Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Gjør endringer

Jørn Hoel

Født: 27. juli 1957
Fra: Tromsø

Vokalist, gitarist og komponist, f. 27.7.1957 i Tromsø. Jørn Hoel sang seg inn i musikkhistorien midt på 80-tallet med to ballader som nærmest er for nasjonalskatter å regne: «Har en drøm» og «Ei hand å holde i». Han er også ansvarlig for å ha gjort det å være ubarbert til norsk mote, og for å ha klart å overføre søramerikanske rytmer til nordlige breddegrader. Jørn Hoel har en stemme med særpreg; den hese stemmen er et resultat av at han.. Les mer..

Vokalist, gitarist og komponist, f. 27.7.1957 i Tromsø. Jørn Hoel sang seg inn i musikkhistorien midt på 80-tallet med to ballader som nærmest er for nasjonalskatter å regne: «Har en drøm» og «Ei hand å holde i». Han er også ansvarlig for å ha gjort det å være ubarbert til norsk mote, og for å ha klart å overføre søramerikanske rytmer til nordlige breddegrader. Jørn Hoel har en stemme med særpreg; den hese stemmen er et resultat av at han er født med brusk på stemmebåndet.

Jørn Hoel begynte å synge og spille gitar sammen med klassekameraten Steinar Albrigtsen mens de to guttene ennå gikk på barneskolen. Han deltok i flere TV-sammenhenger, både alene og med duoen Jørn & Steinar, og han gjorde musikken til levebrød i 1977. Etter en opptreden i Halvsju på NRK ble Jørn Hoel tilbudt platekontrakt med PolyGram, og han platedebuterte i 1982 med albumet Ubarbert. Innspillingen var foretatt i Tromsø med musikere fra Bergen.

Allerede før Ubarbert kom ut, hadde Jørn Hoel turnert i Nord-Norge med en barnemusikal han hadde laget selv. Nøkkeldilla Sørensen møter mannen med de tusen ansikter ble først utgitt på kassett i oktober 1982, og i en omarbeidet versjon på LP to år senere – da med Harald Heide Steen jr., Janne Kausland, Øyvind Blunck og Dag Vågsås som deltakere. Hoel hadde nå flyttet til hovedstaden, hvor han lenge opptrådte på Oslo Cabaret.

Jørn Hoels store gjennombrudd kom som en tredelt rakett i løpet av 1986–87: Først stilte han opp i Melodi Grand Prix med David Chocrons «Inkululeko» – en sang som endte på andreplass, men som mange mente burde ha vunnet den norske finalen. Dernest fulgte filmen Drømmeslottet, hvor Jørn Hoel ble valgt ut til å synge «Har en drøm», komponert av Svein Gundersen med tekst av Trygve Hoff.

Gjennombruddet ble komplett i 1987 med albumet Varme ut av is, hvor både «Har en drøm» og «Ei hand å holde i» var inkludert. Innspillingen ble gjort i Danmark med danske musikere, og produsent for albumet var Billy Cross, en amerikaner bosatt i Danmark som bl.a. hadde spilt med Bob Dylan. Salget for denne platen passerte til slutt 165?000 eksemplarer. Med sin hese stemme og sine direkte tekster om elskov ble Jørn Hoel i media utropt til Norges nye sex-symbol, noe han utnyttet på sine konserter. Han fikk også prisen som Årets Spellemann.

Hoels ønske om å lage følsom musikk med norske tekster om direkte fysisk kjærlighet ble innfridd, og fulgt opp på Det ingen andre får i 1988. De fleste sangene var som på forgjengeren laget av Hoel i samarbeid med journalist og tekstforfatter Oddvar Nygård, og igjen var Billy Cross produsent i Werner Studio i København. Etter to salgssuksesser overrasket Hoel med å bryte tvert med popsirkuset for en stund. Han dro til USA for å roe ned og sanke inspirasjon. Der laget han konsertplaten Love Will Make You Do Things That You Know Is Wrong (1989), som ble pakket i en boks og utgitt i et begrenset opplag på 3000. Albumet ble følgelig et samleobjekt allerede før det var gitt ut. I denne perioden sang han også «Inntil mæ» i filmen Bryllupsfesten, og bidro med «Natt og dag» til samlingen Norske utslipp utgitt av miljøbevegelsen Bellona.

