Gjør endringer

Hjertesvikt A/S

Dannet: august 1979
Splittet: januar 1984
Fra: Bodø

Pønkband fra Bodø, startet i august 1979 av Bjørn Harald Jervås (gtr, f. 1962) og Petter Pogo Plastic Bollox (gtr, aka Petter Taranger, f. 1963) etter en lokal Rock Mot Rasisme-konsert med trønderske Belsen Boys. Hjertesvikt A/S konsertdebuterte i november ’79 med Finn Aurdal (vox, f. 1962), Losen (bs, aka Alf Einar Brattøy, f. 1965) og Pugin (trm, aka Håkon Aurdal, f. 1965), i tillegg til Jervås og Pogo. Jervås skrev de aller fleste av låtene. Bandet hadde en meget.. Les mer..

Pønkband fra Bodø, startet i august 1979 av Bjørn Harald Jervås (gtr, f. 1962) og Petter Pogo Plastic Bollox (gtr, aka Petter Taranger, f. 1963) etter en lokal Rock Mot Rasisme-konsert med trønderske Belsen Boys. Hjertesvikt A/S konsertdebuterte i november ’79 med Finn Aurdal (vox, f. 1962), Losen (bs, aka Alf Einar Brattøy, f. 1965) og Pugin (trm, aka Håkon Aurdal, f. 1965), i tillegg til Jervås og Pogo.

Jervås skrev de aller fleste av låtene. Bandet hadde en meget aktiv manager, Tor Olav Andreassen, som nok gjorde sitt til at de ble det lengstlevende av de tidlige pønkbandene i Bodø, og fikk en popularitet langt utenfor pønkmiljøet. I tillegg ble de de eneste fra sin generasjon pønkband som turnerte sørpå, og de eneste som utga egen plate.

Besetningen med Petter Pogo var aldri i studio, men deres konsert på Rønvik Barneskole i februar 1980 ble tatt opp og utgitt på kassett uten bandets tillatelse. Jervås har senere ødelagt alle eksemplarer han har kommet over, så få eksemplarer finnes i dag.

Bandet spilte også inn en demo med kassettspiller på øvingslokalet i mai 1980. “Purken” fra denne ble senere utgitt på en EP fra Requiem Prod. Demoen fikk blandet kritikk i fanzina ‘79-Kriser #8, som mente bandets måte å konformitere pønk som sound på trakk helhetsinntrykket ned.

På dette stadiet spilte Hjertesvikt A/S korte pønklåter i høyt tempo, i tillegg til en og annen reggaelåt. Inspirasjonen kom i det vesentlige fra den britiske pønken gjennom Sex Pistols og The Damned, men påvirkningen var mest påfallende fra annengenerasjonsband som Stiff Little Fingers, UK Subs, Cockney Rejects og The Ruts.

Tekstene omhandlet temaer som opptok bandmedlemmene, som på “Ung i Dag” (På skola gjæmmes vi bort/ Som vi va skitt og lort!), “Lillegutt” (om homoseksualitet), “To Bila” og “Boikotta” (om bråket de hadde med Bodøs gammelrockmiljø, stort nok til å fylle to biler).

Petter Pogo sluttet i mai 1980, og bandet spilte én konsert som kvartett før Torbjørn Nordgaard kom inn på gitar i september. Denne kvintetten konsertdebuterte i november samme år. Bandet reiste til Ciriani Studio i Svolvær og spilte inn fire låter til en EP vinteren 1981. Nordgaard sluttet påfølgende sommer, før EP-en kom ut i oktober på Jervås' og Andreassens nystartede plateselskap, B. Rock.

EP-en har alltid vært sjelden, for distributøren MAI gikk konkurs, noe som medførte at halvparten av opplaget på 1000 eksemplarer forsvant med konkursboet. Åpningssporet, reggaelåten “Ung I Dag”, endte på Kanskje På Norsktoppen. EP-en ble i anmeldelsen i Nye Takter beskrevet som “etterslengere av TAVs ska-syndrom,” og “litt baktunge i lengden.”

I slutten av desember 1981 sluttet Finn Aurdal, og ny vokalist ble Dyret (aka Geir Petter Jensen, ex- The Gate). Besetningen gjorde våren 1982 Hjertesvikt A/S' mest vellykkede studioinnspilling: to låter i Avideo Studio i Bodø med Asbjørn “Asa” Krogtoft som medprodusent. Det bodøbaserte selskapet Igloo ville ha bandet med på samlekassetten Marathon Rock ‘82, og bandets betingelse for å være med var at de fikk bruke låtene også på samlekassetten Null Problem.

Hjertesvikt A/S reiste på norgesturné i juli 1982, som inkluderte en utsolgt konsert på Club 7 og en konsert på Bootleg i Oslo med livedebuterende Raga Rockers som oppvarming.

Alf Einar Brattøy sluttet høsten 1982 og ble erstattet av Tor Erik Svendsen. Denne besetningen fremførte to låter i programposten Musikk Landet Rundt på NRK i november 1982.

Jensen sluttet våren 1983, og de gjenværende ble en trio med Bjørn Jervås som låtskriver, gitarist og vokalist. Deres første konsert som trio ble avholdt i mars 1983, og trioen spilte også inn nytt materiale i studio.

Ingen av disse innspillingene ble utgitt, før to av låtene kom ut på en EP fra Requiem Prod i 1999. Musikalsk var bandet på vei mot streit rock eller pubrock. Låtene var blitt lengre, reggaeinnslagene flere og tempoet roligere, men bandet hadde fortsatt norske tekster.

Hjertesvikt A/S’ siste konsert fant sted på Sinus i Bodø i desember 1983. Bandet ble oppløst i januar året etter, men hadde en enkeltstående reunionkonsert på Sinus i novemer 1986, da med Jervås (gitar og vokal), Brattøy (bass) og Lars Myklebust (trommer).

Manager Andreassen har remastret flere kassettopptak fra gruppens konserter med tanke på en retrospektiv CD-utgivelse for Smart Patrol Records.

Medlemmer

Alf Brattøy Bass (1979 - 1982)
Bjørn Jervås Gitar, vokal, låtskriver
Finn Aurdal Vokal (1979 - 1981)
Geir Petter Jensen Vokal (1981 - 1983)
Håkon Aurdal Trommer (1979 - )
Petter Pogo Gitar (1979 - mai 1980)
Tor Erik Svendsen Bass (1982 - )
Torbjørn Nordgaard Gitar (september 1980 - juli 1981)

Utgivelser (singel/EP)

Hjertesvikt A/S
Hjertesvikt A/S
1981