Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Jørg-Fr. Ellertsen

Født: 19. april 1932
Også kjent som: Jørg-Fredrik Heinichen Ellertsen
Fra: Bergen / Oslo

Jørg-Fr. Ellertsen startet som 19-åring opp jazzbladet Swing i Bergen i 1951, og fulgte opp med å lansere musikkavisen Norsk Jazz (1954-57). Senere ble han Egil Monn Iversens høyre hånd i Bergensområdet, og distribuerte 78-plater til musikkforretningene i distriktet, samtidig som han sto bak en rekke arrangementer. I 1958 gikk turen til Oslo, der han ble salgssjef og daglig leder for Egil Monn Iversen A/S. Ellertsen var med på å oppdage Wenche Myhre, og lanserte henne på Triola-etiketten... Les mer..

Jørg-Fr. Ellertsen startet som 19-åring opp jazzbladet Swing i Bergen i 1951, og fulgte opp med å lansere musikkavisen Norsk Jazz (1954-57). Senere ble han Egil Monn Iversens høyre hånd i Bergensområdet, og distribuerte 78-plater til musikkforretningene i distriktet, samtidig som han sto bak en rekke arrangementer. I 1958 gikk turen til Oslo, der han ble salgssjef og daglig leder for Egil Monn Iversen A/S.

Ellertsen var med på å oppdage Wenche Myhre, og lanserte henne på Triola-etiketten. Han skrev teksten til ”Katta vår”, som ble gjennombruddet hennes i 1962. På Triola jobbet han ellers med bl.a. The Quivers og Key Brothers – to grupper som senere skulle bli sentrale på hans eget selskap Troll.

En annen sentral bergenser, Arne Bendiksen , tok over Egil Monn-Iversen A/S i februar 1964, med hjelp av Monn Keys-kollegene Oddvar Sanne og Per Asplin. Bare tre måneder senere hadde Ellertsen etablert sitt eget plateselskap på Jernbanetorget i Oslo. De første artistene i stallen var Toril Støa, Dizzie Tunes, Lars Bjune, Arild Bjørk, The Zodiacs, Laila og Lasse, Jan Hørtun og Inge Stordahl. ”Jeg skal aldri, aldri mer si aldri” med Toril Støa ble en mindre hit, og gikk inn på 7. plass på VG-lista for femti år siden.

Troll ble et av de største uavhengige plateselskapene i Norge på 60-tallet, og fikk flere singler på VG-lista. I glansårene ga de ut rundt en single i uken. Repertoaret var bredt, og favnet datidens pop og underholdningsmusikk, samt mye beat- og Shadows-musikk. Til sammen ble det mer enn 200 singler, til aktivitetsnivået begynte å dale ved inngangen til 1970-tallet. Mange kjente artister var knyttet til selskapet – deriblant Ole Ivars, Ivar Medaas og Wenche Myhre.

Ellertsen ble senere blant annet produsent på Chat Noir, hvor han ledet revyteatret i ti år. Hans første forestilling her var Å, så heldig vi er i 1966, der Wenche Myhre, Ivar Medaas og Dizzie Tunes medvirket. Senere ble det en lang rekke med suksesser, særlig med Dizzie Tunes, Grethe Kausland og Benny Borg, inntil Ellertsen la ned impresariovirksomheten i 1988.

I 1990 åpnet han Dizzie Showteater i Oslo, der Dizzie Tunes selv sto for den første forestillingen. En rekke av Norges fremste undeholdningsartister har hatt show her, inkludert Hege Schøyen og Øivind Blunck som med sin forestilling Bare gode venner satte Norgesrekord med hele 140 000 publikummere. Andre kjente navn med forestillinger på Dizzie Showteater er Øystein Sunde, Gitarkameratene, Vazelina Bilopphøggers og Halvsan Sivertsen, samt skuespillere som Nils Vogt, Sven Nordin og Marianne Krognes.

Jørg Fr. Ellertsen ble for sin innsats i norsk underholdningsliv tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 2002. Han har også mottatt Leonardstatuetten, Komiprisen og Leif Justers ærespris.