Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Ivar Simastuen

Født: 31. desember 1936
Fra: Kvikne / Ski

Trubadur og politimann, f. 31.12.1936 i Kvikne i Hedmark. Kjent for sin dype, varme sangstemme og sine viser om det nære, preget av hans bakgrunn i et tradisjonelt bygdesamfunn. Blant hans mest kjente sanger er «Brunen» og «Det er godt å kåmmå hematt». Simastuen begynte å spille gitar i 15-årsalderen og opptrådte i lokale sammenhenger med et repertoar bestående av skillingsviser. Forbildene i denne tidlige tiden var Engedal og Stordahl og Kurt Foss og Reidar Bøe. Inspirert av disse.. Les mer..

Trubadur og politimann, f. 31.12.1936 i Kvikne i Hedmark. Kjent for sin dype, varme sangstemme og sine viser om det nære, preget av hans bakgrunn i et tradisjonelt bygdesamfunn. Blant hans mest kjente sanger er «Brunen» og «Det er godt å kåmmå hematt».

Simastuen begynte å spille gitar i 15-årsalderen og opptrådte i lokale sammenhenger med et repertoar bestående av skillingsviser. Forbildene i denne tidlige tiden var Engedal og Stordahl og Kurt Foss og Reidar Bøe. Inspirert av disse begynte Simastuen så smått å skrive egne viser. Yrkeskarrieren kom til å begynne med i veien for artisten. Han tok eksamen ved Politiskolen i Oslo i 1963, stiftet familie og tok seg jobb som lensmannsbetjent. Veien gikk videre til KRIPOS i 1967.

Først ved inngangen til 70-tallet kom trangen til å skrive viser tilbake. Etter å ha laget noen han var fornøyd med, tok han kontakt med talentspeideren Fredrik Friis. Tanken var å tilby visene til andre artister som kunne spille dem inn. Friis ble imidlertid like begeistret for mannen som sang visene, og sørget for at Ivar Simastuen fikk platekontrakt. En marsdag i 1972 gikk den 35 år gamle politimannen i studio med et dusin egenkomponerte viser og spilte inn sin første plate. Dette ble starten på et nært samarbeid med produsentene Kjell Karlsen, Fredrik Friis og Bjørn Kruse.

22. juni 1972 kunne Kjell Thue presentere Ivar Simastuen i Nitimen. Platen som ble lansert samtidig, Prestekrager og timotei, solgte 40 000 eksemplarer. Mye av grunnen til det store salget var «Brunen», ei vise om en gårdshest fra et norsk bygdesamfunn. Kjell Karlsen gjorde det snedige trikset at han koblet teksten om den norske hesten med et arrangement basert på amerikansk country. Sangen ble en av de mest populære på Norsktoppen det året.

Simastuens to neste plater solgte begge til sølv, og han fulgte opp med enda fem album som oppnådde gode salgstall og mye radiospilling. Blant disse var De nære ting, en hyllestplate til Arne Paasche Aasen i forbindelse med forfatterens 75-årsdag i juni 1976.

Politimannen lot seg imidlertid aldri friste til å slutte i jobben for å bli artist på heltid. I stedet beholdt han musikken som hobby, laget en LP i året frem til 1982, ga ut visebok og holdt sporadiske konserter. Gjennom hele denne perioden var Ivar Simastuen å regne for en av Norges mest populære trubadurer.

30 år etter at han debuterte på plate, ble den dob­le CD-samlingen 40 beste (2002) utgitt. Da kunne Ivar Simastuen avsløre at han hadde holdt 1300 opptredener parallelt med jobben som fingeravtrykkstekniker ved Kriminalpolitisentralen. Han var nok borti flere fingeravtrykk enn gitarstrenger i sin karriere, men det er ingen tvil om at det er i norsk visekunst at Ivar Simastuen har satt det merket som folk flest vil huske.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Kjell Karlsen
Kjell Karlsens beste komponist;tekstforfatter
2011
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1970 - 1973
1999
Kjell Karlsens Orkester, Reflex
Juleselskap komponist;tekstforfatter
1997
Sputnik
Sputnik 7 komponist
1991
Fryd & Gammen
Midt i trafikken komponist;tekstforfatter
1991
Vidar Lønn-Arnesen
Vill vest med Vidar komponist;tekstforfatter
1988
Diverse artister
12 Originale Norske Topper
1976
Diverse artister
16 Norske Hits
1975