Matched: artister/(.*)

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Ila Brass Band

Dannet: 1. mai 1972
Også kjent som: ILA BB + Ila Blåseensembles Brass Band
Fra: Trondheim

Ila Brass Bands historie går tilbake til 1972, da en gruppe ambisiøse messingblåsere fra Ila Ungdomskorps gikk sammen om stiftelsen av Ila Blåse-Ensemble (IBE). Grunnstammen i det nye ensemblet var to messingkvartetter, og planen var å trekke med en del av medlemmene fra et haltende Ila ungdomskorps til et nytt korps. Etter et medlemsmøte i mai 1973 ble det, etter forslag fra Steinar Mørkved, satset på å opprette et brassband etter engelsk standard. Selv om man de påfølgende årene strevde.. Les mer..

Ila Brass Bands historie går tilbake til 1972, da en gruppe ambisiøse messingblåsere fra Ila Ungdomskorps gikk sammen om stiftelsen av Ila Blåse-Ensemble (IBE). Grunnstammen i det nye ensemblet var to messingkvartetter, og planen var å trekke med en del av medlemmene fra et haltende Ila ungdomskorps til et nytt korps.

Etter et medlemsmøte i mai 1973 ble det, etter forslag fra Steinar Mørkved, satset på å opprette et brassband etter engelsk standard. Selv om man de påfølgende årene strevde en del med å opprettholde en stabil besetning, var IBE et svært aktivt og kvalitetsbevisst ensemble som hadde en rekke prestisjefylte oppdrag, både samlet og som smågrupper. Musikerne ble primært hentet fra andre trondheimskorps, men også studentmiljøer og fra det profesjonelle musikkmiljøet i byen.

Først i 1985 ble IBEs drift tilpasset det øvrige korps-Norge, gjennom medlemskap i Norges Musikkorps Forbund. Dette året tok også IBE turen både til norgesmesterskapet i Bergen, og Siddis Brass i Stavanger. Her oppnådde de respektable plasseringer, debuten tatt i betraktning.

I 1986 skiftet Ila Blåse-Ensemble offisielt navn til Ila Brass Band. Dette var en naturlig endring, da korpset lenge hadde blitt omtalt som Ila Brass, både på folkemunne og i mer offisielle sammenhenger, bl.a. i forbindelse med plateinnspillingen i 1984.

Et høydepunkt på IBBs merittliste kom i 1987, da korpset, bare to år etter sin konkurransedebut, gikk til topps i den prestisjetunge underholdningskonkurransen Siddis Brass. IBB ble her ledet av Ray Farr, og på programmet stod bl. a. hans arrangement av Stravinskys Ildfuglen. Neste høydepunkt kom to år senere da IBB - overraskende for mange - gikk til topps i norgesmesterskapets øverste divisjon. Under ledelse av sin faste dirigent, Karl Ole Midtbø, framførte IBB her Eric Balls Festival Music. I tillegg til norgesmestertittelen ble også IBBs principal kornettist, Hanne Kvam, hedret med årets solistpris.

Etter NM-seieren ble IBB invitert til å delta i Europamesterskapet som ble arrangert i Bergen samme vår. Også her stilte de under ledelse av Karl Ole Midtbø, og endte totalt opp som nummer 7. NM-seieren i 1989 kvalifiserte også til deltagelse i europamesterskapet for brassband året etter, som ble arrangert i Falkirk i Skottland. Under ledelse av Ray Farr oppnådde IBB her en respektabel 3. plass i avdelingen for selvvalgte nummer, mens de ble nummer 8 totalt. Fremføringen av Gregsons Dances and Arias er å høre på CDen med høydepunkter fra dette årets europamesterskap.

Senere har IBB holdt seg stabilt i de norske brassbandenes elitedivisjon, og norgesmesterskapet har vært en fast post og et høydepunkt på IBBs årsplan. Som regel har IBB trukket en gjestedirigent inn i arbeidet med NM-programmet. Blant dem korpset har hatt gleden av å samarbeide med, kan nevnes Maurice Hamers, som i dag er sjefsdirigent for det kongelige nederlandske marineorkesteret. Hans innsats med IBB i 1993 og 1994 gjorde sitt til at IBB to år på rad ble nummer tre sammenlagt i NM, samtidig som de oppnådde mesterskapenes høyeste poengsummer på henholdsvis selvvalgt- og pliktnummer. Fremførelsene av Sparkes Partita fra 1993 og Redheads Quintessence fra 1994 kan forøvrig høres på NMFs representasjonsplater fra disse mesterskapene. En annen gjestedirigent som gjentatte ganger har oppnådd gode resultater med IBB, er engelske Nick Childs, kjent bl.a. fra Black Dyke Mills Band. Under hans musikalske ledelse har IBB utmerket seg musikalsk, og to ganger gjort seg fortjent til en plass på NMFs utgivelse med høydepunkter fra mesterskapet. Det gjelder fremførelsene av Wilbys Lowry Sketchbook fra 1997 og Bourgeois Concerto Grosso fra 1998.

