Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Jan Eggum

Født: 8. desember 1951
Fra: Bergen

Vokalist, gitarist og komponist, født 8.12.1951 i Bergen, en viktig og markant skikkelse innen norsk visekunst og populærmusikk siden midten av 70-tallet. Jan Eggum er kjent for å være en munter melankoliker. Han karakteriserer seg selv som en artist som synger enkelt om vanskelige ting – hovedsakelig om spenningen mellom personer i et parforhold. Musikalsk har han sitt utgangspunkt i visetradisjonen, med klare referanser til jazz og rock. Han har mottatt flere Spellemannpriser, både som soloartist og som medlem av.. Les mer..

Vokalist, gitarist og komponist, født 8.12.1951 i Bergen, en viktig og markant skikkelse innen norsk visekunst og populærmusikk siden midten av 70-tallet. Jan Eggum er kjent for å være en munter melankoliker. Han karakteriserer seg selv som en artist som synger enkelt om vanskelige ting – hovedsakelig om spenningen mellom personer i et parforhold. Musikalsk har han sitt utgangspunkt i visetradisjonen, med klare referanser til jazz og rock. Han har mottatt flere Spellemannpriser, både som soloartist og som medlem av Gitarkameratene.

Foreldrene Norvald og Martha var opptatt av musikk og billedkunst. Jan ble tidlig interessert i musikk, og begynte å komponere på familiens elektriske orgel. Han lærte seg å spille gitar og begynte å skrive sanger på engelsk. I 1970 kjøpte han seg bass og ble medlem av det progressive rockebandet Finkelsen, hvor han komponerte det meste av materialet som ble fremført. Året etter debuterte han som visesanger, og dette ble etterfulgt av visefestivaler og en opptreden på TV.

Engelskmannen Brian Hudson inviterte Eggum til London for å gjøre ham til popstjerne. Eggum ble værende i to år, og livnærte seg med de slantene som klientellet i barene ville gi ham. Oppholdet gjorde ham desillusjonert, men han laget også mange av sine mest kjente sanger i denne tiden, blant annet «En natt forbi» i sin engelske originalutgave «Alone Awake» (senere innspilt av Tor Endresen). Eggum dro tilbake til Norge i januar 1975 og turnerte med eget materiale. Produsent Johnny Sareussen (kjent fra The Vanguards) så potensialet hos den unge trubaduren. Han tok Eggum med seg til Kristian Lindeman på selskapet CBS, som ble begeistret og ga artisten platekontrakt på fem utgivelser.

Debutplaten Jan Eggum ble innspilt høsten 1975 med Johnny Sareussen som produsent. En drøss av landets og broderlandets mest erfarne musikere deltok, deriblant Trygve Thue, som ble Eggums faste produsent på de neste fire studioplatene, alle innspilt i Bergen Lydstudio. Sverre Ingstad skrev en morsom artikkel til omslaget på en plate som inneholdt blant annet «Kjære halvbror» og «De skulle begrave en konge stor». Det vakte stor oppsikt at en ung mann kom med en plate full av dypsindige, reflekterte og til dels ambisiøse sanger.

Platen nådde ørene til Wenche Myhre, som ble så begeistret at hun spurte Eggum om han kunne skrive noen sanger for henne. Det gjorde han: Til LP-en Wenche i 1976 leverte Eggum mesteparten av materialet, deriblant «En natt forbi», og i tillegg deltok han i orkesteret som ellers besto av medlemmer fra Popol Ace. Wenche Myhre fikk Spellemannprisen for platen. Samme år ga Eggum ut Trubadur, hvor medlemmer fra Saft dannet grunnstammen av musikere. Platen ble nominert til Spellemannprisen. På denne tiden ga også Eggum ut sin første visebok, Ugress i ditt bed.

