Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Inger Lise Rypdal

Født: 14. desember 1949
Også kjent som: Inger Lise + Inger Lise Andersen
Fra: Lena

Inger Lise Rypdal, f. Andersen, 14.12.1949 på Lena, Toten, sanger og skuespiller, søster av Maj Britt Andersen. Med bakgrunn i Oslos mer soulpregede klubbmiljø seint på 60-tallet, debuterte hun i 1968 på plate som vokalist med bandet Wentzel i «Get Closer»/«Baby Baby» (1968). Solodebuten, under pikenavnet, var imidlertid langt mindre «groovy», med norsk sangpålegg på den tyske slagerkongen Henry Mayers «Romeo & Julie» (1968, 25 uker på VG-lista, hvorav tre på førsteplass), og like stor suksess i Sverige (førsteplass.. Les mer..

Inger Lise Rypdal, f. Andersen, 14.12.1949 på Lena, Toten, sanger og skuespiller, søster av Maj Britt Andersen. Med bakgrunn i Oslos mer soulpregede klubbmiljø seint på 60-tallet, debuterte hun i 1968 på plate som vokalist med bandet Wentzel i «Get Closer»/«Baby Baby» (1968). Solodebuten, under pikenavnet, var imidlertid langt mindre «groovy», med norsk sangpålegg på den tyske slagerkongen Henry Mayers «Romeo & Julie» (1968, 25 uker på VG-lista, hvorav tre på førsteplass), og like stor suksess i Sverige (førsteplass på Svensktoppen) med svensk tekst. Langt mer kontroversiell, men enda mer populær var oppfølgeren «Fru Johnsen» («Harper Valley PTA», 1968, 16 uker på lista, ni på førsteplass). Terje Mosnes' tekst omhandlet hykleri og dobbeltmoral i indremisjonsmiljøer på Vestlandet, men ble prompte oppfattet som blasfemi og krevd forbudt, noe som økte salget til gullplate (den gang 50 000 eks.). Et TV-portrett der hun snakket om soulmusikk og klinte med kjæresten Terje Rypdal mens hun ble intervjuet, befestet imaget som enfant terrible, og gjorde henne enda mer populær/beryktet.

Soulinspirasjonen, den hese syngingen med svært mye luft på stemmen, og samarbeidet med den nyskapende Terje Rypdal gjorde at hun fremsto som mer moderne enn de to år eldre, mer jazzbaserte Wenche Myhre og Kirsti Sparboe, og hun understreket dette med dobbelthiten «Si hva du tenker, min kjære»/«Finkulturen» (1969, 15 uker på lista, nådde fjerdeplass) og tittelmelodien «Heaven And Hell», som hun fremførte i filmen Himmel og Helvete. Den neste platen, «Natt for lange kniver» (Bob Dylans «Love Minus Zero»)/«Dine tankers selvportrett» (Michel Legrands «The Windmills Of Your Mind») hadde «futuristiske» arrangementer av Rypdal, som hun nå var gift med og hadde fått nytt etternavn av. Den ble ingen slager, men var et modig, om ikke helt vellykket eksperiment.

Etter det voldsomme gjennombruddet hadde hun, naturlig nok, problemer med å finne oppfølgere med samme effekt, og ga ut en del singler av mer obskur art i tillegg til den overveiende ­country­inspirerte LP-platen Inger Lise (1970), som blant annet inneholdt en søt popversjon av Kari Diesens «Hovedøen» og en norsk versjon av «Frank Mills» fra Hair. Fra nå av ble hun bare kalt Inger Lise på platene, og brukte i mange år etternavnet Rypdal bare i teater, film og TV-sammenheng.

Hun fulgte sin produsent Arve Sigvaldsen fra RCA til hans nye selskap, Talent, og var på listene igjen i 1972 med «Jeg fant min frihet» (10 uker, nådde sjetteplass), fulgt av en vellykket norsk versjon av det spanske Grand Prix-bidraget «Eres Tu», «I mitt liv» (1973, syv uker på lista, nådde sjetteplass). Både denne og oppfølgeren, «En spennende dag for Josefine» (Benny Borg/Arne Riis, 22 uker på lista, åtte på topp), var med på LP-gjennombruddet Fra 4 til 70 (1973, 24 uker på lista, nådde andreplass), som medførte Spellemannpris og platinaplate. Hun var nå landets mestselgende plateartist, og fikk også gode kritikker, både for samleplaten 830 S med Stein Ingebrigtsen (15 uker på lista, fjerdeplass) og Den Stille Gaten (1974, 11 uker), der hun greide å få en radioslager med noe så upoppete som en titteltekst av Arne Paasche Aasen til Schuberts «Die Forelle».

