Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Kollaps

Dannet: mars 1979
Splittet: juni 1980
Også kjent som: The Clerks
Fra: Oslo

Pønkband fra Oslo, startet opp som The Clerks i mars 1979 av Ola Schjerve (vox, ex-Gentlemen Ltd, 1962-1999 RIP), Stein Ramberg (gtr, ex-Axe, f. 1960) og Dag Krogsvold (bs, f. 1961), men skiftet navn til Kollaps etter få uker. Gunnar Næss slo trommer på de første øvingene, men ble erstattet av Petter Hafstad. Kollaps var inspirert av klassiske ’77-band som Sex Pistols, The Clash og Ramones, i tillegg til Ebba Grön, som hadde vist at tekster på morsmålet fungerte utmerket. Drivkraften.. Les mer..

Pønkband fra Oslo, startet opp som The Clerks i mars 1979 av Ola Schjerve (vox, ex-Gentlemen Ltd, 1962-1999 RIP), Stein Ramberg (gtr, ex-Axe, f. 1960) og Dag Krogsvold (bs, f. 1961), men skiftet navn til Kollaps etter få uker. Gunnar Næss slo trommer på de første øvingene, men ble erstattet av Petter Hafstad.

Kollaps var inspirert av klassiske ’77-band som Sex Pistols, The Clash og Ramones, i tillegg til Ebba Grön, som hadde vist at tekster på morsmålet fungerte utmerket. Drivkraften var ønsket om å bidra til å skape et større og mer vitalt pønkmiljø i hovedstaden. Ramberg og Krogsvold ga også ut fanzinen Energi sommeren ’79, før sistnevnte ble en del av redaksjonen i ’79-Kriser.

Bandet debuterte på Hovseter Fritidsklubb i slutten av mai ’79, og overbeviste med suverent gitarøs og utadvendt attitude. Utover sommeren og høsten skrev de en rekke egne låter, signert Ramberg, og med tekster av Krogsvold og Schjerve. I tillegg fikk de tekster av Trygve Mathiesen (redaktør ’79-Kriser), samt poetene Knut-Inge Nordhøy og Gene Dalby.

Kollaps booket seg den sommeren inn i ØkoRec Studio for å spille inn det de håpet skulle bli Norges første pønksingel, men måtte utsette dysten fordi Hafstad aldri hadde tid. Innen åpningen av pønk/new wave-klubben Café Lysthuset, hadde Jørgen Grann (ex-Gentlemen Ltd, f. 1962) overtatt trommestikkene, og overbevisende konserter gjorde Kollaps til et av de varmeste husbandene i annen etasje på Restaurant Pilens søndagsarrangementer.

Det nystarterde kassettselskapet Curious Tapes ga i februar ’80 ut tapen Kollaps, som bandet hadde spilt inn på en tospors båndopptaker i øvingslokalet i løpet av vinteren. Kassetten bekreftet bandets potensiale, med fengende låter og et tøft Steve Jones-inspirert gitarsound.

Samtidig med oppløsingen av Hærverk våren ’80, lekte Ramberg og Krogsvold med tanken på å la Harald Fossberg (senere Turboneger) overta mikrofonen, og omskolere Schjerve til rytmegitarist, for å utvikle et enda bedre band. Fossberg var også gjestevokalist på avslutningslåta 'Hva Ska Du Bli?' på det som ble Kollaps’ siste konsert i slutten av mai.

Fossberg øvde et par ganger med bandet, men bandet rakk aldri å ta noen avgjørelse om hvem som skulle fylle vokalistplassen. Ikke minst fordi Ramberg viklet seg inn i en personlig konflikt med deler av pønkmiljøet, som førte til at han nektet å spille på Kollaps’ annonserte konsert under Sjokk Rock-festivalen på Høvikodden. Dermed gikk det troll i ord, Kollaps kollapset, dessverre før de hadde nådd ut av Lysthuset-miljøet og fanzinekretser.

Schjerve og Grann startet ikke lenge etter opp heavybandet Teenage Opera (også markedsført som Toronto Riffs), og som senere debuterte under navnet Doomwatch (oppkalt etter en Dave Allen-sketsj). Her byttet Grann og Schjerve instrumenter og gjenforentes med Magnus Tenge (gtr) og Christian Brun (bs), begge fra deres gamle band Gentlemen Ltd.

Krogsvold var så innom Oslo SS, a.k.a. Aktiv Dødshjelp, der også Fossberg var inolvert sammen med Carl Platou (ex-Left Overs/XTRM, senere Men Of Courage), samt brødrene Tom og Pål Kristensen (begge senere Backstreet Girls). Krogsvold dannet etter hvert A Technicolor Dream, som han ga ut på sitt eget selskap, Voices Of Wonder.

Ramberg forsvant til Halden høsten 1980 der han spilte med Front Page (1980-82) og Saturday Cowboys (1980-81), og ga ut én singel under navnet Flimmer Twins med Kalle Storm-Andersen (New Noise 4/84). I 1982 var han med å starte opp The Ghostriders, før han to år senere var innom Backstreet Girls i sin spede begynnelse, og fungerte som keyboardist for The Act. På slutten av 80-tallet var han med i The Contenders, og spilte i Divin’ Ducks i perioden 1993-97.

En av Kollaps’ mest kjente låter, 'Uskyldig Dømt', har de siste årene vært fast coverlåt hver gang Blitz-bandet Død Oter, der Harald Fossberg er vokalist, har spilt natt-til-1.mai-konserter.

Medlemmer

Dag Krogsvold Bassist
Dag Krogsvoll Bass
Gunnar Næss Trommer (1979)
Jørgen Grann Trommer (1979 - 1980)
Ola Schjerve Vokal
Petter Hafstad Trommer (1979)
Stein Ramberg Gitar

Utgivelser (album)

Kollaps
Kollaps
1980