Den tredje platen, Heksedans fra 1977, ble Jan Eggums gjennombrudd. Her presenterte han «Mor jeg vil tilbake», og han ble belønnet med Spellemannprisen. Rockebandet Saft backet ham under navnet Ring, både i studio og på scenen. Våren 1979 slapp Eggum til med eget program på TV. Samtidig spilte han omsider inn en egen versjon av «En natt forbi», som ble tittelkuttet på hans fjerde album. Kontrakten med CBS ble fullført med konsertplaten En sang fra vest på tampen av 1979. Eggum opptrådte alene med gitaren, og fremførte blant annet scenefavoritten «Lillebror Per». Platen ble tildelt Spellemannprisen. I denne hektiske perioden skrev også Eggum to kabareter for Nordahl Grieg-teateret i Bergen, den ene i samarbeid med Ove Thue. Han komponerte sangen «Rudi», som Nina Askeland fremførte i Melodi Grand Prix i 1980. Det ble tredjeplass.

CBS sendte ut en samleplate i 1980, og Eggum rakk også å gi ut viseboken Heksedans før det var klart for et nytt album, Alarmen går, på nytt selskap (Philips). I 1982 skrev Eggum musikk til deler av den omstridte kirkeforestillingen Dans med oss, Gud. Høsten 1983 kom det en ny forespørsel fra Wenche Myhre. Eggum leverte teksten til «Vi lever», og deltok som gjest på noen av konsertene på Wenches landsomfattende turné i 1984. Eggum skrev også mange av tekstene til Hot Project, et samarbeid mellom Lynni Treekrem og Hans Petter Gundersen. Egne plater var det færre av. Singelen «En helt ny dag»/«Sommeren nytes best om vinteren» var eneste utgivelse mellom 1982 og 1985.

I 1985 deltok Eggum på støtteplaten Sammen for livet, han laget en sang til TV-serien og platen Gullars, han laget video/musikkserien Ingemar og Korven for Halvsju og skrev kontrakt med det lille, nystartede selskapet SAM. Erik Hillestad var produsent på LP-en E.G.G.U.M., hvor artisten ble presentert i et nytt og moderne lydbilde. Et kobbel av bergensmusikere deltok på en LP der blant annet «Stilig», «Mang slags kjærlighet» og «Tre e en for mye» var med. Gjennom store deler av 80-tallet turnerte han med Gunnar Bjelland som eneste støttespiller, og han var programleder sammen med Harald Gundhus for radioserien Fersk norsk.

I 1988 deltok Jan Eggum selv som artist i Melodi Grand Prix med sangen «Deilige drøm». Han endte på sisteplass. Høsten 1988 komponerte han «Utenfor» til inntekt for Landsforeningen mot AIDS. Med på singelen var Sidsel Endresen, Bjørn Eidsvåg, Silje Nergaard og Sigvart Dagsland. Omtrent samtidig dro han på turné sammen med tre andre trubadurer: Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Halvdan Sivertsen. Turneen ble en eneste lang triumf. Under gruppenavnet Gitarkameratene dominerte de norsk musikkliv i årene 1989–91, og skapte en ny vår for akustiske viser med meningsfylte tekster. Gitarkameratene laget to plater. Den andre av disse, Typisk norsk, ble belønnet med Spellemannprisen. Suksessen, og ikke minst betydningen som Gitarkameratene hadde, gjorde sitt til at gruppen ble utnevnt til Årets Spellemann for 1990.

Høsten 1989 spilte Eggum inn et knippe av sine mest kjente viser på nytt i delvis nye arrangementer. De elleve innspillingene (pluss «Utenfor») ble gitt ut på albumet Dacapo tidlig i 1990 på den private etiketten Sigma Music. Året etter var det klart for en ny platekontrakt (med Grappa), og hans første album med nye sanger på nesten seks år. Underveis var produsert av Sverre Erik Henriksen og viste en artist som var opptatt av den intime sfæren som finnes i forholdet mellom to mennesker. «Hemmelig», «Då ska eg komme» og «Ta meg med» var sanger som understreket dette. Platen ble nominert til Spellemannprisen. Den tidligere uutgitte innspillingen «10 år (versjon 1)» ble gitt til den lokale samleplaten Markeveien 4, og året ble avrundet med ny visebok: Mellom borger og bohem.

