hans hjerte nærmest, fikk han glimrende kritikker innen dramagenren fra den skarpe kritikerpennen til Sigurd Bødtker i Aftenposten, som konstaterer: «Hvilket arbeide må det ikke ha kostet en skuespiller som har vært hjemfallen til dansen og operetten å gå over til så store oppgaver og komme så godt fra det.»

I 1926–27 var han ved Nationaltheatret og deretter ved Chat Noir både som skuespiller, instruktør, koreograf og en tid direktør. Fra 1936 var han i Stockholm, der han var knyttet til Oscarsteatern og Blanche Teatern, og fra 1955 instruktør og skuespiller ved Folkan Teater. De siste årene var han ved Svenska Riksteatern. På 50-tallet gjestet han igjen Chat Noir med et par oppsettinger.

Amble-Næss huskes for flere suksessnumre fra Chat Noir-tiden på 20- og 30-tallet. «Bare lite grann», «Bare ta og riv det ned», «Bare rundt omkring» og «Så var det dans etterpå» er noen av dem. Den siste (av Finn Bø) skapte sjargong i hovedstaden. Flere av revysuksessene spilte han inn på plate for HMV på 30-tallet, og de ble solgt i konkurranse med Einar Roses innspillinger av de samme revynumrene for plateselskapet Odeon. I alt ble det 43 innspillinger for HMV i perioden 1928–35.

Amble-Næss gjorde også innspillinger for plateselskapet Polydor på 30-tallet. Han medvirket dessuten i spillefilmer, bl.a. i Den store barnedåpen (1931) og i En stille flirt (1934). Et eksempel på hans scenekunst kan bl.a. høres på samleplaten Chat Noir og norsk revyhistorie - et streiftog gjennom en gullalder (1983).