Av sentrale prosjekter i IBBs historie bør CD-innspillingene med Ray Farr og Jan Magne Førde nevnes. I tillegg til at Ray Farr flere ganger har ledet IBB på konserter og konkurranser, har samarbeidet med han også resultert i CDen Ila Brass Band meets Ray Farr fra 1991. Her opptrer han både som arrangør, dirigent og solist i samspill med IBB. I 1997 kom en ny CD fra IBB, nemlig Arktisk Brass. Her spenner repertoaret fra studioopptak av nyskrevet brassbandmusikk til løsslupne live-framførelser fra en fantastisk kirkekonsert med jazztrompetist og 'Brazz-bror' Jan Magne Førde.

Også gjennom radio og TV har man gjentatte ganger kunnet stifte bekjentskap med Ila Brass Band. Blant annet har IBB to ganger blitt invitert til å delta i TV-programmet Resonans, først på NRK i 1990 og senere på TV2 i 1992. Korpset har også medvirket i en rekke radioprogrammer, både lokalt og nasjonalt.

Ila Brass Band har spilt en rekke festkonserter, både i Midt-Norge og ved musikkfestivaler rundt om i landet - gjerne sammen med musikalske venner. Av gjestesolister vi har hatt de senere årene, kan nevnes verdensstjernen og euphoniumvirtuosen Steven Mead, og den prisbelønte tubaisten Øystein Baadsvik. Sistnevnte er forøvrig tidligere medlem av Ila Brass Band. IBB går heller ikke av veien for mer utradisjonelle samarbeidsprosjekter, som f. eks. da de sammen med sangsolister og soulmusikere satte opp The Commitments på Trondheims rockescene våren 1999.

Høsten 1999 tok Ila Brass Band igjen turen utenlands, da de som eneste norske korps deltok i det åpne europeiske mesterskapet for brassband i Sveits. I den anledning inngikk IBB et spennende samarbeid med den fremadstormende unge dirigenten Bjørn Sagstad, en mann korpset også har store forventninger til i fremtiden. Deltagelsen ble et musikalsk løft og en inspirasjonskilde for IBB, som endte opp med en 5. plass - en plassering de var svært fornøyde med, ikke minst tatt i betrakting at konkurransen fant sted svært tidlig i høstsesongen.

Det er likevel som et flaggskip for musikkorpsbevegelsen i Midt-Norge at IBB har gjort seg mest bemerket, og de får stadig invitasjoner til å delta ved ulike kulturarrangementer i distriktet. Blant annet har musikere fra IBB i en årrekke medvirket ved Olavsfestdagene i Trondheim; de har flere somrer tatt imot cruiseskipturister på Trondheim Havn; spilt ved idrettsarrangementer, teaterforestillinger, konferanser og møter over hele Trøndelag. Bare ved avslutningen av inneværende sesong har IBBs arenaer spent fra Gammelgruva i Løkken, til hoppbakken i Granåsen - her i samspill med The Brazz Brothers ved åpningen en europeisk ungdomsmusikkfestival med 10 000 deltagere.

Ila Brass Band ser arbeidet for å fremme det frivillige musikklivet i Trøndelag generelt, og brassbandbevegelsen spesielt, som en sentral del av sin virksomhet. De senere årene har de derfor satset bevisst på turnevirksomhet og konserter i distriktene. I tillegg har de holdt en rekke seminarer for skole- og amatørkorpsmusikere. Det er svært gledelig for IBB å kunne konstatere at unge trønderske musikktalenter finner veien til korpsets rekker, og utvikler seg videre her. Blant IBBs medlemmer finner vi i dag en rekke musikkstudenter og flere utdannede musikere, som fremdeles finner utfordringer sammen med dyktige amatører i brassbandet. Mange musikere har også brukt IBB som springbrett til en videre karriere. Dersom man f. eks. ser på messingseksjonene i Trondheim Symfoniorkester og Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag, finner vi at en rekke av musikerne har lang fartstid i IBB, noe som kan symbolisere brassbandets betydning for musikklivet i Midt-Norge.