Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Jonas Fjeld

Født: 24. september 1952
Også kjent som: Dr. Jonas Fjeld + Terje Lillegård Jensen
Fra: Drammen

Terje Lillegård Jensen, vokalist, gitarist, fløytist, komponist og produsent, f. 24.9.1952 i Drammen. Artistnavnet Jonas Fjeld ble tatt fra romanhelten av samme navn i romanserien av Øvre Richter Frich. Gjennom sitt alter ego har Terje Jensen markert seg som en av de fremste norske artister gjennom mer enn 30 år. Han er en av svært få nordmenn som har gjort suksess som soloartist, som halvparten av en duo, som medlem av en trio og som frontfigur i et band. Han.. Les mer..

Terje Lillegård Jensen, vokalist, gitarist, fløytist, komponist og produsent, f. 24.9.1952 i Drammen. Artistnavnet Jonas Fjeld ble tatt fra romanhelten av samme navn i romanserien av Øvre Richter Frich. Gjennom sitt alter ego har Terje Jensen markert seg som en av de fremste norske artister gjennom mer enn 30 år. Han er en av svært få nordmenn som har gjort suksess som soloartist, som halvparten av en duo, som medlem av en trio og som frontfigur i et band. Han synger med en dyp stemme som er varm, innbydende og tidvis intens, og han har en rytme i høyrehånda som svært få gitarister kan oppvise maken til.

Jonas Fjeld begynte å spille gitar i 1967, og gikk to år på Musikkonservatoriet i Drammen med fløyte som hovedinstrument, inspirert av Jethro Tull. Han var medlem av The Ivy Group da han traff Herodes Falsk (Kim Hansen) på en ungdomsklubb i Drammen. De startet Frosk, som ble til Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band. Etter en omorganisering fremsto bandet som Jonas Fjeld Bing Bang Band, og fra 1976 ble navnet forenklet til Jonas Fjeld Band. Gruppen ble oppløst på tampen av 80-tallet.

Jonas Fjeld debuterte som soloartist i 1975 på oppfordring fra produsent Johnny Sareussen. Albumet Take Two Aspirins And Call Me In The Morning ble kreditert dr. Jonas Fjeld og var bare ment å være et sideprosjekt. Blant innholdet var både egenkomponert stoff og gamle favoritter fra 60-tallet. Blant musikerne var medlemmer av Jonas Fjeld Band. Hans andre soloplate, Living For The Weekend, (1982) ble innspilt i Nashville med kremen av studiomusikere og Jimmy Tarbutton som produsent. Året etter komponerte han «Når vi deler alt» for Hilde Heltberg, og sang denne i duett med henne på albumet Bare bein.

Etter det siste albumet med Jonas Fjeld Band – men før gruppen ble oppløst – deltok Fjeld på to plateprosjekter sammen med andre artister. Neonlys på Wergeland (1987) var et verk der Henning Sommerro hadde tonesatt dikt av Henrik Wergeland. Ingrid Bjoner og Jonas Fjeld delte på vokaljobben, mens Ola B. Johannessen resiterte mellom sangnumrene. Produsenter var Erik Hillestad og Henning Sommerro. Den andre platen var Etterlatte sanger (1988), der Fjeld og Sidsel Endresen fremførte sanger av Jesper Halle (tekst) og Morten Halle (musikk). Begge platene lå langt unna det musikalske uttrykket som artisten Jonas Fjeld ellers er kjent for.

Terje Jensen vurderte lenge om han skulle gå tilbake til sitt dåpsnavn da han gikk solo på tampen av 1989, men han valgte å beholde navnet til romanhelten Jonas Fjeld siden det var så godt innarbeidet. Noen år i forveien var han blitt kjent med Ole Paus, og Jonas Fjeld Band hadde kompet Paus på flere av hans plater. Nå satte Fjeld og Paus seg fore å lage noen gode sanger sammen. En av disse var «Engler i sneen». Etter å ha finansiert innspillingen av et helt album selv, tok Jonas Fjeld runden til alle plateselskapene – som i tur og orden takket nei. Til slutt ble EMI overtalt til å satse på platen. Resultatet ble 90-tallets første store suksess i norsk platebransje, og «Engler i sneen», en duett med Lynni Treekrem, ble umiddelbart hyllet som en klassiker.

Før han rakk å lage oppfølgeren, inngikk Fjeld et samarbeid med norskamerikaneren Eric Andersen og kanadieren Rick Danko fra The Band. Under navnet Danko Fjeld Andersen laget trioen to album og innkasserte en Spellemannpris. Albumet Texas Jensen ble produsert i samarbeid med Knut Reiersrud og utgitt i 1993. Året etter kom konsertplaten Nerven i min sang, og i 1995 var det meningen at Fjeld skulle gi ut en engelskspråklig plate med country-influert musikk – ikke ulikt stilen som Jonas Fjeld Band var kjent for på tampen av 70-tallet. En singel ble sendt ut til aviser og radio, men en uoverenstemmelse med plateselskapet gjorde at albumet ikke kom ut likevel. Det endte til slutt som bonus-CD på samleplaten Jonas Fjelds beste i 1999, og senere samme år kom det ut som en selvstendig CD med tittelen Voice On The Water.

