Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Gjør endringer

Ida Jenshus

Født: 25. april 1987
Også kjent som: Ida Gjølga Jenshus

Sanger og låtskriver født i 1987 i Steinkjer, nå bosatt i Trondheim. Jenshus er inspirert av amerikansk roots- og countrymusikk, og skriver sanger som ligger i et landskap der assosiasjonene kanskje går til artister som Emmylou Harris, Gram Parsons, Neil Young, Alisson Krauss og Nanci Griffith. Jenshus har laget egne låter siden hun var 16-17 år, og beskriver selv musikken sin som organisk og levende. Tekst og uttrykk har alltid vært viktig for henne. Steinkjer-artisten er ikke redd for å bli framstilt.. Les mer..

Sanger og låtskriver født i 1987 i Steinkjer, nå bosatt i Trondheim.

Jenshus er inspirert av amerikansk roots- og countrymusikk, og skriver sanger som ligger i et landskap der assosiasjonene kanskje går til artister som Emmylou Harris, Gram Parsons, Neil Young, Alisson Krauss og Nanci Griffith. Jenshus har laget egne låter siden hun var 16-17 år, og beskriver selv musikken sin som organisk og levende. Tekst og uttrykk har alltid vært viktig for henne.

Steinkjer-artisten er ikke redd for å bli framstilt som politisk engasjert, og hun har bestandig gått sine egne veier. Allerede som fireåring var hun klar over at det var musiker hun ville bli, og i en alder av 10 startet hun sitt første band. Candy var navnet på kvintetten, og de spilte søt popmusikk. Som 14-åring kom hun i kontakt med Virgin Records gjennom en demokonkuranse for norske band og artister, og det britiske plateselskapet fulgte opp Jenshus og musikken hennes over en periode. Omtrent fra hun var 11 til 16 år gammel, tok hun sang- og gitarundervisning på Steinkjer Kommunale Musikkskole. Deretter sto musikklinja ved Inderøy Videregående skole for tur, der hun gikk fra 2003 til 2005.

Sammen med Hilde Marie Kvaløyseter dannet Jenshus den akustiske gitarduoen Confidence som deltok i Nilsen & Aalberg Show i januar 2005. De framførte da Lennons 'Imagine' og Mercurys 'Bohemian Rhapsody”.

Ida Jenshus' mål med musikken er å uttrykke seg gjennom egne låter. Hun har alltid hatt en trang til å skrive, og føler en sann glede over det hun driver med. Jenshus skriver ofte om personlige temaer, men også om det som provoserer og som hun mener man ikke bør ta avstand fra. Hun liker at tekster kan få folk til å tenke selv og ta egne valg.

Gjennombruddet kom da hun vant i NRKs talentshow 'Lyden av lørdag' i desember 2007. Der både tolket hun Emmylou Harris og framførte egne låter. Belønningen for seieren var en platekontrakt med Universal, og i mai 2008 gikk hun gikk i studio. Jenshus ble spurt om å delta i “Lyden av lørdag” etter at programleder Tore Strømøy så henne opptre på Frostafestivalen som gjesteartist hos Thomas Brøndbo sommeren 2007. Hun returnerte til festivalen også året etter.

These are the days ble sluppet som radiosingel 13. juni 2008, men var å finne på iTunes først i september.  Debutplata Color of the Sun kom i oktober samme år, og ble produsert av Håkon Gebhardt, kjent som trommis i Motorpsycho og banjotrubadur i HGH. Plata ble spilt inn i Lars Liens studio i Stugudal, og den erfarne studioarbeideren fungerte som tekniker på innspillingen. Color of the Sun ble mikset i Hellbillies' studio i Spydeberg.

Ida Jenshus har et eget band som består av Alex Pettersen (strengeinstrumenter, kor, munnspill), Andreas Amundsen (bass, kor), Stian Lundberg (perkusjon, trommer), Håkon Gebhardt (banjo, gitar, kor) og Kriss Stemland (tangenter, lapsteel, kor).

I 2010 fulgte Jenshus opp med albumet No Guarantees, som i likhet med debuten ble belønnet med Spellemannpris i kategorien 'årets beste countryalbum'.

I 2012 kom Someone to love, denne gang med Kåre Vestrheim som produsent, innspilt i Propeller Studio i Oslo. Dette albumet ble nominert til Spellemann i klassen for country, og fikk blant annet 6 på terningen hos Aftenposten. Tittellåten var A-listet hos NRK P1 i over to måneder. Ida Jenshus var en av 10 nominerte artister til Statoil-stipendiet som ble delt ut i Oslo under by:Larm 2013.

Jenshus ønsker å fortsette å livnære seg på låtskriving og yrket som artist. Hun turnerer derfor mye rundt om i landet. Et videre mål er å lanseres i utlandet, og spilte blant annet på bransjetreffet MusExpo2012 i Hollywood, L. A. i mai 2012.

Ida Jenshus' manager er Per Tronsaune (også kjent som Wannskrækk-, Gåte- og Gunnhild Sundli-manager).

Jenshus fikk i oktober 2007 TÆLs jubileumspris på 40 000 kroner. Hun har siden både vunnet Adresseavisens kulturstipend, og artistenes egen pris, Bendiksenprisen. Hun er datter av tidligere Rosenborg-spiller Geir Jenshus, og brukte en del tid på fotballen fra hun var 6 til 17 år, før musikken tok henne helt.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.