Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Gjør endringer

Hopalong Knut

Dannet: 1998
Også kjent som: Knutene

Trondheimsbasert band, opprinnelig fra Hommelvik to mil nord for trønderhovedstaden. Tallrike musikanter, med Rolf Johan Bye og Gjermund Walstad i spissen, startet Hopalong Knut på slutten av 90-tallet. Etter flere endringer i besetningen teller bandet nå ni medlemmer. Så mange har vært innom Hopalong Knut at de foretrekker å kalle seg et ska-kollektiv. Dagens besetning består av Kristin Jensen (vokal), Asle Gauteplass (trompet), Jon Anders 'Jonas' Lied (trekkbasun), Rolf Johan Bye (tenorsax), Rolf Martin.. Les mer..

Trondheimsbasert band, opprinnelig fra Hommelvik to mil nord for trønderhovedstaden.

Tallrike musikanter, med Rolf Johan Bye og Gjermund Walstad i spissen, startet Hopalong Knut på slutten av 90-tallet. Etter flere endringer i besetningen teller bandet nå ni medlemmer. Så mange har vært innom Hopalong Knut at de foretrekker å kalle seg et ska-kollektiv. Dagens besetning består av Kristin Jensen (vokal), Asle Gauteplass (trompet), Jon Anders 'Jonas' Lied (trekkbasun), Rolf Johan Bye (tenorsax), Rolf Martin Snustad (barytonsax), Einar Mellingseter (gitar), Kriss Stemland (orgel), Gjermund Walstad (bass) og Ørjan Berre (trommer).

Hopalong Knut spiller tett, hard og energisk skarock. Man kan også få assosiasjoner til gammeldags ska og dub. Ifølge dem selv er tekstene deres et “opprør mot lykkejegeri, jåleri, elitisme, meningsskrinnhet og antikollektive strømninger.” Tekstene vitner om et samfunnsengasjert band, og de kjennetegnes også av stor energi og entusiasme på scenen.

Som musikalske forbilder nevner bandet The Aller Værste!, Jokke, Selecter, Madness, The Specials, Reel Big Fish, The Clash og jamaicansk ska fra 50-tallet, da særlig fra band som for eksempel Skatalites som var tilknyttet Studio One (kalt “The Motown of Jamaica”). Siden Hopalong har kvinnelig vokalist i Kristin Jensen, kan assosiasjonene gå til Save Ferris eller No Doubt når Knutene viser sin mer pønka side, mens de på mer rolige låter ligger nærmere for eksempel nevnte The Specials eller The Clash. Vokalist Jensen er kjent som en av Norges mest vitale frontfigurer, og sammen med bandet har hun dratt med seg publikum over hele landet inn i skaens livlige og opprørske verden. Saksofonist Rolf Johan Bye står bak de fleste tekstene og låtene, men alle bandmedlemmene er med på å skape det som gjør Hopalong Knuts musikk så energifylt og fengende.

Hopalong Knut har en lang og broket historie, og i starten trodde mange faktisk at dette bare var et tulleprosjekt. Det gikk også historier om at de egentlig var flinke musikere, men som bare lekte seg i dette bandet. Mesteparten av dette var rett og slett bare oppspinn.

Bandet fikk sin spede start i 1998, da Rolf Johan Bye tok initiativet til å lage ska-band, og samme år ble de første Hopalong-låtene skrevet. Den første Hopalong-besetningen besto av bassist Gjermund Walstad, trommeslager Roy Tronstad, organist Anne Brit Petersen, de to gitaristene Geir Myran og Tore Stamsve, vokalistene Ellen Marie Garaasen og Trond Ove Lyngsnes, og saksofonistene Rolf Johan Bye, Kristin Richstad Eriksen og Anniken Refset. Hopalong Knut var ifølge seg selv ikke et spesielt bra band på denne tida. Det gikk på engelsk, bokmål og trøndersk, og det meste spriket rett og slett i alle retninger. Til tross for dette, syntes folk rundt omkring at det var morsomt å høre på. Men Hopalong var likevel preget av stillstand de første årene, med lite øving og mange utskiftninger.

3. mars 2000 holdt bandet sin første konsert – på UFFA. Ikke lenge etter sluttet imidlertid alle blåserne unntatt Rolf Johan Bye. Samtidig flyttet vokalist Garaasen til Oslo og en 3-årig skuespillerutdannelse på Nordisk Institutt for Scene og Studio. Hun måtte dermed  begynne å pendle mellom Trondheim og hovedstaden. Sommeren 2000 trengte bandet sårt blåsere til Eat the Rich-festivalen og en festival i Stjørdal. Blåserekka som den er i dag, med Rolf Johan Bye og Rolf Martin Snustad på saksofon, Asle Gauteplass på trompet og Jon Anders Lied på trombone ble da etablert. Nå begynte bandet virkelig å øve skikkelig, og de spilte også flere konserter. Fra denne tida stammer noen av de beste Hopalong-sangene som ”Bautastein”, ”Suppe” og ”Ut gjennom vinduet”.

I 2001 spilte bandet både på Blæst, UFFA, Lerkendal, Stjørdal, Torget i Trondheim og på Det Åpne Teater i Oslo. I 2002 hadde bandet elleve medlemmer fordelt på bass (Walstad), trommer (Tronstad), orgel (Petersen), to gitarer (Myran, Stamsve), to vokalister (Garaasen, Lyngsnes) og fire blåsere (Bye, Snustad, Gauteplass, Lied). Denne besetningen besto mer eller mindre permanent i nesten to år, da Hopalong Knut ga ut de to EP-ene Bautastein (oktober 2002) og I levende live (sommeren 2003).