I 1992 skrev Eggum musikk og tekster til fjernsynsforestillingen Brev til en datter med Susanne Fuhr. Han deltok også på hyllestalbumet til Åge Aleksandersen med sangen «Gøril», og på Gustav Lorentzens album 1. klasse, hvor han sang The Kids-slageren «Forelsket i læreren». Under Spellemannprisen 1993 lanserte Jan Eggum sin hittil mest kjente sang, «Kor e alle helter hen», som var åpningskuttet på Nesten ikke tilstede – et album som kan regnes blant hans beste utgivelser. Produsent for platen var Bendik Hofseth.

Fra juni 1993 og nesten et år fremover gjennomførte Gitarkameratene en landsomfattende turné. Eggum rakk i denne perioden også å skrive musikk til teaterstykket Beslutningen på Nationaltheatret, og å holde konserter med sitt gamle backingband Saft på Den Nationale Scene. En 20 år lang platekarriere ble oppsummert på den doble samlingen Mang slags kjærlighet hvor det også var gjort plass for et tidligere uutgitt kutt, «Laffen».

Eggum leverte tekster til mange av sangene på Silje Nergaards to plater på norsk – Brevet (1995) og Hjemmefra (1996). Tidlig i 1997 var det klart for et nytt album. Dingli bang var en spennende miks av artisten Jan Eggum og backingbandet Locomotives, sydd sammen av produsent Kyrre Fritzner. Selve tittelkuttet var et skjult ekstraspor på CD-en, mens «På ’an igjen» ble en ny favoritt (og senere tittel på en av Tande Ps underholdningsserier på NRK1).

Eggum dro på turné med rockebandet Unge Frustrerte Menn i ryggen, deretter gjorde han to sceneforestillinger i Bergen. Den ene (Absolutt tilstede) sammen med blant andre Anne Marit Jacobsen og Marit Voldsæter (fra Kvinner på randen), den andre (R) i kompaniskap med Arne Bendiksen og Per Arne «Piddi» Fjeldstad (fra rockebandet Pompel & The Pilts). Bendiksen døpte trioen for Bollemusikken, og under dette navnet ble seks av sangene fra R utgitt på CD-en Vi vil helst ikkje vite det i 1998.

Produsent for albumet Deilig (1999) var Bugge Wesseltoft, og arrangementene bar preg av mer utstrakt bruk av blåsere enn på tidligere Eggum-plater. Sangen «Deilig» ble opprinnelig skrevet av Eggum i England tidlig på 70-tallet. Andre sanger som utmerket seg, var «På TV» – som avslørte en artist med mye selvironi – og «Uten røtter» – en krass kommentar til hvordan den norske musikkbransjen og norske journalister helt ukritisk dyrker alt som lukter anglo-amerikansk.

I desember 1999 kom Eggum på tredjeplass i konkurransen Tusenårslåta, arrangert av NRK og VG, med sangen «De neste tusen år (1999)». Han deltok også på hyllestplaten til DumDum Boys med sin versjon av «Slave». Høsten 2000 ga Blåmann forlag ut boken Nesten den samme med mer enn 50 tekster fra Eggums samlede produksjon, illustrert av Arne Nøst. Våren 2001 var Jan Eggum fast musikalsk følgesvenn for Rune Larsen i TV-serien Absolutt norsk på NRK1. «Kor e alle helter hen» ble den naturlige åpningsmelodien i de elleve programmene. I slutten av juni var det klart for en ny samleplate, Ekte Eggum, med 16 kutt hvorav fem var nyinnspillinger. Produsent for de nye innspillingene var Geir Luedy (fra Chocolate Overdose). Det ble nye runder med Absolutt norsk i 2002 og 2003.

