Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Lava

Dannet: 1977

Popgruppe med base i Oslo, dannet i Årdal i 1977 av Svein Dag Hauge (gitar). Medlemmene av Lava tilhører eliten av norske musikere, og har hver på sitt vis preget norsk pop de siste 25 år, både som studiomusikere, komponister og solister. Musikalsk er Lava inspirert av amerikanske stilarter som fusion, funk og vestkystpop. Gruppen er det nærmeste man kommer et norsk Toto. Lava platedebuterte i 1980 med en besetning bestående av Hauge, Per Hillestad.. Les mer..

Popgruppe med base i Oslo, dannet i Årdal i 1977 av Svein Dag Hauge (gitar). Medlemmene av Lava tilhører eliten av norske musikere, og har hver på sitt vis preget norsk pop de siste 25 år, både som studiomusikere, komponister og solister. Musikalsk er Lava inspirert av amerikanske stilarter som fusion, funk og vestkystpop. Gruppen er det nærmeste man kommer et norsk Toto.

Lava platedebuterte i 1980 med en besetning bestående av Hauge, Per Hillestad (trommer), Geir Langslet (keyboards), Kjell Hestetun (bass) og Stein Eriksen (keyboards). Musikken var instrumental, jazz-influert funk. Senere samme år sluttet Hestetun og Eriksen. De ble erstattet av Rolf Graf (bass) og Marius Müller (gitar). Musikken ble nå dreiet i en mer melodiøs retning, og på Cruisin (1981) hadde gruppen med seg gjestevokalistene Sidsel Endresen, Terje Bakke, Tor Vister, Nina Askeland og Jan Erik Aasland. Müller forlot Lava like etter utgivelsen for å satse som soloartist.

Den nye musikalske retningen krevde at Lava hentet inn en fast vokalist, og etter å ha sett bergensbandet Rust på TV falt valget på Egil Eldøen. Albumet Prime Time ble laget i 1982 med en ny, utvidet besetning: Per Kolstad (keyboards) og Sigurd Køhn (saksofon), som begge hadde vært gjestemusikere på Cruisin, ble også faste medlemmer. Sidsel Endresen deltok på et spor. Året etter samarbeidet Hauge, Kolstad og Eldøen med blant andre Björn Skifs og Janne Schaffer i engangsprosjektet PS. De laget LP-en High Fidelity, før arbeidet med Lavas fjerde album startet.

Hele potensialet til Lava kom frem på Fire (1984). Her innledet også gruppen et langvarig samarbeid med den amerikanske soulsangeren Randy Crawford. Hun sang duett på Eldøens ballade «You», og ble så begeistret for det norske bandet at hun hyret det som backingband og tok det med seg verden rundt. Lava fikk på denne måten et stort publikum i Asia, hvor de gjennomførte flere turneer sammen med Crawford. Fire ble belønnet med Spellemannprisen. Lava var nå ledende innen norsk pop, og kunne med god samvittighet gi ut en samleplate mens nye planer ble lagt.

I denne perioden satset Eldøen og Graf som soloartister med egne utgivelser, mens Hillestad og Kolstad ble medlemmer av Jonas Fjeld Band. Kolstad var også, sammen med Køhn, innom den kortlivede supergruppen Private Eye i 1989. Et nytt album ble påbegynt i 1989 og utgitt året etter. Besetningen var nå redusert til en kvintett, etter at Kolstad og Køhn hadde takket for seg. Kåre Kolve (saksofon) og islendingen Eythor Gunnarsson (keyboards) var støttespillere på The Rhythm Of Love (1990).

90-tallet var preget av at medlemmene av Lava jobbet på egen hånd. Med unntak av to nye innspillinger til en samleplate i 1996, kom det ikke noe nytt fra Lava mellom 1990 og 2003. Da bandet omsider samlet seg igjen for å starte arbeidet på Polarity (2003), var det igjen som kvintett. Langslet hadde gitt seg, men Kolstad var tilbake sammen med Hauge, Hillestad, Graf og Eldøen. Køhn var gjestemusiker, og Stein Austrud spilte keyboards på de fleste låtene. Polarity inneholdt en ny duett med Randy Crawford, «Shine A Little Light», og duetten «Black Rain» sammen med Chris Thompson fra Manfred Mann’s Earth Band.

Samtlige medlemmer har som nevnt gjort seg bemerket utenfor Lava. Hauge har vært en av landets mest etterspurte produsenter i 25 år. Hans merittliste inkluderer suksesser med Olav Stedje, Jahn Teigen, Trine Rein og Sissel Kyrkjebø. Graf har også lang erfaring som produsent og låtskriver for andre artister, mens Hillestad har spilt med flere kjente artister enn det er plass til å ramse opp her. Blant de viktigste kan nevnes a-ha og Sigvart Dagsland.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Egil Eldøen Vokal (1982 - )
Geir Langslet Eriksen Keyboards
Kjell Hestetun Bass ( - 1980)
Marius Müller Gitar (1981)
Per Hillestad Trommer
Per Kolstad Keyboards (1982 - 1988)
Rolf Graf Bass (1980 - )
Sigurd Køhn Sax (1982 - 1988)
Stein Eriksen Keyboards ( - 1980)
Svein Dag Hauge Gitar

Utgivelser (album)

Lava
Symphonic Journey (Live)
2009
Lava
Alibi
2005
Lava
Polarity
2003
Lava
The Very Best of Lava Samlealbum
1996
Lava
The Rhythm of Love
1990
Lava
Fire
1990
Lava
Prime Cuts Samlealbum
1985
Lava
Prime Time
1982
Lava
Cruisin
1981
Lava
Lava
1980

Medvirker på

Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 7 Norsk På Engelsk
2005
Diverse artister
En Annen Dans : norske artister tolker Ole Ivars
2004
Prima Vera
The Prima Vera Show - Live / Greatest Hits musiker
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1983 - 1985
1998
Diverse Artister
Norske Hits 1980-1989
1994
Prima Vera
Absolute Prima Vera utøver
1994
Alf Cranner
Din tanke er fri
1985
Diverse artister
Vi I Philips ViP - Sommer '84
1984
Diverse artister
Heia Norge
1983
Diverse artister
Fest I Vest
1982
Prima Vera
Den 5te
1981
Diverse artister
Tut Og Kjør
1981
Diverse artister
Norges Beste Nr. 2
1981
Diverse artister
Treff 78-1
1978