Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Ketil Stokkan

Født: 29. april 1956

Vokalist, gitarist, komponist og lærer, f. 29.4.1956 i Harstad. Stokkan er en fargerik artist som evner å sette sitt særpreg på så forskjellige stilarter som snill Melodi Grand Prix-pop og knallhard rock’n’roll. Ketil Stokkan er mest kjent for sine to seire i Melodi Grand Prix, og for sin tid som medlem av popgruppen Zoo fra Stokmarknes. Det første bandet av betydning som Stokkan var medlem av, var Nexus i hjembyen Harstad. Blant de andre medlemmene av Nexus var trommeslager.. Les mer..

Vokalist, gitarist, komponist og lærer, f. 29.4.1956 i Harstad. Stokkan er en fargerik artist som evner å sette sitt særpreg på så forskjellige stilarter som snill Melodi Grand Prix-pop og knallhard rock’n’roll. Ketil Stokkan er mest kjent for sine to seire i Melodi Grand Prix, og for sin tid som medlem av popgruppen Zoo fra Stokmarknes.

Det første bandet av betydning som Stokkan var medlem av, var Nexus i hjembyen Harstad. Blant de andre medlemmene av Nexus var trommeslager Geir Nordheim, som senere skulle dukke opp igjen i Zoo. Stokkan kom til Stokmarknes i 1977 med platekontrakt i lomma og en haug med egenkomponerte låter på engelsk. Han kontaktet rockebandet Zoo, som hadde gitt ut to singler på det nordnorske plateselskapet Experience. Stokkan ble drivkraften i en ny utgave av Zoo, og komponerte mesteparten av gruppens låtmateriale gjennom seks år og like mange LP-er.

Zoo ble oppløst i 1984, og Stokkan fortsatte som soloartist. Allerede året før hadde han deltatt i Melodi Grand Prix for første gang, med «Samme charmeur». Første plate på egen hånd, Gentlemen’s Agreement, var en samling poplåter på engelsk. Tore Hansen fra Unit Five sang duett på en av låtene, Lava var backingband på to kutt, og Sverre E. Henriksen var medprodusent. Stokkan gikk tilbake til norske tekster på sin neste utgivelse, den mer hardtrockende Ekte mannfolk (1985). Svein Dag Hauge var produsent på en plate som inneholdt en av Stokkans mest kjente komposisjoner; «Vi overlever regnet».

Gjennombruddet som soloartist kom i 1986 med seieren i den norske Melodi Grand Prix-finalen, hvor Stokkan fikk med seg Great Garlic Girls til å visualisere «Romeo». Albumet som fulgte, også det kalt Romeo, var egentlig bare en nyutgivelse av Ekte mannfolk med nytt omslag (foto fra Melodi Grand Prix) og tittelkuttet som åpningslåt. I den internasjonale finalen – avholdt i Grieghallen i Bergen – ble det 12. plass for «Romeo». Det ble ny Melodi Grand Prix-seier for Stokkan i 1990 med «Brandenburger Tor», men bare 21. plass i den internasjonale finalen.

Etter hvert føltes Grand Prix-seirene som en klamp om foten for Stokkan, og i 1991 var tiden inne til å gå tilbake til røttene i rock’n’roll. Han kontaktet to av sine gamle venner fra skoletiden og startet opp igjen Nexus som trio. Bandet spesialiserte seg på power blues og rå rock, og ga ut to singler på eget selskap. Med en stabil rytmeseksjon bestående av Geir Nordheim (trommer) og Steinar Eikum (bass), skiftet Nexus navn til Stokkan Band og turnerte land og strand i flere år. Omtrent hver eneste avkrok ble besøkt, og den nye musikken ble presentert på CD-en To The Bone i 1994. Her fikk Ketil Stokkan vist sine ferdigheter som gitarist, for første gang siden den tidlige tiden med Zoo. Medprodusent på denne hardtslående platen var Ola Selvær.

Etter mange års «utlendighet» i Oslo, vendte Ketil Stokkan tilbake til Harstad på tampen av 90-tallet. Samtidig valgte han å gjøre rollen som artist til en hobby, og utdannet seg til å bli lærer og musikkpedagog. En gjenforening av Zoo i TV-serien Tore på sporet sommeren 1995 ga mersmak, og fem år senere dro bandet ut på turné samtidig som de gamle LP-ene ble relansert på CD av plateselskapet Tylden & Co. (på etiketten Satellitt Records). Det ble også gitt ut en samleplate. Ketil Stokkan har fortsatt å opptre med både Zoo og Stokkan Band.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Stokkan Band Vokal, gitar
Zoo Vokal, gitar

Medvirker på

Diverse Artister
Norsk Melodi Grand Prix Gjennom 50 År
2010
Hovedøen Social Club
Ay Caramba tekstforfatter;komponist
2009
Kim William
Kim William komponist;tekstforfatter
2003
Oslo Strykekvartett
Oslo Strykekvartett faller oppover komponist
2003
Rune Rudberg
På Oppfordring komponist;tekstforfatter
2000
Zoo
Evig ung komponist;tekstforfatter;produsent
2000
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1986 - 1989
1998
TFL
TFL ruler - Howard og H.C. Andersen er tilbake fra lunch komponist;tekstforfatter
1996
Rune Rudberg
Landeplager komponist;tekstforfatter
1995
Zoo
Zoobra Hits komponist;tekstforfatter
1994
Ketil Stokkans popband
Halleluja komponist;tekstforfatter
1990
Nexus
Omema-ma komponist;tekstforfatter
1989
Britt-Synnøve Johansen
God morgen ! komponist;tekstforfatter
1989
Rune Rudberg
Ut Mot Havet komponist;tekstforfatter
1988
Diverse artister
Alfanor-kassetten
1986
Diverse artister
Frihet Med Manpower AS
1985
Harald Heide-Steen jr.
Sylfest Strutle på reisefot - Postens sommerkassett 1983
1983
Hanne Krogh
Alene
1982
Zoo
Shagalai
1982
Diverse artister
Norges Beste
1981
Zoo
Z På Maken
1980