Det var duket for et nytt og utvidet samarbeid med Ole Paus i 1996 under det lite flatterende navnet To Rustne Herrer. Denne duoen aktiveres med jevne mellomrom, og har så langt avstedkommet tre sceneshow og like mange CD-er. Innen han rakk å lage ferdig sin neste soloplate, var Terje Jensen blitt far til to gutter. Dette preget noen av sangene på Tidevann (2001), hvor Paus klarte å sette ord på den nybakte farens følelser.

I tillegg til de platene han har laget på egen hånd og med Jonas Fjeld Band, Danko Fjeld Andersen og To Rustne Herrer, har Jonas Fjeld deltatt på utallige samleplater og andre artisters innspillinger. I en lang periode på 80-tallet var han også en av landets mest aktive og etterspurte produsenter og studiomusikere, og på platene fra denne tiden står han ofte oppført bare som «Legen». Blant de mange han jobbet med var Øystein Sunde, som var så imponert over høyrehånda til Fjeld at han tok ham med som kompgitarist på alle sine plater fra Hærtatahørt i 1979 til Kjekt å ha i 1989. Jonas Fjeld har også levert låter til blant andre Olav Stedje, Ottar «Big Hand» Johansen og kanadieren Anne Murray.

I 2005 startet han samarbeidet med bluegrassorkesteret Chatham County Line fra USA. Sammen har de gitt ut to album, Amerikabesøk (2007) og Brother of Song (2009), og gjennomført flere turneer i Norge og USA. For albumet Brother of Song ble de nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen country.
Jonas Fjeld fikk Kardemommestipendiet (reise- og utdanningsstipend fra NOPA) i 2008. Han har også samarbeidet med Henning Kvitnes ved flere anledninger.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

1st Revolution Orchestra Vokal
Børresens Combo
Danko Fjeld Andersen Vokal, gitar
Frosk (Drammen) Gitar, fløyte
Jonas Fjeld Band Gitar, tangenter, kor, fløyte, fiolin
Jonas Fjeld Bing Bang Band Bandleder, gitarer, tekstforfatter, komponist, utøver
Jonas Fjeld Rock 'n' Rolf Band Bandleder
Kristoffer Børs
Paus & Fjeld
The Ivy Group Vokal, gitar
To Rustne Herrer Vokal, gitar, tangenter
Tres Amigos gitar, sang
Tres Amigos gitar, vokal

