Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Hemma Jårt

Dannet: 1983
Splittet: 1984
Også kjent som: Emma Hjort
Fra: Voss

Pønk-/postpønkband fra Voss, aktivt fra 1983 til 1984. Gruppa ble startet av Jostein Reistad (gitar, f. 1964), Simen Rogne (bass, f. 1967) og Gisle Tveito (trommer, f. 1965). Reistad, Rogne og Tveito spilte de selvlagede 'Lik' og 'Atomkraft', samt Kjøtt-låta 'Mannen på Taket' på en Gryterock på Voss i desember 1983, da under navnet Emma Hjort. 'Kveldens beste gruppe var EMMA HJORT. Dei spelte 3 punkmelodiar (...). Lyden var til ein forandring brukbar' (Til Folkets Beste 77). Reistad og Rogne møttes da.. Les mer..

Pønk-/postpønkband fra Voss, aktivt fra 1983 til 1984.

Gruppa ble startet av Jostein Reistad (gitar, f. 1964), Simen Rogne (bass, f. 1967) og Gisle Tveito (trommer, f. 1965). Reistad, Rogne og Tveito spilte de selvlagede 'Lik' og 'Atomkraft', samt Kjøtt-låta 'Mannen på Taket' på en Gryterock på Voss i desember 1983, da under navnet Emma Hjort.

'Kveldens beste gruppe var EMMA HJORT. Dei spelte 3 punkmelodiar (...). Lyden var til ein forandring brukbar' (Til Folkets Beste 77).

Reistad og Rogne møttes da de var romkamerater på Voss Folkehøgskule. Rogne var interessert i pønk, men Reistad var ikke det, så han laget sangen 'Atomkraft' som ein parodi på pønk, men da de spilte sangen sammen, ble de enige om å starte gruppe. Man trenger ikke å tolke teksten parodisk, den kan leses som normalt seriøs slagordpreget allsangpønk: 'Atomkraft er farlig, bort med all atomkraft!' Jeg-personen i den andre sangen, 'Lik', er nekrofil og på jakt etter lik. Denne teksten hadde nok vært lettere å svelge om gruppa hadde forsikret i intervju om at den var ment som moro, men det gjorde de ikke.

Etter jul begynte gruppa å lage flere sanger, men fant ut at de ikke fikk til å synge selv, så fire dager før den neste Gryterocken fikk de tak i Jon Grendahl (f. 1964). Han hadde ikke sunget før. De andre i gruppa hadde omtrent like lite musikalsk bakgrunn, Reistad hadde spilt et halvt års tid i et bluesband, men ingen hadde gitt ut noe før.

Dette oppsettet spilte inn en kassett i det enkelt utstyrte studioet til dansebandet Luzelle i Ålvik. Hele innspillingen var unnagjort på fire timer, og Gonoreagan og Fjerned Haarwæxsth spilte inn den samme dagen. Kassetten inneholder ni sanger, og Kjetil Opheim hjalp til med tekster på flere av dem. Nye Takter bet seg merke i disse:

'[I] Hemma Jårts verden er det nok av styggedom, mer enn nok. De ser seg rundt i verden og ser. Krig. Sult. Fattigdom. Fengsler. Blod. Død. [...] [T]ekstene virker ektefølte og er, om ikke direkte spesielle, så ihvertfall forsøksvis originale.' Melder Tore Sørensen måtte si seg en smule sjarmert av Hemma Jårts måte å lage musikk på, aldri fastlåst i en formel, med åpne sanser.

Hemma Jårt kom på andreplass i publikumsavstemningen i VM i Rock i 1984 og fikk være med på samlekassetten fra konkurransen. Denne kassetten er sjelden utenfor Voss, for den ble kopiert opp i 300 eksemplarer som så ble gitt bort gratis til bandmedlemmene. Salg og distribusjon utenfor nærmiljøet var det derfor lite av. Ave Verum Corpus må derimot ha gjort det nokså bra utenfor Voss, for den er blant de minst sjeldne kassettutgivelsene.

Bandmedlemmene bodde bare på Voss i et skoleår, og bandet ble oppløst da alle reiste hver til sitt.

'Lik' var med i filmen Izzat i 2005.

Medlemmer

Gisle Tveito Trommer
Jon Grendahl Vokal (1984)
Jostein Reistad Gitar
Simen Rogne Bass

Utgivelser (album)

Hemma Jårt
Ave Verum Corpus
1984