Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Kråkesølv

Dannet: desember 2007
Fra: Bodø

Kråkesølv fra Bodø er Thomas Litangen (født 7.4.1990) på trommer, Petter Waldemar Nohr Unstad (født 9.10.1990) på bass og vokal, Fredrik William Olsen (født 6.10.1987) på gitar og vokal og Kristoffer Magnus Nohr Unstad (født 22.8.1988) på gitar og vokal. Kråkesølv spiller indierock. Musikken er inspirert av kjærlighet, naturen, miljøet og det moderne samfunnslivet, noe som gjenspeiles i tekstene deres. De har musikalsk sett en del likhetstrekk med Lukestar, men skriver i motsetning til oslobandet alle sine tekster på nordnorsk... Les mer..

Kråkesølv fra Bodø er Thomas Litangen (født 7.4.1990) på trommer, Petter Waldemar Nohr Unstad (født 9.10.1990) på bass og vokal, Fredrik William Olsen (født 6.10.1987) på gitar og vokal og Kristoffer Magnus Nohr Unstad (født 22.8.1988) på gitar og vokal.

Kråkesølv spiller indierock. Musikken er inspirert av kjærlighet, naturen, miljøet og det moderne samfunnslivet, noe som gjenspeiles i tekstene deres. De har musikalsk sett en del likhetstrekk med Lukestar, men skriver i motsetning til oslobandet alle sine tekster på nordnorsk. Selv liker bandet å sammenligne seg med vennene i bodøbandet Laura, samt indieband som Death Cab for Cutie og Sonic Youth.

Bandnavnet er en referanse til Hjertesorg-låta 'Kråkesølv'. Teksten handler om den tida da man blir voksen og illusjonene man ble presentert for som barn slår sprekker.

Bandet består av tidligere medlemmer av hardcorebandet Hjertesorg og pop/rock-bandet Sinnssyk Ugle. Litangen og Olsen spilte tidligere i Hjertesorg, og Kristoffer Magnus Nohr Unstad frontet Sinnssyk Ugle. Begge bandene var svært aktive innen den lokale musikkscenen i Bodø. I likhet med mange andre band fra det samme miljøet skrev både Hjertesorg og Sinnssyk Ugle låtene sine på dialekt.

Opprinnelig besto Kråkesølvs besetning i tillegg til Litangen, Olsen og Nohr Unstad av Kim Freddy Lie (født 1988) på trommer og Edvard Kristoffer Karlsen (født 22. juli 1988) på synthesizer og beats. Etter et par utilfredsstillende øvinger i slutten av 2007 bestemte Litangen seg for å ta over trommene. På samme tidspunkt kom Kristoffers bror Petter Waldemar Nohr Unstad med på bass.

Kråkesølv med sin nåværende besetning startet for alvor opp i januar 2008. Første konsert spilte de i april 2008 sammen med Laura på Kulturhuset Gimle i Bodø. Siden debutkonserten har Kråkesølv bemerket seg med flere konserter i Nordland og Oslo.

I begynnelsen av juni 2008 gjorde Kråkesølv sin første demo tilgjengelig for gratis nedlasting på internett. Demoen ble spilt inn sammen med tekniker Hallstein Sandvin på Hunstad kultursenter i Bodø. På låta ”Hjørnebrikke” fikk de hjelp av Katarina Efstathiou fra Laura på vokal. De to andre låtene var 'Hell litervis med sand på timeglasset' og 'Blåe øya'.

Kråkesølvs demo ble i november 2008 plukket opp av indieselskapet How Is Annie Records og gitt ut i digitalt format under tittelen Kråkesølv EP. EP-en hadde over 700 nedlastinger på en uke, og fikk rosende omtale i Morgenbladet og Dagbladet. Utgivelsen ble etterfulgt av en konsert på Betong i Oslo.

I desember 2008 begynte Kråkesølv å spille inn debutalbumet i Store Studio (tidligere Hønsehuset Lydstudio) i Bodø. Martin Bowitz, kjent fra The Spectacle og Cold Mailman, produserte plata. Hallstein Sandvin bisto på enkelte spor, og Lars Myrvoll bidro med teknisk hjelp i studio. Are Bredal Simonsen og Jørgen Smådal Larsen fra Lukestar hjalp til med miksing.

Plata har mange gjestemusikere. Blant dem finner vi jazztrompetist Tore Johansen fra Bodø, samt medlemmer fra Moddi, Einar Stray, Youth Pictures of Florence Henderson, Laura og Nagel. Albumet har ti spor, inkludert nyinnspillinger av de tre demolåtene. Kråkesølv utvider her den musikalske paletten med instrumenter som kalimba, rhodes og strykerkvartett.

I februar 2009 ble låta 'Hell litervis med sand på timeglasset' kåret til Ukas Urørt på NRK P3. Like etter spilte Kråkesølv på by:Larm. En liten hype surret rundt bandet, og konsertene ble godt tatt i mot av norsk presse.

Plata Trådnøsting ble ferdig innspilt i mars 2009.

I 2010 vant de Bigbangs demokonkurranse og fikk dermed spille inn sitt andre album med Øystein Greni som produsent. Albumet fikk tittelen Bomtur til jorda og ble gitt ut i november 2010 på Grand Sport Records. For albumet fikk de Spellemannprisen 2010 som beste popgruppe.

I 2012 slapp de albumet Alle gode ting.

Kråkesølv har vekket oppsikt for sine holdninger til musikkbransjen. De la ut Trådnøsting for gratis nedlasting på The Pirate Bay, og har også takket nei til nominasjon til Statoil-stipendet i 2010.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Edvard Kristoffer Karlsen Synth, beats ( - 2007)
Fredrik William Olsen Gitar, vokal
Jørgen Smådal Larsen Trommer
Kim Freddy Lie Trommer ( - 2007)
Kristoffer Magnus Nohr Unstad Gitar, vokal
Petter Waldemar Nohr Unstad Bass, vokal
Thomas Litangen Trommer (tidligere medlem)

Utgivelser (singel/EP)

Kråkesølv, Magnus Eliassen
Til dem du e glad i
2011