Etter denne rekken av kjempesuksesser, måtte det gå nedover rent kommersielt, men også Feeling (1975) og Tider kommer, tider går (1977, med hennes forbausende kraftfulle versjon av Lloyd Webbers «Gråt ikke mer, Argentina») ble listeplasserte. Det ble så sannelig også de over 20 Treff-platene med coverversjoner av utenlandske hits, med Ingebrigtsen og Gro Anita Schønn fra 1971 til 1978. Helt fra 1969 deltok hun også i en rekke norske Grand Prix-finaler, uten å vinne, men ofte med den beste melodien. Mest kjent av disse er Rypdals merkverdige «Voodoo», som hun fremførte i engleutstyr, ivrig oppvartet av Jahn Teigen som skjelett!

Med årene ble sangstilen og repertoarvalget mer familievennlig, selv om hun som regel hadde med en komposisjon eller to signert Rypdal på platene, og også medvirket på et par av hans ECM-utgivelser. Det fantes nok dem som følte seg sviktet når hun nå gjorde langt mer kommersielt rettede innspillinger enn Myhre og Sparboe. Men hun visste at en popstjerne ikke varer evig, og vil man videre, må man utvikle seg vekk fra listepopen. Hun konsentrerte seg om TV, om teater og film, og gjennom resten av 70-årene kunne man knapt nok snu seg uten å se eller høre henne i stadig uventede sammenhenger, alltid i kunstnerisk vekst.

Allerede under den andre hitlisteperioden tidlig på 70-tallet, hadde hun dukket opp på Det Norske Teatret, i minimusikalen Kviskring i vind på Scene 2 og i Alf Prøysen-forestillingen Kjæm du ikvell på hovedscenen. Hun debuterte som revyskuespiller, med en blidt infam parodi på daværende kronprinsesse Sonja, i Einar Schankes Gledeshus på Chat Noir (1975, også plate og film). Senere er det blitt mange, men i tid spredte hovedroller på scenen, stort sett i revyer hos Einar Schanke og Dag Frøland, og musikaler, som Karl Eugen Olsen fra Vika på Bryggeteatret, Little Shop Of Horror på ABC-teatret, Trost i taklampa (som Gunvor) på Riksteatret og kabareten Jaques Brel er her i kveld og bur bra i Paris på Victoria Teater. Hun var en av gjennomgangsutøverne i den bredt anlagte TV-serien Musikkspill (1980), der hun fremførte voksent musikalmateriale, blant annet av Steven Sondheim. I sitt eget Si det som det er sang hun Brecht/Weill. I samarbeid med Svein Erik Brodal og hans lille Toten Teater fikk hun stor oppmerksomhet for innsatsen som Piaf, milevis fra den «coole» hviskesyngingen hun slo igjennom med. I 1989 gjorde hun sterkt inntrykk med Brodals krevende monolog Æille menneska mine. Etter sekelskiftet har hun turnert med kirkeforestillingen Kvinnen ved brønnen, med tekster om Bibelens kvinner.

Mens hun i teatersammenheng oftest har vært med i musikalske forestillinger, har hun stort sett gjort rene taleroller på film, selv om hun hadde sin første ordentlige filmrolle i musikalen Ungen (1974). Hun maktet med stor naturlighet tittelrollene i Oskar Braatens Kjære Maren (1976) og Amalie Skrams Lucie (1979), og befestet populariteten i Sverige med En vandring i solen (1978). Videre har hun hatt hovedroller blant annet i Erik Løchens Fabel (1979) og Bente Erichsens Over grensen (1987).

