Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Eksterne lenker

Gjør endringer

Herborg Kråkevik

Født: 28. desember 1973
Fra: Jondal

Vokalist og skuespiller, f. 28.12.1973, fra Jondal i Hardanger. Herborg Kråkevik vokste opp i et musikalsk hjem, og sanginteressen førte henne til det lokale Ten-sing-koret. I 1992 vant hun ungdommens kulturmønstring i Hordaland. Skuespillerkarrieren begynte da hun som 17-åring medvirket i René Bjerkes kortfilm Det rare (1990). Høsten 1994 ble hun tatt opp ved Guildford School of Acting i England. Etter ett år reiste hun tilbake til Norge og begynte å spille kabaret med gitarist og komponist Kenneth Sivertsen... Les mer..

Vokalist og skuespiller, f. 28.12.1973, fra Jondal i Hardanger. Herborg Kråkevik vokste opp i et musikalsk hjem, og sanginteressen førte henne til det lokale Ten-sing-koret. I 1992 vant hun ungdommens kulturmønstring i Hordaland. Skuespillerkarrieren begynte da hun som 17-åring medvirket i René Bjerkes kortfilm Det rare (1990).

Høsten 1994 ble hun tatt opp ved Guildford School of Acting i England. Etter ett år reiste hun tilbake til Norge og begynte å spille kabaret med gitarist og komponist Kenneth Sivertsen. Deres samarbeid var en stor suksess gjennom flere år. I 1995 høstet hun mange lovord for sin selvkomponerte forestilling Haugtussa, basert på Arne Garborgs diktsyklus. Prosjektet resulterte også i albumet Mi Haugtussa (1995) og en turné.

På plate nummer to, Herborgs Verden (1998), valgte hun ut sanger hun hadde et langt og varmt forhold til, som «Vandraren», «Fager kveldsol» og «Noen kommer noen går». Til tross for det lite kommersielle låtutvalget, solgte albumet til platina og Kråkevik ble Spellemann-nominert.

Kabareten Herborgs Verden ble sett av mer enn 120 000, og Kråkevik ble et kjent navn over hele landet. I 2000 kom albumet Kråkeviks Songbok, som hun laget i samarbeid med TrondheimSolistene. Her var det de gamle sangboksangene som «Fola, fola Blakken», «No livnar det i lundar» og «Til ungdommen» som ble tolket. Platen ble en enda større suksess enn den foregående, og kritikerne var svært fornøyde. Salget endte på godt over 200 000 eksemplarer, og Herborg Kråkevik fikk hedersprisen Årets spellemann.

I 2002 kom hun med forestillingen og albumet Eg og Edith, en musikalsk hyllest til Edith Piaf. Sangene var hitlåter fra 50- og 60-tallet, ikledd nye arrangementer og oversatt til norsk av Johannes Gjerdåker. I tillegg inneholdt platen to nye sanger skrevet av Odd Nordstoga og Kråkevik selv.

Parallelt med plateutgivelsene har Kråkevik jobbet som skuespiller. Hun fikk sitt definitive gjennombrudd på teaterscenen i rollen som Eliza Doolittle i My Fair Lady på Den Nationale Scene i Bergen i 1997. Anmeldelsene var ekstatiske, og forestillingen sørget for rekordbesøk på teatret. I 2001 hadde hun hovedrollen i Thomas Robsahms spillefilm Det største i verden, som var basert på Bjørnsons Fiskerjenten.

Kråkevik bidro også med filmlåten «Songen om mitt liv,» som ble gitt ut som singel. Kråkevik har bosatt seg i Skagen i Danmark. Her opptrådte hun med forestillingen Herborgs anden verden i 2004, et samarbeid med den danske skuespilleren Michael Hasselflug. Samme år debuterte hun som forfatter på Gyldendal med Forteljingar, en bok med historier fra hennes eget liv, og senhøstes 2004 begynte hun prøvene som hovedrolleinnehaver i musikalen Funny Girl på Den Nationale Scene.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.