Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Ingrid Olava

Født: 18. mars 1981
Også kjent som: Ingrid Olava Brænd Eriksen

Sangeren og låtskriveren Ingrid Olava Brænd Eriksen (f. 18.3.1981) vokste opp på Lillehammer. Hun begynte å spille piano i barneskolealder, ble senere med i det lokale Ten Sing-bandet, og begynte deretter på musikklinjen på Gjøvik videregående skole. I tenårene vanket hun på den lokale rockekaféen Felix, og i dette miljøet oppdaget hun alternativ rock, pønk og andre sjangre som inspirerte henne. I 2002 flyttet Ingrid Olava til Oslo, etter å ha spilt hovedrollen i NRKs lett Twin Peaks-inspirerte ungdomsserie Det tredje.. Les mer..

Sangeren og låtskriveren Ingrid Olava Brænd Eriksen (f. 18.3.1981) vokste opp på Lillehammer. Hun begynte å spille piano i barneskolealder, ble senere med i det lokale Ten Sing-bandet, og begynte deretter på musikklinjen på Gjøvik videregående skole. I tenårene vanket hun på den lokale rockekaféen Felix, og i dette miljøet oppdaget hun alternativ rock, pønk og andre sjangre som inspirerte henne.

I 2002 flyttet Ingrid Olava til Oslo, etter å ha spilt hovedrollen i NRKs lett Twin Peaks-inspirerte ungdomsserie Det tredje tegnet. Denne seks episoder lange dramaserien handlet om en liten bygd på Vestlandet, der innbyggerne ventet på Jesu åpenbaring.

Snart ble hun kjent med deler av Oslos musikkmiljø, og ryktet om hennes talent spredte seg gradvis. Først som kordame, for blant andre Vidar Vang, Madrugada og Sivert Høyem & The Volunteers. Deretter begynte hun å opptre solo med sang og piano.

I løpet av sommeren 2006 spilte Ingrid Olava på blant annet Quartfestivalen, Slottsfjellfestival, Træna og KlubbØya, og samme år ble hun oppdaget av EMI Music.

Plateselskapet inviterte henne til å prøvespille i et studio med et gigantisk flygel. Etter å ha spilt 15 låter for to bransjemenn, endte det med at Ingrid Olava ble tilbudt platekontrakt. Det tok tid å spille inn albumet, blant annet fordi hun var opptatt med å turnere med Sivert Høyem og hans band. I mai 2007 kom dessuten debutalbumet til countryrockbandet Shit City fra Lillehammer, der Ingrid Olava spilte rhodespiano og sang. Denne plata ble senere spellemannominert i klassen for country.

Samme vår opptrådte hun på by:Larm i Trondheim, der hun blant annet framførte den svært fengende låta ”Only Just Begun”, som ble en stor radiohit i 2007. Lovordene haglet etter konserten på bransjetreffet, og EMI benyttet anledningen til å slippe nyheten om at Ingrid Olava hadde signert med dem. Hun var selskapets eneste nye artist dette året, medieoppslagene var uvanlig mange, og hun ble omtalt som årets store pophåp.

Innspillingen av Ingrid Olavas debutalbum Juliet's Wishes begynte i Göteborg og ble fullført i Los Angeles. I produsentstolen satt Madrugada-bassisten Frode Jacobsen, sammen med Ingrid Olava selv. Av andre medvirkende musikere finner vi blant andre Morten Qvenild (National Bank, Susanna & The Magical Orchestra), Erland Dahlen (Madrugada), Jo Berger Myhre og Emil Nikolaisen (Serena Maneesh).

I mars 2008 ble Juliet's Wishes sluppet, og de fleste anmelderne mente plata levde opp til de høye forventningene. Ord som ”bråmoden”, ”skjør” og ”kunstferdig” gikk igjen. Gjennom hele det pianobaserte albumet veksler Ingrid Olava mellom nære og nedstrippede partier, og et mer storslått og dramatisk uttrykk.

Hun har en anelse ru, men likevel klokkeklar stemme, som stadig beveger seg mellom høye og lave toner. Ti av elleve låter på debuten skrev hun selv. Unntaket var en intens tolkning av Bob Dylans ”It's all right ma (I'm only bleeding)”.

Plata solgte 11 000 eksemplarer, og året etter ble den spellemannominert i hele tre klasser: ”Årets kvinnelige artist”, ”Årets nykommer” og ”Årets populærkomponist” (for balladen ”Back to Love”). Ingrid Olava opptrådte dessuten på Spellemann-showet.

Hennes debutalbum ble sluppet midt i det mange musikkjournalister døpte ”jentebølgen” på den norske musikkscenen, og det ble derfor trukket paralleller mellom henne og andre sterke singer-songwriters som Marit Larsen, Elvira Nikolaisen, Rockettothesky, Christel Alsos og Susanne Sundfør.

Ved siden av suksessen med egenskrevne låter, har Ingrid Olava gjort seg bemerket med flere usedvanlige tolkninger, blant annet av nevnte Bob Dylan, samt Leonard Cohens ”Take this waltz” og ikke minst Jokke-låten ”Her kommer vinteren”, som hun covret i 2008 etter forespørsel fra P3. Her akkompagneres hun kun av sitt eget pianospill, og denne versjonen ble en stor hit på nettet.

Etter at låta var blitt streamet nærmere 30 000 ganger på P3s nettsider og YouTube, ble det bestemt at den skulle legges ut som nedlasting, til inntekt for Regnskogfondet. Et år senere var streamingtallet over 150 000.

Det ble tilløp til debatt da enkelte nettbrukere sjikanerte Ingrid Olava fordi de mente låta ikke var laget i Jokkes ånd. Men hun fikk massiv støtte fra de mange som mente det var en usedvanlig vakker tolkning.

Sommeren 2008 spilte Ingrid Olava på Hovefestivalen, Øyafestivalen og Trænafestivalen. Den sistnevnte festivalen avsluttet hennes vellykkede øyturné på Helgelandskysten. Det var også her tilfeldigheter førte til at hun fikk synge duett med den irske verdensstjernen Damien Rice i en hule på nordlandsøya Kirkehelleren. I følge Helgelands blad skapte de to ”musikalsk magi."

Samme høst opptrådte hun på det årlige bransjetreffet CMJ Music Marathon & Film Festival i New York. Umiddelbart etterpå ble hun invitert til å være oppvarmer for de britiske superstjernene Keane på deres konsert i Stockholm 1. november.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.