Eggum feiret sin 50-årsdag med en landsomfattende turné i november 2001. Musikerne på denne turneen – Bjørn Kjellemyr (bass), Jan Gunnar Hoff (keyboards), Audun Kleive (trommer) og Morten Færestrand (gitar) – utgjorde bandet på hans neste album, President, innspilt tidlig i 2002 med Geir Luedy og Mats Grønner (fra Aftenlandet) som produsenter og Ephemera som gjester. Parallelt med denne platen samarbeidet Eggum med Erlend Loe og Marit Moum Aune om musikalen Antons villfaring. Eggum leverte alle sangene til musikalen, som hadde premiere på Det Norske Teatret 20. april 2002. Blant skuespillerne var Bjarte Hjelmeland, Svein Erik Brodal og Iren Reppen. Sangene ble utgitt på CD, hvor det var skuespillerne som fremførte dem. Eggum gjorde egne versjoner av tre av sangene fra musikalen på President.

I 2003 var det klart for en forestilling med samboerparet Jan Eggum og Kaia Huuse. Forestillingen fikk den lett ironiske tittelen Mann av huse. Året etter samarbeidet han med kammerkoret Blåtur fra Møre og Romsdal på platen Alle gjør det (Kirkelig Kulturverksted), hvor han komponerte alt materialet. I 2006 kom Hjerteknuser (Grappa), som inneholdt ti nye sanger. Før det var det tid for nok en oppsummering: I anledning hans 30-årsjubileum i 2005 som plateartist kom samleplaten 30/30, som inneholdt én låt fra hvert av årene fra 1975 til 2005.

60-årsdagen i 2011 fikk også sin markering, med 60 uutgitte låter som var hentet fra det meste av hans karriere. Kjærlighet & Ærlighet kom som tre doble CD-er, som også ble samlet i en egen boks. I 2012 medvirket han i første sesong av Hver gang vi møtes, der han tolket Elvira Nikolaisen, Øystein Dolmen, Bertine Zetlitz, Øyvind «Vinni» Sauvik og Anne Grete Preus – og omvendt. I 2015 fulgte albumet RIO, som dels var spilt inn i Brasil, med musikerne til Gilberto Gil.

I 2012 var Jan Eggum en av fem artister som ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame -- en æresbevisning som hedrer personer med stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Gitarkameratene Vokal, gitar, trekkspill