Da bandet deltok på by:Larm i februar 2003, var dette første gang de fikk oppmerksomhet av betydning fra personer og medier fra andre deler av landet. Resultatet var presseomtale både i P3, Dagsavisen og Aftenposten, og Dagbladet hadde Hopalong som ett av ti favorittband på bransjefestivalen. Johndoe toppet denne lista. Våren 2003 turnerte Knutene en del, og hadde flere spillejobber på festivaler som Sjonstock og Norwegian Underwood. Men på høsten sluttet Ellen Marie Garaasen. Hun hadde vært en meget populær vokalist, og dette var derfor en stor nedtur for bandet. Diskusjonen gikk høyt blant fansen om hvorvidt Hopalong kunne fortsette etter dette. Men bandet satset ufortrødent videre, og tvilte aldri på at de hadde livets rett. Ny kvinnelig vokalist skulle på plass. På autidion ble Garaasen-erstatteren funnet i Kristin Jensen, og på Coffee Annan den 18. september 2003 hadde Hopalong Knut sin første konsert med sin nye vokalist.

Ørjan Berre erstattet Roy Tronstad på trommer våren 2004, mens vokalist Trond Ove Lyngsnes sluttet høsten 2004, og det var da kun én gitarist (siden 2002) igjen i tillegg til bass, orgel og fire blåsere. I 2005 gikk Hopalong Knut i Lars Liens studio i Stugudal og spilte inn Feilkalibrert tidsmaskin. Plata ble gitt ut i mai, og i juni 2005 hadde de releasekonsert på Mådd-festivalen i Hommelvik sammen med blant andre Gatas Parlament. Deretter fulgte 50-60 konserter. Gitarist Geir Myran sluttet etter dette albumet, og ble erstattet av Einar Mellingseter som kom inn i begynnelsen av 2006.

På neste innspilling brukte Hopalong Brygga Studio i Trondheim og produsent Marcus Forsgren fra The Lionheart Brothers, og Evlousjonens trøst ble sluppet i september 2006. På denne plata utvidet de uttrykket og gikk dypere inn i reggae- og dub-tradisjonen. 2006 ble også et år med mye konsertvirksomhet, og fra 23. september til 28. oktober turnerte de fra Alta i nord til Kristiansand i sør med sitt nye album i bagasjen. Dette var bandets første landsomfattende turné, og debuten skjedde på et fullsatt Samfundet i Trondheim. 17 andre studentarrangører fikk besøk av Hopalong Knut i løpet av oktober. Denne turnéen var et samarbeid mellom studentarrangørene i Norsk Rockforbund og Rikskonsertene.

Våren 2007 kom Kriss Stemland inn på orgel.

I 2007 samarbeidet Hopalong Knut med den politiske rap-gruppa Gatas Parlament og ga ut albumet Musikk under navnet Samvirkelaget. I dette samarbeidet engasjerte bandene seg sterkt i Obiora-saken i Trondheim, der nigerianskfødte Eugene Obiora døde 7. september 2006 etter å ha blitt pågrepet av to politimenn ved Østbyen Servicekontor.

Hopalong Knut anser seg selv for å være et politisk band, men budskapet ligger oftest ganske implisitt, i motsetning til hva det gjør i Samvirkelaget-samarbeidet. Hopalong møtte Gatas Parlament allerede sommeren 2003 på en festival i Mosjøen. De fant tonen umiddelbart, og sendte noen låter fram og tilbake seg imellom. Knutene er fortsatt like glade i Gatas, og det er langt ifra umulig at de kommer til å gjøre musikalske prosjekter med dem igjen.

”Balladen om Ole Høiland” ble egentlig laget ferdig til Feilkalibrert tidsmaskin, men ble valgt brukt på Musikk.

Hopalong Knut anser seg selv for å være Hommelviks beste band.

Bakgrunnen for bandnavnet fins det et utall historier om, men ingen vet egentlig helt hvorfor bandet ble hetende Hopalong Knut.

Ingen av medlemmene heter Knut.

Hopalong Knut fikk Norsk Målungdoms dialektpris i oktober 2006 for sin bruk av trøndersk i tekstene sine.
Hopalong Knut har deltatt på by:Larm 2003 (Trondheim) og 2005 (Stavanger), og har dessuten spilt på festivaler som Norwegian Wood (2003), Sjonstock (2003), MålRockfestivalen (2003), Olavsfestdagene (2004), PedRock (2004), Zoom (2004), Storåsfestivalen (2004 og 2006), Alo-Festivalen (2005), Moldejazz (2005), Roserock (2005) og Trænafestivalen (2007).

Medlemmer

Anne Brit Petersen Orgel (1998 - 2007)
Anniken Refset Saksofon (1998 - 2000)
Asle Gauteplass Trompet (2000 - )
Einar Mellingseter Gitar (2006 - )
Ellen Marie Garaasen Vokal (1998 - 2003)
Geir Myran Gitar (1998 - 2006)
Gjermund Walstad Bass (1998 - )
Jon Anders Lied Trekkbasun (2000 - )
Kriss Stemland Tangenter (2007 - )
Kristin Jensen Vokal (2003 - )
Kristin Richstad Eriksen Saksofon (1998 - 2000)
Rolf Johan Bye Saksofon (1998 - )
Rolf Martin Snustad Barytonsax (2000 - )
Roy Tronstad Trommer (1998 - 2004)
Tore Stamsve Gitar (1998 - 2003)
Trond Ove Lyngsnes Vokal (1998 - 2004)
Ørjan Berre Trommer (2004 - )