Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Kirsten Langbo

Født: 13. september 1909
Død: 8. januar 1996
Fra: Gran / Drammen

Sanger, komponist og forfatter, 13.9.1909–8.1.1996, fra Gran på Hadeland. Hun skrev og opptrådte først og fremst for barn, og hentet sitt stoff fra oppveksten som en av 13 søsken i bygdemiljø. Hun var en sentral skikkelse i Barnetimen for de minste fra tidlig på 50-tallet, alltid med sin høyst spesielle versjon av «Bayersk polka», spilt på slurva, som innledning. Hun fortalte og sang, akkompagnert av eget gitarspill, ofte med småjenta Berte som hovedperson. Fortellingene og visene dukket også opp i.. Les mer..

Sanger, komponist og forfatter, 13.9.1909–8.1.1996, fra Gran på Hadeland. Hun skrev og opptrådte først og fremst for barn, og hentet sitt stoff fra oppveksten som en av 13 søsken i bygdemiljø.

Hun var en sentral skikkelse i Barnetimen for de minste fra tidlig på 50-tallet, alltid med sin høyst spesielle versjon av «Bayersk polka», spilt på slurva, som innledning. Hun fortalte og sang, akkompagnert av eget gitarspill, ofte med småjenta Berte som hovedperson. Fortellingene og visene dukket også opp i bokformat, først med Morn igjen (1957).

Med sine dukker og sine evner som buktaler turnerte hun landet rundt på 60- og 70-tallet som et helt enkvinnesteater. De fleste som vokste opp i nærheten av et Barnas dag-arrangement, vil huske henne som et høydepunkt fra disse.

Hennes første plate (1956) var en EP med egne viser, «Jenta som ikke ville ha mat»/«Mamma-e-a-e-a»/«Loftsmusene»/«Musene leker gjemsel», den siste med melodi av Hans Erichsen. I 1960 utga hun EP-platen Berte fra Barnetimen (Philips), og i 1961 var hun sammen med kollegaene Alf Prøysen, Kjell Lund og Ingebrigt Davik på EP-platen Trafikk-ABC , senere gjenutgitt blant annet på Barnas Trafikkplate (1970), og i utdrag på Polygrams Prøysen-boks.

EP-platen Det var en gang en sang (1964) inneholder ti viser, og LP-platen Barnetime for store og må (1972) er formet som en barnetimesending. Barndomsskildringen Heme hos oss (1978) er hennes eneste bok beregnet på et voksent publikum.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Alf Prøysen
Alf Prøysen på grammofon IV utøver
1993
Diverse artister
Barnas kosestund
1964
Diverse artister
Barnas trafikkplate
1961