Fra tid til annen har hun også dukket opp på platemarkedet, med den engelskproduserte og heftig forhåndsannonserte Sign Language (1980, hennes siste listeplassering), Kontakt (1982, med Grand Prix-hiten «Lady Di») og den funky Just For You (1982). På den svært intime Romanse (1988) blir hun akkompagnert av Lakki Patey på gitar, og Björn Afzelius deltar selv på hennes LP med hans sanger, Till min kära (1987). Hun har også deltatt i den funky vokalgruppen Chipahua, og har utgitt en opprocka versjon av «Fru Johnsen» (1989) i forbindelse med en samle-CD med samme navn. Samleplaten Tid (1997) markerte trettiårsjubileet som artist, og ble fulgt av eget sommershow, En kveld med Inger Lise i Sandefjord samme år.

Også på 2000-tallet har hun forblitt en populær artist. Voices Of Wonder ga i 2005 ut den doble samleplaten I mitt liv - Inger Lises 40 beste. I 2010 kom De beste jeg vet - 40 slagere fra søttitalletEMI, samtidig som hun fikk stor suksess med forestillingen Inger Lise elsker 70-tallet på Edderkoppen Teater. Showet gikk lenge for fulle hus, og ble også utgangspunktet for en landsomfattende turné. I 2011 ble hun beæret med et eget frimerke fra Posten, mens hun i 2012 var bokaktuell med Inger Lises hemmeligheter. I 2015 var det klart at hun ble valgt inn i Rockheim Hall Of Fame, samtidig som hun understreket sin posisjon gjennom TV2-programmet Hver gang vi møtes.

Inger Lise Andersen kom inn i norsk pop sent på 60-tallet som en opprørsk virvelvind. Som popstjernen Inger Lise dominerte hun platemarkedet på 70-tallet nesten like totalt som Wenche Myhre hadde gjort det tiåret før. Fra 80-tallet har hun vært Inger Lise Rypdal (selv om hun ble skilt fra Terje Rypdal i 1985), en dyktig skuespiller på scene og film.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Darlings
Howards Vokal
Wentzel Vokal

Utgivelser (singel/EP)

Inger Lise Rypdal, Knut Anders Sørum, Kor- 90
You are the One (Edit)
2006
Haakon Pedersen, Inger Lise Rypdal
Ringer på vannet / Som en ängel
1989
Inger Lise Rypdal
Fru Johnsen / Før vi morgenrøden ser
1989
Inger Lise Rypdal
Innan gryningen är här / Før vi morgonrøden ser
1988
Inger Lise Rypdal
Vindar / Baby Boy
1984
Freddy Dahl, Inger Lise Rypdal
Elegi
1983
Inger Lise Rypdal
Lady Di / Med ryggen til
1982
Inger Lise Rypdal
Kontakt / La Meg Gå I Fred
1981
Inger Lise Rypdal
I Want Love / Hooked On The Boogie
1980
Inger Lise Rypdal
I Want Your Baby / Crazy Love
1980
Inger Lise Rypdal
I Want Your Baby / I Want Love
1980
Inger Lise Rypdal
Feels Like Heaven / Sign Language
1980
Inger Lise Rypdal
Marions gånglåt / Så lenge du er hos meg
1979
Inger Lise Rypdal
Gråt Ikke Mer, Argentina / Black Tulip
1977
Inger Lise Rypdal, Jahn Teigen
Voodoo / Baby Blue
1976
Inger Lise Rypdal
En Smak Av Sol / Mississippi
1976
Inger Lise Rypdal
Som I En Gammel Hollywoodfilm / Driver Dugg - Faller Regn
1976
Inger Lise Rypdal
Mine Siste Sigaretter / Jeg Har Brent Mine Lys
1975
Inger Lise Rypdal
Etter 50 År / Send Ditt Svar Med Vinden
1975
Inger Lise Rypdal
Er Det Plass For Oss Alle
1974
Inger Lise Rypdal, Knut P. Knutsens Orch.
Nyforelsket 70 År / Regn
1974
Inger Lise Rypdal
En Spennede Dag For Josefine / Anna
1973
Inger Lise Rypdal
I mitt liv / Hva er kjærlighet for deg
1973
Inger Lise Rypdal
Denne Gården / Daniel
1973
Inger Lise Rypdal, Stein Ingebrigtsen
Hva Har Vel Du? / Et Lite Hus På Landet ‎(7', Single)
1972
Inger Lise Rypdal
Søndag, Mandag, Tirsdag / Du Er Solen I Mitt Liv
1972
Inger Lise Rypdal
Soley Soley / Det Är Någonting I Luften (I Eskilstuna)
1972
Inger Lise Rypdal, Stein Ingebrigtsen
Ett Litet Hus På Landet / Hur Står Det Till
1972
Inger Lise Rypdal
Jeg fant min frihet / En magisk drømmenatt
1972
Inger Lise Rypdal
Svart Magi / Soley Soley
1972
Inger Lise Rypdal
Noas Ark / Hovedøen
1971
Inger Lise Rypdal
Mamy Blue / Bobby McGee
1971
Inger Lise Rypdal, Terje Rypdal
Tried to make you happy / Tough enough
1971
Inger Lise Rypdal
Finkulturen / Si hva du tenker, min kjære
1969
Inger Lise Rypdal, Terje Rypdal
Natt For Lange Kniver / Dine Tankers Selvportrett
1969
Inger Lise Rypdal
Fru Johnsen / Kom til min verden
1968
Inger Lise Rypdal
Romeo Och Julia / Jag Vet En Hemlighet
1968
Inger Lise Rypdal
Romeo Og Julie / Det Var Musikk For Meg
1968

