Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Kine Hellebust

Født: 15. desember 1954
Fra: Harstad

Skuespiller, sanger, komponist og kulturarbeider, f. 15.12.1954 i Harstad. Medlemskap fra 1963 i Harstad Amatørteater forteller om en sterk vilje til å formidle. I 1973 var hun med på å starte Nordnorsk Viseforum. Under et opphold i Oslo på 70-tallet var hun med i visegruppen Håløyglaget og i en teatergruppe. Hun fikk tilbud om å komme til Hålogaland Teater som elev, og ble der i mer enn fire år. Tilbake i Oslo ble hun med i Tramteatret, hvor hun.. Les mer..

Skuespiller, sanger, komponist og kulturarbeider, f. 15.12.1954 i Harstad. Medlemskap fra 1963 i Harstad Amatørteater forteller om en sterk vilje til å formidle. I 1973 var hun med på å starte Nordnorsk Viseforum. Under et opphold i Oslo på 70-tallet var hun med i visegruppen Håløyglaget og i en teatergruppe. Hun fikk tilbud om å komme til Hålogaland Teater som elev, og ble der i mer enn fire år.

Tilbake i Oslo ble hun med i Tramteatret, hvor hun ble medeier og var skuespiller i vel seks år. Hun var en uforglemmelig Randi i Tramteatrets TV-serier om Pelle Parafins Bøljeband: Serum Serum (1980) og Pelle Parafin og automatspøkelsene (1981). Sammen med Anne Nyutsumo, Liv Aakvik og Anders Rogg fra Tramteatret dannet de A/S Dameteater & søn, et humoristisk/satirisk ensemble som holdt det gående i ti år. CD-en Sanger vi tror vi husker fra 1995 har med høydepunkter fra virksomheten.

Hellebust har bak seg en lang rekke plateutgivelser og et forfatterskap som strekker seg fra 1981. Sangen «Det hainnle om å leve» er kanskje den som sterkest forbindes med henne. Den kom ut på LP-en Fra innsida i 1984, en innspilling hun gjorde sammen med Anders Rogg. Mot yttersida fra 1987 var oppfølgeren de to gjorde sammen. Begge disse innspillingene var nominert til Spellemannprisen.

En skade gjorde at hun måtte legge bort skuespillervirksomheten, og hun har siden konsentrert seg om skriving, både av skjønn- og faglitteratur, og om musikk. CD-en Kine Hellebust syng Elias Blix kom ut til 100-års-markeringen av salmedikterens død i 2001. Hun var medlem i Verdikommisjonen og er en ettertraktet foredragsholder.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

A/S Dameteater & søn Sang
Tits & Hits
Tramteatret (som Randi), vokal