Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Jan Rohde

Født: 4. juli 1942
Død: 9. oktober 2005
Fra: Bærum

Rockesanger, f. 4.7.1942 i New York av norske foreldre. Tretten år gammel debuterte han på scenen på Broadway i en oppsetning av Peter Pan. I 1955 flyttet familien til Bærum. Rohde vant en elektrisk gitar i en talentkonkurranse på Øvrevoll i Oslo, og dermed oppdaget han hvilken vei han skulle slå inn på her i livet. Han startet The Cool Cats i 1958, og de spilte en blanding av skiffle og rock’n’roll i begynnelsen. De kom med singelen «It.. Les mer..

Rockesanger, f. 4.7.1942 i New York av norske foreldre. Tretten år gammel debuterte han på scenen på Broadway i en oppsetning av Peter Pan. I 1955 flyttet familien til Bærum. Rohde vant en elektrisk gitar i en talentkonkurranse på Øvrevoll i Oslo, og dermed oppdaget han hvilken vei han skulle slå inn på her i livet. Han startet The Cool Cats i 1958, og de spilte en blanding av skiffle og rock’n’roll i begynnelsen. De kom med singelen «It Takes A Worried Man»/«Lotta Lovin’» i 1959. Det ble kun en singel på denne utgaven av The Cool Cats, som imidlertid skulle sette sitt preg på norsk musikkliv i årene som kom.

På grunn av sin oppvekst hadde Jan Rohde et stort fortrinn fremfor andre skandinaviske artister, han hadde perfekt engelsk uttale. I 1961 dro han til Sverige og turnerte i Skandinavia med bandet The Phantoms, og han turnerte også i Europa med jentebandet The Melody Sisters.

I 1963 begynte han å opptre sammen med det svenske bandet The Wild Ones, og det var med dem han begynte å promotere dansen jenka. Opprinnelig ville han satse på twist, men låten «Doin’ The Jenka» ble en så stor suksess at han inkluderte den i sitt ellers ganske beat/R&B-pregete sceneshow. Jenkaen ble en stor suksess både i Norge og Finland på midten av 60-tallet. I denne perioden var det også at Rohde medvirket i filmen Åsa Nisse i Popform.

1964 var et av Rohdes største år, blant annet utga han to album på et svensk selskap, i tillegg til at albumet Jan Rohde & The Adventurers ble sluppet i Finland. Av en eller annen grunn måtte The Wild Ones kalle seg The Adventurers i Finland. The Wild Ones ble oppløst i 1965, men Rohde dannet da The New Wild Ones. I 1968 ga han seg for noen år, og livnærte seg blant annet ved å drive et modellbyrå og å importere bingoapparater.

I 1974, på et tidspunkt da 50-tallets rock’n’roll hadde fått et oppsving, ble han oppringt fra det svenske fjernsynsprogrammet Hylands Hörna og spurt om han ville være med i en ny nordisk rocke­konkurranse, med to nordmenn og to svensker i finalen. Rohde stilte opp som nordmann, og vant. Nå dro han mye på turné med Rohdes Rockers, som stilte med lærjakker og motorsykler og røykbomber og var veldig tøffe, med massevis av ironi, og som alltid spilte låten «Tell Laura I Love Her», det være seg på konsert eller plate.

Rohdes Rockers holdt på frem til 1979, siden da har det vært mer sporadiske opptredener. En av dem var sammen med The Cool Cats på Jordal Amfi på et stort rockeevenement i august 1982. I 1997 kom han med soloplaten A New Side Of Jan Rohde.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Rohdes Rockers Vokal
The Adventures Vokal
The Cool Cats Vokal (1958 - 1960)
The Wild Ones Vokal