Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Henning Kvitnes

Født: 13. mai 1958
Fra: Halden

Sanger, låtskriver og gitarist fra Halden, f. 13.5. 1958. Kvitnes startet sin musikalske løpebane allerede som 14-åring i gruppen Rawbony Max, og litt senere i Captain Lickfinger sammen med flere av dem han senere skulle starte Ice Cream Band sammen med. I 1979 tok de navnet The Young Lords, for så året etter å skifte til Saturday Cowboys. Kvitnes er en av få norske artister som kler yrkestittelen singer/songwriter. I oppveksten lyttet han til Bob Dylan.. Les mer..

Sanger, låtskriver og gitarist fra Halden, f. 13.5. 1958. Kvitnes startet sin musikalske løpebane allerede som 14-åring i gruppen Rawbony Max, og litt senere i Captain Lickfinger sammen med flere av dem han senere skulle starte Ice Cream Band sammen med. I 1979 tok de navnet The Young Lords, for så året etter å skifte til Saturday Cowboys.

Kvitnes er en av få norske artister som kler yrkestittelen singer/songwriter. I oppveksten lyttet han til Bob Dylan og Neil Young og det som var av norske trubadurer, som Ole Paus, Finn Kalvik og Lillebjørn Nilsen, og kombinerte senere med artister som Elvis Costello, The Jam, Ian Hunter og Tom Robinson Band, og etter inspirasjon fra denne tradisjonen var det at låtene til Ice Cream Band/The Young Lords vokste frem. De fikk en drømmestart på karrieren, som oppvarmere for nettopp Elvis Costello på Chateau Neuf i Oslo den 2. juli 1978. Siden kunne man «høre» artister som Southside Johnny, John Hiatt, Bruce Springsteen og Ulf Lundell i Kvitnes’ musikk. Roots kalte man det en stund. Americana og Scandicana er begrep som Kvitnes selv har brukt de senere årene.

Kvitnes forfattet de engelske tekstene og var vokalist i de ovennevnte bandene. I 1981 var det imidlertid over for Saturday Cowboys, og i november startet Kvitnes sitt eget Henning Kvitnes’ Next Step. To album ble utgitt med Next Step, en gjeng bestående av gamle og nye medspillere, og både The Tunnel og Open Roads ble hilst med ovasjoner i musikkpressen. I 1985 var det likevel tid for nok et navneskifte, og da neste plate, Back To... Little Eden, ble sluppet i mars 1987, var det bandet Little Eden som sto bak. Bandet besto på albumet av Kvitnes, Jon Terje Rovedal (tangentinstr.), Svein Rønning (gitar), Torkel Varfjell (bass) (med helt fra Saturday Cowboys-tiden) og Frank Marstokk (trommer). I tillegg deltok Fats Kaplin her og der med accordion og pedal steel. De to neste albumene ble utgitt av Kvitnes’ Little Eden, og med det første av disse – Solitude Road fikk mann og band en hit med låten «Wipe My Windows». Over 40 000 platekjøpere sikret seg albumet.

I 1991 debuterte Kvitnes på norsk med Veien hjem. Rovedal og Varfjell var med i bandet, i tillegg til gjestemusikere som Lynni Treekrem og Geir Sundstøl.

Kritikerne fikk assosiasjoner til Jonas Fjeld og (som så ofte før) Bruce Springsteen i Kvitnes’ tekster og melodier. Samme år spilte han på Roskildefestivalen, og kom med samlealbumet Songs People Play med låter fra hele hans karriere som plateartist. På neste album var det engelske tekster igjen, og på Godt vann atter norske. «... min mest positive plate ...» sa Kvitnes til Beat, og oppga et økende behov for å kommunisere, som en av grunnene til tilbakevendelsen til norske tekster. Likevel vekslet Kvitnes også i det kommende på å skrive norske og engelske tekster. Faktisk turde han å blande språkene, som i låten «Good Old Something» fra Heartland, der det heter: «Yes baby, I know I’m full of dritt / but after all these years you must be used to it». For Heartland ble han nominert til Spellemannprisen i klassen for «Viser og viserock».

Henning Kvitnes har samarbeidet med mange artister, fra Danmark Radios Underholdningsorkester til artister som Claudia Scott, Kevin Welch, Hilde Heltberg, Åge Aleksandersen, Tine Valand fra Somebody’s Darling, David Olney og Trond Granlund. Han har turnert mye, både med fullt band og alene med akustisk gitar, eller i selskap med for eksempel Poul Krebs, som han har turnert sammen med både i Danmark og i USA. Krebs var en av flere gjesteartister på albumet Tida bare kom – de beste so far – et annerledes samlealbum, der Kvitnes presenterte låter fra hele sin karriere i nyversjoner, for det meste innspilt «live» i studio i Halden, i løpet av en ukes tid i 1996. Basement Bratsvar for eksempel med på å sprute nytt liv i Young Lords-slageren «Big Burden», og hele Saturday Cowboys ble gjenforent for anledningen.

