Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Harald Pettersen

Født: 21. januar 1940
Også kjent som: Ken Stone

Vokalist og gitarist, f. 21.1.1940 i Kopervik. Pettersen er kjent for den store slageren «Gråtende sky» fra 1960. Sangen har for lengst skrevet seg inn i norsk pophistorie som en av de mest melodramatiske ballader som er laget av en norsk artist. Pettersen er født og oppvokst i Kopervik, og fikk tidlig kjennskap til musikk. Hans mor var soldat i Frelsesarmeen, og hun lærte sønnen åndelige sanger og skillingsviser. Mange av skillingsvisene omhandlet tragedier og sørgelige skjebner, noe som ble til.. Les mer..

Vokalist og gitarist, f. 21.1.1940 i Kopervik. Pettersen er kjent for den store slageren «Gråtende sky» fra 1960. Sangen har for lengst skrevet seg inn i norsk pophistorie som en av de mest melodramatiske ballader som er laget av en norsk artist.

Pettersen er født og oppvokst i Kopervik, og fikk tidlig kjennskap til musikk. Hans mor var soldat i Frelsesarmeen, og hun lærte sønnen åndelige sanger og skillingsviser. Mange av skillingsvisene omhandlet tragedier og sørgelige skjebner, noe som ble til inspirasjon for Pettersen da han selv skulle skrive sanger noen år senere. Seks år gammel debuterte han på scenen, og 15 år gammel dro han til sjøs. Som 18-åring tok han seg jobb som skogsarbeider på Kambo utenfor Moss, og på fritiden underholdt han sine venner med gitaren.

Under en kveld i Moss kino i 1959 dukket talentspeideren Thor G. Norås fra plateselskapet Philips opp. Norås ble imponert over Pettersens tolkning av to countryklassikere, og etter å ha prøvesunget for sjefen i Philips ble det platekontrakt. Norås satte tekst til en melodi som Pettersen hadde komponert som 15-åring hjemme på kjøkkenet, og sammen med et stjernelag av musikere – deriblant Robert Normann og Arnstein Johansen – ble «Gråtende sky» innspilt på nyåret 1960. Platen ble en favoritt på jukebokser landet over, men NRK vegret seg for å spille den med begrunnelsen at den var for banal og klissete.

Og, sant nok: «Gråtende sky» beveget seg på grensen til det banale. Teksten om cowboyen som sørger over tapet av sin beste venn, fremført med vemodig stemme og cowboyjodling, er så full av sentimentale klisjeer at den er lett å parodiere. Noe Tom Mathisen & Herodes Falsk også gjorde i 1989, da de hadde «Gråtende sky» som en av sangene til albumet Tidligere utgitt på alvor.

Banal eller ei – «Gråtende sky» ble en slager også utenfor Norges grenser, riktignok med andre artister enn Harald Pettersen. I Sverige var det Anna Lena Löfgren som hadde suksess med «Regniga natt», mens Raquel Rastenni gjorde sin versjon av «Gråtende sky» til en favoritt i Danmark. Suksessen førte til at Pettersen fikk spilleoppdrag i hele Skandinavia, og til disse adopterte han scenenavnet Ken Stone.

Frem til 1965 laget Harald Pettersen tolv singel­plater, de aller fleste komponert sammen med Thor G. Norås. I en alder av 25 år gikk han lei av musikkbransjen, og dro til sjøs igjen. Han laget en ny plate i 1969, «Gulle-Gull», og startet bandet Snowflakes som han spilte med i en årrekke. Harald Pettersen har fortsatt å opptre på hobbybasis, og hans eviggrønne slager «Gråtende sky» står alltid på repertoaret.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Harald Pettersen
Gullkorn
2007

Medvirker på

Elias Akselsen
Vandringsmannens beste komponist
2007
Tom Mathisen & Herodes Falsk
De Beste - Tom Mathisen og Herodes Falsk komponist;tekstforfatter
2007
De Syngende Husmødre
De syngende husmødre komponist
2007
Sverre Eilertsen
Høstens farger komponist;tekstforfatter
2006
Elias Akselsen
Høstdrømmar komponist
2004
Åsetrallen
For Swingende komponist;tekstforfatter
2003
Diverse artister
Danseløvens Utvalgte
2003
Elias Akselsen, Hulda Johansen
Barn av den bortglemte rase komponist
2000
Sputnik
24 Sanger som rystet Norge komponist
2000
Buskspillkara
Avstandspiken komponist
1999
Busserullen
I livd av blå syrin komponist
1996
Sputnik
Sputnik 6 komponist;tekstforfatter
1990
Sputnik
Sputnik 2 komponist;tekstforfatter
1990
Sputnik
Sputnik 1 komponist;tekstforfatter
1990
Viggo & Reidar
Tidligere utgitt på alvor
1989
Kjell Öhman Orkester, Ytterlännäs Kyrkokör
Här är mitt liv komponist
1989
Bjøro Håland
Bjøro's beste komponist;tekstforfatter
1986
Bjøro Håland
Bjøro Håland komponist;tekstforfatter
1982
Bjøro Håland
Bjøro Håland komponist;tekstforfatter
1982
3 Busserulls
Stiv kuling komponist
1980
Lene Jenssen
Lene komponist
1979
Jan Høiland
Vita sommarmoln / Regniga natt
1963
Ray Adams
Walk Hand In Hand With Me / Crying Cloud
1962
Rita Engebretsen
Knallgode låter komponist
2003