Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Karl Pedersen

Født: 31. juli 1881
Død: 19. juli 1972
Fra: Oslo

Revyskuespiller og visesanger, 31.7.1881–19.7.1972, født i Kristiania og oppvokst på Torshov. Pedersen scenedebuterte på Cirkus Verdensteater i 1901. Da hadde allerede sirkusdirektør Karl Norbeck hatt ham med som turnatlet på sine turneer i Norge. Sammen med sin kone Minda, som også var skuespiller, turnerte han i 1901–02 med komikeren, revyskuespilleren og visesangeren Adolf Østbye. I 1905 kom han til Dovrehallen og Kongshavn sommerteater, der han var en av de bærende krefter i en årrekke. I mellomkrigsårene og frem til.. Les mer..

Revyskuespiller og visesanger, 31.7.1881–19.7.1972, født i Kristiania og oppvokst på Torshov.

Pedersen scenedebuterte på Cirkus Verdensteater i 1901. Da hadde allerede sirkusdirektør Karl Norbeck hatt ham med som turnatlet på sine turneer i Norge.

Sammen med sin kone Minda, som også var skuespiller, turnerte han i 1901–02 med komikeren, revyskuespilleren og visesangeren Adolf Østbye. I 1905 kom han til Dovrehallen og Kongshavn sommerteater, der han var en av de bærende krefter i en årrekke.

I mellomkrigsårene og frem til 1940 reiste han på turné rundt i hele landet med sitt eget revyselskap. Mest kjent er han kanskje for figuren «Kal Olsen fra Vika» og revyene om «Finbeck og Fia». Pedersen var også en populær grammofonsanger, med et stort antall innspillinger for Odeon, Beka, Pathé, GC, Polyphon og Brunswick.

Sammen med blant andre Thorbjørn Nilsen representerer han den folkelige visetradisjonen fra Dovrehallen, Maxim og Kongshavn i perioden 1905–25. Grammofoninnspillingene hans er derfor en viktig kilde til kunnskap om det en kan kalle Dovrehallskulturen i norsk underholdningsliv i første del av 1900-tallet.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.