Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Katia Cardenal

Sangerinne fra Nicaragua, f. 19.06.1963, bosatt i Norge. Under revolusjonen i hjemlandet var hun og broren aktive kulturarbeidere. Etter revolusjonen ble de offisielle representanter for det frie landet. Som gruppen Guardabarranco, som er navnet på Nicaraguas nasjonalfugl, turnerte de verden over. De debuterte i 1982 med platen Un Trago De Horizonte og i 1984 kom Si Buscabas. Etter hvert kom de til å nyte stor popularitet også blant den spansktalende befolkningen i USA. Gruppen fikk et enda større publikum etter 2... Les mer..

Sangerinne fra Nicaragua, f. 19.06.1963, bosatt i Norge. Under revolusjonen i hjemlandet var hun og broren aktive kulturarbeidere. Etter revolusjonen ble de offisielle representanter for det frie landet. Som gruppen Guardabarranco, som er navnet på Nicaraguas nasjonalfugl, turnerte de verden over. De debuterte i 1982 med platen Un Trago De Horizonte og i 1984 kom Si Buscabas. Etter hvert kom de til å nyte stor popularitet også blant den spansktalende befolkningen i USA. Gruppen fikk et enda større publikum etter 2. plass i den latinske verdens-Melodi Grand Prix. På denne tiden kom Cardenal i konflikt med styresmaktene i Nicaragua, en konflikt som ble så dyp at hun og broren valgte å forlate sitt hjemland. I Los Angeles spilte gruppen inn Dias De Amar (1991) og samarbeidet med Jackson Browne på Looking East i 1996. De jobbet også med Nanci Griffith, Melissa Etheridge, Miriam Makeba, Pete Seeger, Åge Aleksandersen og Bjørn Afzelius, som begge var engasjert i solidaritetsarbeid i Nicaragua. Andre utgivelser med gruppen er Casa Abierta (1994), Antologia (1995), Una Noche Con Guardabarranco (2001) og Verdadero Pan (2003). I 1996 flyttet hun til Oslo og bodde der til 2000 – og i juli 2004 kom hun tilbake for å bosette seg for godt. Ambisjonen hennes om å holde en lavere profil på sitt kunstneriske virke holdt inntil Åge Aleksandersen åpnet Alf Prøysens verden for henne, og fikk henne til å oversette hans sanger til spansk. CDen fra prosjektet solgte meget godt, og piratkopier på kassett er å finne på markeder i Nicaragua. Hun har også gjort Evert Taubes viser tilgjengelig på spansk. Hun deltar på CDen Lullabies From The Axis Of Evil (2004). På soloalbumet Hojarasca (2004) henter hun musikk fra Latin-Amerika, de fleste musikerne er også herfra, med gitaristen Eduardo Araica i spissen. I 2005 etablerte hun plateselskapet MOKA Discos i Nicaragua. Hennes bror, Salvador Cardenal Barquero, døde i 2010.
Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.