Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Gjør endringer

Kaizers Orchestra

Dannet: 1999

Rockeband fra Rogaland, startet i Bergen i 1999. De serverer skranglete rock, nyveiv, skamusikk og østeuropeisk ompamusikk med mye humor, og opptrer gjerne med brekkjern på oljefat og felger. Tekstene fremføres på syngende brynedialekt. Medlemmer er Janove Ottesen (vokal), Geir Zahl (gitar), Terje Vinterstø (gitar), Helge Risa (pumpeorgel), Rune Solheim (trommer) og Øyvind Storesund (bass) (tidligere Wunderkammer og Cloroform). Ottesen var en gang en lovende fotballspiller, arvelig belastet fra landslagspiller og far.. Les mer..

Rockeband fra Rogaland, startet i Bergen i 1999. De serverer skranglete rock, nyveiv, skamusikk og østeuropeisk ompamusikk med mye humor, og opptrer gjerne med brekkjern på oljefat og felger. Tekstene fremføres på syngende brynedialekt. Medlemmer er Janove Ottesen (vokal), Geir Zahl (gitar), Terje Vinterstø (gitar), Helge Risa (pumpeorgel), Rune Solheim (trommer) og Øyvind Storesund (bass) (tidligere Wunderkammer og Cloroform).

Ottesen var en gang en lovende fotballspiller, arvelig belastet fra landslagspiller og far Rune. Han begynte imidlertid å spille musikk sammen med nabo Geir Zahl, resultatet kan høres på kassettutgivelsen Ein Glad Tunnel fra 1994. Etter Ottesens Frankrike-opphold 1994–95 startet de opp igjen, og spilte inn nok en kassett, Sympatisk fisk. Høsten 1995 flyttet begge til Bergen, men militærtjeneste satte en midlertidig stopper for det musikalske samarbeidet.

I 1997 tok de det opp igjen, og satt sammen bandet gnom (med liten g), medlemmer var i tillegg Helge Risa, Rune Solheim og Rolf Prestø på kontrabass. CD-en Mys ble spilt inn i 1998. Låten «Bastard» ble spilt inn, men kom ikke med på CD-en. Det var første låten Ottesen laget på pumpeorgel, og den hadde en «tønnesolo». Live­responsen på denne låten var også en indikasjon på at her hadde bandet truffet noe spesielt. I 1999 ble Prestø byttet ut med Jon Sjøen, og gnom ble til Kaizers Orchestra (Mr. Kaizer er nevnt i låten «Bastard»).

De spilte inn en egenprodusert EP vinteren 2000, og hadde denne klar til by:Larm i Bergen. Konserten her ble ingen stor suksess, men de fikk en del radiospilling, og selskapet BroilerFarm ble interessert. Utvidet med gitaristen Terje Vinterstø albumdebuterte bandet i 2001 med Ompa til du dør, spilt inn i Duper Studio med Jørgen Træen, og med en innleid Stian Carstensen fra Farmers Market som banjospiller og for å ivareta det østeuropeiske musikalske preget de ønsket.

Bandet ble etter hvert omfavnet av så vel presse som publikum og solgte mer enn 90 000 eksemplarer. De ble nominert til Spellemannprisen i kategoriene årets nykommer og beste rockeband, som de vant. To Alarmpriser ble også deres, for årets rockeutgivelse og årets konsertband.

Året etter ga de ut EP-ene Død manns tango og Mann mot mann. Videoen til sistnevnte ble Spellemannominert i 2002. I perioden fra debutplaten ble sluppet, turnerte bandet over hele landet, og de spilte alle de store festivalene. De var også gjesteartister på Morten Abels turné i begynnelsen av 2002.

Evig pint kom i 2003, også denne til svært gode anmeldelser, og ny Spellemannpris, denne gang for beste video. Platen er også ute i Tyskland, og har solgt bra der. Bandet har gjennomført en rekke europaturneer, og merker en økt interesse fra kontinentet. NRK laget et TV-portrett av bandet i 2004, med opptak fra konserter, blant annet i Tyskland.

Live-EP-en Gypsy Finale er kun tilgjengelig via nettbutikken til Farmen, som også var bandets selskap frem til de signerte kontrakt med Universal i Tyskland høsten 2004. Ottesen ga høsten 2004 ut soloplaten Francis' Lonely Nights. Musikalsk ligger den langt fra Kaizers univers, den er mer i singer-­/songwriter-tradisjonen, og tekstene er på engelsk. Platen ble svært godt mottatt av kritikerne. Ottesen har også skrevet musikk til filmen Alt om Egil. Gitarist Vinterstø fronter rogalandsbandet Skambankt, som ga ut selvtitulert plate i 2004.

Høsten 2007 spilte bandet inn sitt fjerde studioalbum. Albumet ble spilt inn og mikset i Berlin og Los Angeles og ble gitt ut 18. februar 2008 under navnet Maskineri. I desember 2007 ble «Enden av november» sluppet som radiosingel. I januar 2009 var bandet i studio på Jæren sammen med produsent Yngve Sætre og spilte inn albumet Våre demoner. Albumet består av 11 sanger som har vært laget i forbindelse med de forrige utgivelsene, men aldri tidligere er blitt utgitt. Albumet ble utgitt 27. april 2009, og CD-utgaven var kun i salg i en uke. Til tross for kort tid i salgshyllene, toppet albumet VG-lista i likhet med bandets øvrige fire studioalbum.

I mars 2010 startet Kaizers innspillingen av trilogien Violeta Violeta i Bergen. Det første albumet i trilogien, Violeta Violeta Volume I, ble gitt ut 31. januar 2011, Volume II kom 2. februar 2012, mens det siste kom i november 2012.

I forbindelse med tiårsjubileet og utgivelsen av første album i trilogien, gjennomførte bandet en større Europaturné som endte i Oslo Spektrum den 9. april 2011. Under Øyafestivalen 2011 fremførte bandet hele Violeta Violeta Volume II, tre måneder før albumet ble gitt ut.

Etter turnering i 2013, med jobber i blant annet Operaen i Oslo og i London, planlegger bandet å ta pause på ubestemt tid.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Geir Zahl Gitar
Helge Risa Pumpeorgel
Janove Ottesen Vokal, gitar, tangenter
Jon Sjøen Bass ( - 2003)
Rune Solheim Perkusjon
Terje Winterstø Røthing Gitar
Øyvind Storesund Bass

Medvirker på

Diverse Artister
Vi har den ære - En hyllest til Torbjørn Egner
2012
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 8 Norges Fremtid
2005
Diverse artister
Stolpesko
2002
Diverse artister
Agn By:Larm 00 Bergen
2000