Hilde Heltberg og Morten Milde (fra Front Page/The Ghostriders) deltok vokalt. I 1999 ga han ut albumet Falne engler – Kris Kristofferson på norsk sammen med Lynni Treekrem og Steinar Albrigtsen. Med Treekrem og Geir Sundstøl turnerte han i 2004 med konserten/forestillingen Det beste vi har, samtidig som han jobbet med innspilling av ny plate. Denne ble sluppet i august s.å., og mye tyder på at Bare vente litt på sjelen er Kvitnes’ største kommersielle gjennomslag, så langt, med 8 uker på VG-lista.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Saturday Cowboys Vokal, gitar
The Young Lords Vokal, gitar, låtskriver

Medvirker på

Guren Hagen
Fra Gråten sjø tel Prestvegen
2014
Hilde Heltberg
Elske det umulige oversetter
2012
Onkel Tuka
Fred fred fred (feat. Henning Kvitnes)
2012
Jonas Fjeld
De Beste - 60 År I Livet, 40 År På Veien
2012
Onkel Tuka
Woodys verden - en hyllest til Woody Guthrie
2012
Mari Boine
Áiggi Askkis - An Introduction to Mari Boine
2011
Jonas Fjeld
Hjemmeseier komponist;tekstforfatter
2011
Jonas Fjeld
Hjemmeseier komponist;tekstforfatter
2011
Diverse artister
Våre Vakreste Duetter
2010
Hilde Heltberg
Elske fritt
2009
Åge Aleksandersen
Levva livet - 25-års jubileum utøver
2009
Åge Aleksandersen
Åge I vokalist
2009
Diverse Artister
Postkort fra livet
2008
Diverse artister
Cowboy & Indianer Sessions Vol. 1
2007
Steinar Albrigtsen
Moment Of Peace komponist;tekstforfatter
2007
Nina Eilertsen
Hvis du tør... komponist;tekstforfatter
2006
Roy Lønhøiden
Sanger fra Skogen utøver
2006
Diverse artister
En hildringstime - 16 artister hedrer Erik Bye
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 6 Norsk På Norsk
2005
Elisabeth Andreassen
A Couple of Days in Larsville utøver
2004
Trond Granlund
Høyt, lavt og langt komponist;tekstforfatter;utøver
2003
El Corazòn
El Corazón komponist;tekstforfatter
2003
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Toini and The Tomcats
Merry Christmas utøver
2002
Stein Ove Berg
Det jeg skulle ha gitt
2002
Diverse artister
Inn Fra Kulda - Bob Marley På Norsk
2001
Åge Aleksandersen
Åge Original utøver
2001
Trond Granlund
På Vei til Rock 'n Roll komponist;tekstforfatter;musiker;vokalist
2001
Diverse artister
Inn Fra Kulda - Bob Marley På Norsk
2001
Agenten
Agenten
2000
Diverse artister
Falne engler - Kris Kristofferson på norsk utøver
1999
Trond Granlund
Bilder inni hue komponist;tekstforfatter;utøver
1997
Diverse artister
Elvis Tributter utøver
1995
Åge Aleksandersen
Åges beste 1972 - 1994 utøver
1994
Freak
Spredd før aille vindæ komponist;tekstforfatter
1992
Diverse Artister
Æ utøver
1992
Trond Granlund
Pleasure & Tears komponist;tekstforfatter;musiker;vokalist
1992
Diverse artister
Når nettene blir lange
1991
Henning Kvitnes' Little Eden
Everyday Life komponist;tekstforfatter
1989
Åge Aleksandersen, Sambandet
Sanger utøver
1989
Åge Aleksandersen
Solregn
1989
Henning Kvitnes' Little Eden
Solitude Road tekstforfatter;komponist
1988
Henning Kvitnes' Little Eden
Back to ... Little Eden komponist;tekstforfatter
1987
Diverse artister
Hockey-feber - the original soundtrack utøver
1983
Henning Kvitnes’ Next Step
The Tunnel
1982
Holton/Steel
Holton & Steel Part 2 komponist;tekstforfatter
1982
Saturday Cowboys
Little Big Horn: Live komponist;tekstforfatter
1981
Pedal O'Dahli
Soul / TV-Light
1981
Saturday Cowboys
We Like to Watch komponist;tekstforfatter
1981
Saturday Cowboys
Human Cut-out komponist;tekstforfatter
1981
Geir Johansen
S.O.U.L. komponist;tekstforfatter;produsent
1981
Diverse artister
The Big Voice of New Noise produsent
1981
Flimmer Twins
Stikk av Eddie komponist;tekstforfatter
1981
The Young Lords
Same Shit - New Wrapping komponist;tekstforfatter
1980