Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Katho

Dannet: 1973
Fra: Gjøvik

Danseband fra Gjøvik, startet i 1973. Katho er mest kjent for slageren «Dagen er din», samt for sin første vokalist, Tore Halvorsen, som senere ble medlem av Ole Ivars. Gruppen satset på egenkomponert materiale, og mange av tekstene avspeilet et stort ønske om å spre humor og glede. Navnet Katho ble til ved at noen satte sammen forbokstavene til de fem medlemmene som startet bandet: Kjell, Arne, Tore, Henry og Olav. Allerede ved utgivelsen av den første LP-en var.. Les mer..

Danseband fra Gjøvik, startet i 1973. Katho er mest kjent for slageren «Dagen er din», samt for sin første vokalist, Tore Halvorsen, som senere ble medlem av Ole Ivars. Gruppen satset på egenkomponert materiale, og mange av tekstene avspeilet et stort ønske om å spre humor og glede. Navnet Katho ble til ved at noen satte sammen forbokstavene til de fem medlemmene som startet bandet: Kjell, Arne, Tore, Henry og Olav. Allerede ved utgivelsen av den første LP-en var utskiftningene begynt, og da gruppens andre LP kom på markedet i 1975 var det bare Tore Halvorsen igjen av de fem som hadde gitt navn til Katho.

Platene til Katho var musikalsk varierte. Det spente fra 50-tallsrock til gammeldans, med sidesprang til svensktopper, 70-tallsfunk og selvsagt fengende dansemusikk. Tekstene var i starten ganske «freske», med både et og annet fy-ord og nærgående beskrivelser av det som kan skje på (og etter) en bygdedans, men fra og med album nummer tre ble språkbruken tonet ned. Tore Halvorsen skrev mange av sangene på gruppens to første LP-er, mens Steinar Kristiansen laget det meste av materialet fra og med Dagen er din (1977).

Og nettopp Dagen er din er den platen som gjorde at Katho ble mer enn et ordinært danseband. Albumet var det første av flere som ble innspilt i Trondheim med Rune Nordal som produsent, og tittelkuttet ble en landeplage av dimensjoner. Vibrasjonene kunne også merkes langt over svenskegrensen, der Vikingarna spilte inn sangen til et album sent på 80-tallet. Det ble flere favoritter og storselgere, og til sammen 14 plasseringer på Norsktoppen, men ingenting kunne måle seg med suksessen som Katho fikk med Dagen er din.

Etter et suksessrikt tiår med åtte LP-utgivelser, valgte Tore Halvorsen å trekke seg tilbake fra artistlivet i 1988. Han sluttet i Katho, men sa seg villig til å hjelpe Ole Ivars i en kort periode til de fant seg ny vokalist. Der ble han værende.

Mange musikere var innom Katho i årenes løp. De viktigste var Tore Halvorsen, Steinar Kristiansen, Gard «Dutte» Christensen, Alan Graves, Gunnar Engen, Morten Nyhus, Egil Forrorsveen og Finn Jacobsen.

Katho ble fullstendig reorganisert i 1988, med ny besetning, nytt image og nytt materiale. Singelen «Sally»/«Hooked On Love» ble utgitt på etiketten Katho Productions, og et album ble påbegynt, men ikke fullført. Ved inngangen til 90-tallet var Katho historie.

Bandet ble gjenforent i 2005.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Katho
Dagen er vår Samlealbum
2005
Katho
Nærbilde
1978

Medvirker på

Diverse artister
Country & Dans
2018
Diverse artister
Våre Beste Vinterlåter
2003
Diverse artister
Knallgo'e Låter 1
1981
Diverse artister
Mot Nye Mål
1981
Diverse artister
15 Originale Norske Topper
1980
Diverse artister
24 Norske Topper
1978
Rolv Wesenlund
Morgenstund Har Tull I Munn - Vennlig Hilsen Wesenlund
1978
Diverse artister
Sommerdiskotek
1977
Diverse artister
Stevnemøte
1976
Diverse artister
12 Ess
1975
Diverse artister
12 norske topp-låter
1974