Medvirker på

Egil Monn-Iversens Orkester
Himmel Og Helvete
2016
Jan Groth
Sanger Fra T.B. Barratts Salmebok
2007
Kor- 90
The River utøver
2006
DJ Løv, Ravi
Den nye arbæidsdagn komponist;tekstforfatter;utøver
2005
Diverse artister
Treff
2005
Folk & Røvere
Ting vi skal gjøre før vi dør utøver
2005
Diverse artister
Norske 60-tallshits
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 2 Giganter
2005
Kor- 90
The Soul of Christmas utøver
2004
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Diverse artister
Maiden Voyage
2003
Stein Ingebrigtsen
Edelstein utøver
2001
Diverse artister
Treff 2000 - 1 utøver
2000
Rune Rudberg
Julenissen Tror på Meg utøver
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1967 - 1970
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1973 - 1977
1998
Diverse artister
Sensurert: 15 sensurerte låter 1966-96 utøver
1996
Some Like It Hot
Some Like it Hot tekstforfatter
1996
Jahn Teigen
Hele Historien 1967-1994 utøver
1995
Diverse Artister
Trønderkræmmen II -og ainner kræmtoppa
1990
Diverse artister
NÅ Meloditoppen 10
1986
Diverse artister
Julekveld I Skogen
1985
Diverse artister
Little Shop Of Horrors
1985
Chipahua
The Soul Survivors
1984
Diverse artister
Heia Norge
1983
Pål Thowsen
Carnival vokalist
1981
Diverse artister
16 Prisvinnere - Med en gave i toner
1979
Diverse artister
Treff 78-2
1978
Diverse artister
Treff 78-1
1978
Diverse artister
Treff 77-1
1977
Diverse artister
Treff 77-2
1977
Diverse artister
PopEkspress
1977
Diverse artister
Treff 76-1
1976
Leif Juster
En glad gutt vokalist
1976
Popol Ace
Alright / Mr. Bigalow
1976
Diverse artister
Treff 76-3
1976
Diverse artister
Treff 76-2
1976
Terje Rypdal
After the Rain
1976
Diverse artister
På Treff Med 10
1975
Diverse artister
På Treff Med 8
1975
Diverse artister
På Treff Med 9
1975
Diverse artister
12 Ess
1975
Alf Cranner
Trykt i år
1974
Diverse artister
På Treff Med 7
1974
Einar Schanke
Einar Schankes gledeshus : direkte opptak - Høstrevyen 1974
1974
Diverse artister
På Treff Med 5
1974
Diverse artister
På Treff Med 6
1974
Diverse artister
På Treff Med 4
1973
Diverse artister
På Treff Med 3
1973
Diverse artister
På Treff Med 2
1973
Diverse artister
På Treff Med 1 utøver
1972
Terje Rypdal
Terje Rypdal
1971
Diverse artister
Treff (1)
1971
Diverse artister
Treff 2
1971
Diverse artister
Norske blinkskudd
1969
Wentzel
Get closer / Baby, baby
1968