Medvirker på

Wenche Myhre
66
2013
Diverse artister
Hver gang vi møtes - sesong 1
2012
Hovedøen Social Club
En natt forbi komponist;tekstforfatter
2011
Karianne Arntzen Band
Sant utøver
2011
Kaia Huuse
Liten lykke - Mine beste sanger produsent
2011
Live | Lien
Låvesalg komponist;tekstforfatter
2011
Gitarkameratene
Kanon! oversetter
2010
Gaute Ormåsen, Kaia Huuse
To som vart by produsent
2010
Kaia Huuse
Et lite kunstverk utøver
2009
Hovedøen Social Club
Ay Caramba tekstforfatter;komponist
2009
Rolf Frank Farstad
Heksedans komponist;tekstforfatter
2009
Wenche Myhre
Wenche Myhre in Concert
2008
Penthouse Playboys
Elske i sneen komponist;tekstforfatter
2008
Nora Brockstedt
Nora - for swingende! komponist;tekstforfatter
2008
Tier'n & Lars
Kulturclash
2006
Pitsj
Pitsj komponist;tekstforfatter
2006
Diverse artister
Dans Til Musikken – En Musikalsk Hyllest Til Lasse Myrvold
2006
Diverse artister
Venn
2005
Artister i Bergen for Asia
Vi tenner lys komponist;tekstforfatter
2005
Margun Aasbrenn
Det fineste jeg vet oversetter
2005
Silje Nergaard
Be Still my Heart - the Essential tekstforfatter
2005
Tor Endresen
Now and Forever komponist;tekstforfatter
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 6 Norsk På Norsk
2005
Kaia Huuse
Do they Laugh at Me komponist
2005
Diverse artister
En hildringstime - 16 artister hedrer Erik Bye
2005
Wenche Myhre
50 Beste Gjennom 50 år oversetter
2004
Marianne Krogness
Jeg skal bare .... komponist;tekstforfatter
2004
Kaia Huuse
Trist og fint oversetter;utøver
2004
Blåtur
Alle gjør det / Blåtur m/ Jan Eggum
2004
Diverse artister
Norsk Rocks Historie - Vol. 5 (Fra Viserock Til Rock På Norsk 1969-1977)
2004
Norske Kammersangere
Blue in Blue komponist;tekstforfatter
2003
Diverse artister
Gull I Fra Grønne Skoger : Vidar Sandbeck i ord og toner
2003
Ingrid Mohr
Look! tekstforfatter
2002
Ylvis
Rumour Says komponist
2001
Tove Ramlo
Ledig komponist;tekstforfatter
2001
Elisabeth Andreassen
Kjærlighetsviser komponist;tekstforfatter
2001
Vamp
En Annen Sol tekstforfatter;utøver
2000
Tor Endresen
Blue komponist;tekstforfatter
2000
Diverse artister
Tusenårslåta
2000
Diverse artister
Solide Saker - En Hyllest Til Dum Dum Boys
1999
Diverse Artister
Kirkelig Kulturverksted 25 år - Varige Spor komponist
1999
Fliflet / Hamre Energiforsyning
Gabriole komponist;tekstforfatter;utøver
1999
Tor Endresen
Alone Awake komponist;tekstforfatter
1999
Roar Engelberg
Har en Drøm komponist
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1990 - 1993
1998
Kammerkoret Collegium Vocale
- I Godt Lag komponist;tekstforfatter
1998
Kaia Huuse
De som kan noe annet produsent
1998
Kaia Huuse
Gud
1998
Bollemusikken
Vi vil helst ikkje vite det
1998
Diverse artister
Absolute Norsk
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1978 - 1980
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1973 - 1977
1998
Wenche Myhre
Wenches beste 1960 - 1997 komponist;tekstforfatter
1997
Diverse Artister
Alltid No' Godt Fra Bergen
1997
Kaia Huuse
Nikke nikke produsent
1997
Silje Nergaard
Hjemmefra tekstforfatter
1996
Hymn
Har en Drøm - 17 Norske Instrumentale Ballader komponist
1996
Ingrid Mohr
Reisen tekstforfatter
1996
Lillebjørn Nilsen
40 Spor utøver
1996
Diverse Artister
Sinnsvakt Bra!- Det Beste Fra Bergen
1996
Silje Nergaard
Gå en annen vei tekstforfatter
1995
Silje Nergaard
Brevet tekstforfatter
1995
Proffene
En dag komponist;tekstforfatter;utøver
1994
Servitørene i Rondo
Da Doo Ron Ron komponist;tekstforfatter
1994
Birgitte Grimstad
Ord over grind komponist;tekstforfatter
1994
Silje Dons
Kyss, klapp og klem komponist;tekstforfatter
1993
Lillebjørn Nilsen
Nære Nilsen utøver
1993
Diverse Artister
Æ
1992
Gustav Lorentzen
1. Klasse
1992
Show Chow
Løslatt på prøve musiker
1992
Brynjar Hoff
With Love komponist
1992
Diverse Artister
Markeveien 4
1991
Gitarkameratene
Typisk Norsk utøver
1990
Gitarkameratene
Gitarkameratene
1989
Lillebjørn Nilsen
Sanger
1988
Karoline Krüger
Fasetter komponist;tekstforfatter
1988
Steinar Ofsdal
Kalender tekstforfatter
1987
Anne-Marie Giørtz
Tilbake tekstforfatter
1986
Nina Askeland
Boulevard tekstforfatter
1986
Forente Artister
Sammen for livet
1985
Hot Project
Made to Roam tekstforfatter
1984
Diverse artister
Stjerneserien Nr. 1
1984
Wenche Myhre
Wenche on tour '83
1983
Wenche Myhre
Vi lever komponist;tekstforfatter
1983
Wenche Myhre
Tusen takk / Vi lever
1982
Ove Thue
Tekst og musikk
1980
Diverse artister
16 Prisvinnere - Med en gave i toner
1979
Diverse artister
Norske Viser I 70-Åra
1979
Vivian Vindenes
Vivian
1977
Diverse artister
PopEkspress
1977
Anita Skorgan
Young Girl tekstforfatter
1977