Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Henki Kolstad

Født: 3. februar 1915
Død: 14. juli 2008
Fra: Oslo

Sanger og skuespiller, f. 3.2.1915 i Oslo, d. 14.7.2008 bror av Lasse Kolstad. Han debuterte som 13-åring på Nationaltheatret i 1928, og hadde sin «voksendebut» på Centralteatret i 1936. Han var også ansatt ved Trøndelag Teater, Det Nye Teater, Edderkoppen, Centralteatret og i 1964–86 ved Nationaltheatret. I tillegg til sin mangfoldige karriere i taleroller, gjorde han seg også sterkt bemerket i operetter, ikke minst som Leopold i diverse oppsetninger av Sommer i Tyrol, og i musikaler, der glansrollen er.. Les mer..

Sanger og skuespiller, f. 3.2.1915 i Oslo, d. 14.7.2008 bror av Lasse Kolstad. Han debuterte som 13-åring på Nationaltheatret i 1928, og hadde sin «voksendebut» på Centralteatret i 1936. Han var også ansatt ved Trøndelag Teater, Det Nye Teater, Edderkoppen, Centralteatret og i 1964–86 ved Nationaltheatret.

I tillegg til sin mangfoldige karriere i taleroller, gjorde han seg også sterkt bemerket i operetter, ikke minst som Leopold i diverse oppsetninger av Sommer i Tyrol, og i musikaler, der glansrollen er Alfred Dolittle i My Fair Lady, som han spilte i den første norske oppsetningen på Folketeatret i 1959 med Mona Hofland som Eliza, og i 1973 mot Sidsel Ryen. Fra den første finnes dessverre bare en EP (1959), der han sang «Har'u bitte litt' grann flaks» og «Få mæ i kjærka straks» i forkortede versjoner. Hans siste hovedrolle i en musikal var i Sebastians Skatten på Sjørøverøya mot broren Lasse på Chateau Neuf i 1989.

Han var ikke spesielt aktiv på platefronten, men spilte inn det som er blitt stående som klassiske versjoner av flere Thorbjørn Egner-viser på 50-tallet; «Vesle Hoa»/«Sjørøvervise» (m/The Monn Keys, 1954), Kardemommeviser (m/Per Asplin, Thorbjørn Egner, Anne Cath. Vestly og Yukon Gjelseth, 1955) og «Muntre Musikanter» (m/ Per Asplin og Anne Cath. Vestly)/«Den rike mann» (1956).

Hans mest kjente filmmelodi, «Hva er vel livet uten deg» fra Vi gifter oss (1951), ble innspilt på plate av Jens Book-Jenssen. Først på Norske Filmklassikere (1993) kunne vi høre ham synge den, sammen med Inger Marie Andersens «dubbe»-stemme, hentet direkte fra lydsporet til filmen.

Han gjorde stor innsats som norsk stemme på lydsporet til flere Disneyfilmer, men sin aller største suksess, også på plate, hadde han som Skomaker Andersen i Bjørn Rønningens Skomakergata (1980), en plate som dukker opp på hitlistene igjen hver gang denne juleserien vises som NRKs adventskalender. Serien er også utgitt på DVD.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.