Medvirker på

Hans Cato Kristiansen
A Long Ride
2018
To Rustne Herrer
Hvis Helsa Holder - The Album
2016
Diverse artister
Sannhet på boks - En hyllest til Raga Rockers
2015
Bøygard
Blågras På Skrindo
2013
Ole Paus
Avslutningen
2013
Diverse artister
Hver gang vi møtes - sesong 2
2013
Øystein Sunde
Live Sveagruva, Svalbard - januar 1982
2012
Hilde Heltberg
Elske det umulige komponist;utøver
2012
Diverse artister
Mitt lille land
2011
Diverse artister
Våre Vakreste Duetter
2010
Henning Kvitnes
For sånne som oss utøver
2010
Hilde Heltberg
Elske fritt
2009
Anita Skorgan
Hele veien - 47 utvalgte sanger komponist
2009
Felix Johansen
Pianokrakk komponist
2009
Hovedøen Social Club
Que viva Noruega! komponist
2008
Knut Hassel, Tor Coward
Mil etter mil - Rocka norske hits komponist
2007
Øystein Sunde
Sundes verden produsent
2006
Øystein Sunde
Sånn Er'e Bare produsent
2005
Øystein Sunde
Tass / Jeg kommer ikke på nettet (sånn er'e bare) produsent
2005
Oslo Gospel Choir
Lys I Mørket komponist
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 5 Norge Rundt
2005
Lynni Treekrem
'I manesjen' 1990-2003 komponist;tekstforfatter
2003
Norske Kammersangere
Blue in Blue komponist
2003
Trubaduran
Gammelsenga komponist
2002
Diverse artister
Stolpesko
2002
Danko Fjeld Andersen
One More Shot
2001
Bjørn Spellmann
Trekkspill I 2001 komponist
2001
Tove Ramlo
Ledig komponist
2001
Svein Aage Nordheim
Det Æ'Kke Køntri Alt som Lukter Hest komponist;tekstforfatter
2001
Maxima
Fritt på Fjellet komponist;tekstforfatter
2000
Helge Nilsen
50/50 komponist;tekstforfatter
1999
Diverse Artister
Kirkelig Kulturverksted 25 år - Varige Spor utøver
1999
To Rustne Herrer
Evigheten komponist
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk - Presentasjons-CD
1998
Olav Stedje
21 Beste komponist;produsent
1998
Steinar Albrigtsen
The Best of Steinar Albrigtsen - Now and Then komponist;tekstforfatter
1998
To Rustne Herrer
Damebesøk
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1986 - 1989
1998
Paus & Fjeld, To Rustne Herrer
Jeg og Thorbjørn komponist
1997
To Rustne Herrer
To rustne herrer
1996
Paus & Fjeld, To Rustne Herrer
Tordensky komponist;tekstforfatter
1996
Sardines
Until our Hats Fell Off komponist
1996
Stephen Ackles
One for the Moon komponist;tekstforfatter;utøver
1995
Ravn
Rød ravn i en blå by produsent
1995
Ottar 'Big Hand' Johansen
30 Years on the Road komponist;tekstforfatter
1995
Danko Fjeld Andersen
Ridin' on the Blinds
1994
Svein Finjarn
I'm Doin' Fine komponist;tekstforfatter
1994
Ole Paus
Jeg kaller det vakker musikk : hjemmevant utenfor - ca. 40 beste utøver
1994
Ole Paus
Biggles' testamente
1992
Lena Teigen
Lena II komponist
1992
Lynni Treekrem
Te sola rinn / Veit et sted / Vi e på vei / Mexico komponist;tekstforfatter
1991
Hilde Heltberg
Girls Don't komponist
1991
Karoline Krüger
En gang i alles liv arrangør
1991
Hilde Heltberg
Girls Don't - Promotion komponist;tekstforfatter
1991
1st Revolution Orchestra
1st Revolution Orchestra
1991
Lynni Treekrem
Ut i vind komponist;tekstforfatter
1991
Danko Fjeld Andersen
Danko Fjeld Andersen
1991
Hilde Heltberg
Time Out komponist
1991
Rønnaug
Grenseland komponist
1990
Steinar Albrigtsen
Alone Too Long komponist;tekstforfatter
1990
Britt-Synnøve Johansen
God morgen ! komponist
1989
Karoline Krüger
Fasetter komponist
1988
Olav Stedje
Eg kjem likevel komponist
1987
Olav Stedje
Når sola renn komponist
1986
Øystein Sunde
Overbuljongterningpakkmesterassistent
1986
Hilde Heltberg
Noe vi deler komponist;tekstforfatter
1985
Lillebjørn Nilsen
Hilsen Nilsen
1985
Hilde Heltberg
Hilde Heltberg's ballader komponist;tekstforfatter;vokalist
1985
Lars Børke
Nye horisonter
1984
Irén Hovde, Leif Juster
Disco-Leif I Farta
1984
Hilde Heltberg
Du komponist;utøver
1984
Beate
Like a River komponist
1984
Claudia / Big Hand / Casino
Fools Never Learn komponist;tekstforfatter
1984
Sissel Kvambe
Som En Drøm
1984
Diverse artister
NÅ Meloditoppen
1984
Hilde Heltberg
På bare bein komponist;tekstforfatter;utøver
1983
Randi Hansen
Hjæmlandet produsent
1982
Ivar Dyrhaug, Turid Øversveen
Espen + Ann-Mari = sant
1982
Diverse artister
50/50 Fifty Fifty
1982
Kari Svendsen
Solskinn og sang
1982
Eldar Vågan
Trøbbel
1982
Ole Paus
Svarte ringer
1982
Lillebjørn Nilsen
Original Nilsen
1982
Øystein Sunde
Barkebille Boogie
1981
Snu
The Pest of 'Snu'
1981
Diverse artister
Philips Video
1981
Jonas Fjeld Band
Stikk Innom Når Du Vil / Jeg Skal Love Deg Det Er Ikke Første Gang
1980
Randi Hansen
Hjerterdame produsent
1980
Erling Bonde
Nei vi elsker!
1980
K.M. Myrland
Myrland
1980
Diverse artister
Jul med ...
1980
K.M. Myrland
In From The Cold
1979
Jonas Fjeld Band
Make up
1979
Randi Hansen
Ho Randi
1979
Jonas Fjeld Band
Back in the USA komponist;tekstforfatter
1978
Jonas Fjeld Band
The Tennessee Tapes komponist;tekstforfatter
1977
Jonas Fjeld Band, Jonas Fjeld Bing Bang Band
Pans fløyte komponist
1974
Jonas Fjeld Rock 'n' Rolf Band
Hvis Det Var Så Enkelt / Dra Avsted
1974
Jonas Fjeld Band
Jonas Fjeld Rock n Rolf Band
1973