Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Irie Darlings

Dannet: 1990
Splittet: 1997
Også kjent som: Karaokekameratene + Karaoke Kids
Fra: Bodø

Reggaegruppe fra Bodø, dannet i 1990 som Karaokekameratene. Vokalist, gitarist og frontmann Bjørn Jervås (også kjent som Ras Irie B), hadde fortid som pønker og rocker i bandene Hjertesvikt A/S og Snowcats på 80-tallet. Irie Darlings startet også som et tungt rockeband med funk-, rap- og reggaeelementer. Etter hvert ble det mer og mer reggae, men ikke uten at man kunne høre at de kom fra rocken. Bandet fikk stor oppmerksomhet i den norske musikkpressen, ettersom debutplaten ble innspilt.. Les mer..

Reggaegruppe fra Bodø, dannet i 1990 som Karaokekameratene. Vokalist, gitarist og frontmann Bjørn Jervås (også kjent som Ras Irie B), hadde fortid som pønker og rocker i bandene Hjertesvikt A/S og Snowcats på 80-tallet. Irie Darlings startet også som et tungt rockeband med funk-, rap- og reggaeelementer.

Etter hvert ble det mer og mer reggae, men ikke uten at man kunne høre at de kom fra rocken. Bandet fikk stor oppmerksomhet i den norske musikkpressen, ettersom debutplaten ble innspilt i reggaens hjemland: Jamaica.

Gruppen var freidige nok til å sende en tape til selskapet High Times. Dette resulterte i singelen «Babylon Falling», gode listeplasseringer og invitasjon til Jamaica for innspilling av album. I legendariske Tuff Gong Studios spilte de i 1994 inn Xaymaca med bistand fra levende legender som Sly Dunbar og Robbie Shakespear, blåserrekken fra Skatalites og produsent, Earl «Chinna» Smith, som i sin tid spilte sammen med Bob Marley.

Gruppen fikk en ny stor hit på Jamaica med «Tribulation», som i likhet med «Babylon Falling» entret topp ti-listen, en liste som ble utarbeidet på bakgrunn av radiospilling, ikke salg. I 1996 ble de invitert tilbake, som første nordiske band, til å delta under den store og prestisjefylte festivalen Reggae Sunsplash.

Sammen med Tungtvanns Jørg-1 (Jørgen Nordeng) startet Jervås rundt 2001 reggae/dancehall-prosjektet Busta Ofte med nordnorske tekster og Jørg-1 på vokal. Irie-trommis Ronnie Dread og bassist Bård Toftebakk er også involvert i prosjektet. Ronny Dread har for øvrig vokalist i Misvær Skaforening og Dread Man Walking.

Restene av Irie Darlings, med Jervås i spissen, kaller seg i dag for Manna, et reggaelag med 70-tallets reggae som inspirasjonskilde, og låter med politiske norske tekster på spillelisten. De deltar på Tungtvanns album III: Folket bak Nordavind (2004), og spilte sammen med dem på Øyafestivalen 2004.

Jervås medvirket også i Team Joddsk i ”Det store korslaget” på TV2. Han døde 27. august 2014 -- bare fire dager etter at Tungtvann hadde hyllet ham fra scenen under Parkenfestivalen i Bodø.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Abdou Joof Djembe
Bård Toftebakk Bass
Bjørn Jervås Vokal, gitar
Even Høgseth Trombone, tangenter, bass
Finn Robert Olsen Session-gitar
Harald Olaussen Trommer
Per Willy Larsen Trommer
Rocky Machine Trommer
Ronnie Dread Perkusjon
Roy Døhring Gitar
Stian Einmo Trommer
Terje Larsen Platespillere
Vegard Leite (f. 1967) Trommer

Utgivelser (album)

Irie Darlings
Xaymaca
1994

Utgivelser (singel/EP)

Irie Darlings
African Beauty
1995
Irie Darlings
Tribulation
1994

Medvirker på

Diverse artister
Kvirrevirrevitt!
1997
Diverse artister
Tiddelibom (Bodø Rockeklubb 1979-1994)
1994