Gjør endringer

Kalle Fürst

Født: 11. desember 1907
Død: 18. januar 1993
Fra: Oslo

Karl Otto Emil Fürst, 11.12.1907–18.1.1993, var født i Oslo. Han ble kjent som visesanger på 1930-tallet, og startet sin karriere med amatørrevy (Heming-revyen). Allerede i gymnastiden på Frogner hadde han vist et gryende talent. Med sin bassbaryton ble han tatt godt imot i Den Norske Studentersangforening, som ga ham stipend til videreutdannelse i sang. Gjennom mange år var han elev av sangerinnen og sangpedagogen Elisabeth Munthe Kaas, og utviklet sitt sangtalent til å bli en populær grammofonsanger og radiogjest. Fürst.. Les mer..

Karl Otto Emil Fürst, 11.12.1907–18.1.1993, var født i Oslo. Han ble kjent som visesanger på 1930-tallet, og startet sin karriere med amatørrevy (Heming-revyen). Allerede i gymnastiden på Frogner hadde han vist et gryende talent. Med sin bassbaryton ble han tatt godt imot i Den Norske Studentersangforening, som ga ham stipend til videreutdannelse i sang.

Gjennom mange år var han elev av sangerinnen og sangpedagogen Elisabeth Munthe Kaas, og utviklet sitt sangtalent til å bli en populær grammofonsanger og radiogjest. Fürst var kjent for sitt gode humør, og for å skape underholdningsglede når han tok frem gitaren. Skuespillertalentet lå også på lur. Hans tippoldefar var en kjent dansk skuespiller, Hans C. Knudsen, fra Det Kongelige Teater i København.

I det sivile var Fürst forretningsmann, men sangen var hans store interesse, ved siden av engasjement både innen idrett og heimevernsarbeid. Som grammofonsanger var det visesangen som lå hjertet nærmest. I konkurranse med visesangere som Bias Bernhoft og Zetterstrøm og Kristoffersen solgte platene hans bra på 1930-tallet. Fürst gjorde innspillinger for REX og Columbia. Etter platedebut og fire innspillinger for Columbia i februar 1936, skrev han kontrakt med det norske selskapet REX, og kom på platemarkedet med en lang rekke viser og slagere for REX høsten 1936.

I alt finnes han utgitt på ca. 30 av de totalt 387 REX-platene som kom på markedet, og var en av selskapets mest benyttede artister. Det ble også mange innspillinger for Columbia etter at han kom tilbake til dette selskapet i 1939, i alt ca. 25 frem til 1952. Av hans innspilte slagere og viser kan nevnes «Nå skal vi op, op, op», «Honolulu-lulu», «I en sprukken rønne nedi Vika» og «Hyttepolka’n». Han finnes også utgitt på plateselskapet Kristall.