Albumet Kjærlighetens teater (1991) var den tredje platen i en triologi om kjærlighet og erotikk, men den ble ikke møtt med samme jubel som forgjengerne. Hoel skiftet derfor spor – nå til engelske tekster og søramerikanske rytmer som tango, salsa og cumbia, alt mikset sammen med amerikansk funk og rock. Høsten 1992 traff han amerikaneren R. C. Finnigan, og begynte å skrive sanger sammen med ham. I august 1993 gikk turen til Danmark med svensken Michael Ihlbert som produsent. Albumet Leapin\' Lizards (1994) ble en ny suksess, mye takket være storslageren «Lost In The Tango».

Jørn Hoel fulgte opp med en samleplate før han gjorde alvor av å lage en hyllest til den musikken som kanskje ligger hans hjerte nærmest; amerikansk soul. De legendariske blåserne i Memphis Horns deltok på Soulsville side om side med bl.a. Vidar Busk og Ritchie Hayward. Hoel rakk på denne tiden også å delta på barneplaten Kom ut og lek, hvor inntektene fra salget gikk til å finansiere prosjekter mot barnearbeid.

De to gamle kameratene Jørn Hoel og Steinar Albrigsten planla å gi ut plate sammen allerede i 1982, men det skulle gå 15 år før de gjorde alvor av det – eller rettere sagt fant tid til det. Get Together kom endelig i 1997, og innholdet var en blanding av eget materiale og overraskende coverlåter – så som «Sweet Dreams» av Eurythmics og «Solsbury Hill» av Peter Gabriel. Deretter fulgte en liten platepause før Hoel vendte sterkt tilbake med nye søramerikanske rytmer, men denne gang med norske tekster. En blå løk (2000) avslørte en artist midt i livet, en mann med evnen til å formidle både romantikk, melankoli og erotikk.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Tidenes Beste Juleplate 2
2012
Diverse artister
Mitt lille land
2011
Monika Nordli
Fotfeste
2011
Diverse artister
Våre Vakreste Duetter
2010
Diverse Artister
Norsk Melodi Grand Prix Gjennom 50 År
2010
Anita Skorgan
Hele veien - 47 utvalgte sanger utøver
2009
Anne Vada
Det evige sekund utøver
2009
Hoel & Albrigtsen
Two Rivers One Road utøver
2009
Penthouse Playboys
Elske i sneen komponist
2008
Emma
Kjæresten vokalist
2008
Emma
Den første dagen vokalist
2008
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 6 Norsk På Norsk
2005
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Diverse artister
Våre Beste Vinterlåter
2003
Diverse artister
Så Venter Vi På Julen
2002
Sølvguttene
Sølvguttene Synger Julen Inn
2001
Casino Steel
V.S.O.P. utøver
2001
Tor Endresen
Cecilia utøver
2000
Diverse artister
Tande-P - Mine favoritter
2000
Tor Endresen
Blue utøver
2000
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1986 - 1989
1998
Steinar Albrigtsen
The Best of Steinar Albrigtsen - Now and Then produsent;utøver
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk - Presentasjons-CD
1998
Diverse artister
Absolute Norsk
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1994 - 1998
1998
Hoel & Albrigtsen
I Don't Have Faith in Faith komponist;produsent
1997
Hoel & Albrigtsen
Love Will Come to your Door komponist;produsent
1997
Hoel & Albrigtsen
Get Together komponist;tekstforfatter;produsent
1997
Jan Magne Førde
Enough of that Jazz utøver
1996
Bjelleklang
Kort ved øra komponist
1996
Lekekameratene
Kom ut og lek!
1995
Diverse artister
Tett på
1995
Diverse artister
Elvis Tributter utøver
1995
Diverse Artister
Norske Hits 1980-1989
1994
Hanne Krogh
40 Beste komponist
1994
Diverse artister
Norske Filmklassikere
1993
Diverse Artister
Æ
1992
Oddvar Torsheim
Nynorskens Skog komponist
1992
Steinar Albrigtsen
Bound to Wander utøver
1992
Steinar Albrigtsen
Alone Too Long
1990
Hanne Krogh
Hanne komponist
1989
Diverse Artister
Norske utslipp
1988
Diverse artister
Nøkkeldilla Sørensen
1984
Diverse Artister
Bankhjørnet
1982