Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Halvdan Sivertsen

Født: 5. januar 1950
Også kjent som: Halvdan Johannes Falch Sivertsen
Fra: Bodø

Sanger, gitarist, komponist, tekstforfatter og entertainer, født 5.1.1950 i Bodø. Halvdan Sivertsen er en av landets mest populære artister, takket være en lang og allsidig karriere som visesanger både på egen hånd og sammen med Gitarkameratene. Han er en formidler av meningsfulle tekster, fengende melodier og verbalt artisteri med masser av humor og selvironi. Halvdan Sivertsen brukte lang tid på å nå toppen. De første utgivelsene hans var ikke akkurat salgssuksesser, og på sine konserter pleier Halvdan å fleipe med.. Les mer..

Sanger, gitarist, komponist, tekstforfatter og entertainer, født 5.1.1950 i Bodø. Halvdan Sivertsen er en av landets mest populære artister, takket være en lang og allsidig karriere som visesanger både på egen hånd og sammen med Gitarkameratene. Han er en formidler av meningsfulle tekster, fengende melodier og verbalt artisteri med masser av humor og selvironi.

Halvdan Sivertsen brukte lang tid på å nå toppen. De første utgivelsene hans var ikke akkurat salgssuksesser, og på sine konserter pleier Halvdan å fleipe med at han kjenner den som kjøpte hans første plate. Halvdan 23 ½ år (1973) viste en artist med stor musikalsk variasjon, fra protestviser med akustisk gitar til heftig rock med humoristiske tekster, krydret med blues- og jazzinfluerte melodier. Sivertsen bar tydelig preg av å ha gjennomgått en lite trivelig militærtjeneste – en ikke navngitt militærleir ble takket på omslaget for «umistelig inspirasjon». Produsent for platen var Nils J. Øybakken.

Oppfølgeren fikk den lite salgsvennlige tittelen Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden (1975). Omslaget sto i stil – det var en etterligning av en synsprøveplakat fra et legekontor. Innholdet var også ganske ambisiøst. Tittelkuttet strakk seg over en hel plateside, og besto av fem deler som til sammen varte i 20 minutter. Akustisk ble avløst av elektrisk, solosang supplert med kor (The Desperate Singers), og det dukket også opp en solo på synthesizer. Dette var progressiv rock med norske tekster, et krasst angrep på samfunnspyramiden. Produsenter var Sivertsen og Øybakken.

Det begynte å løsne for Halvdan Sivertsen da Nordaførr ble utgitt i 1979. Her kom visesangeren til sin rett, både med varme kjærlighetserklæringer og krasse protester. Platen åpnet med «Nordaførr – Høstvisa» og sluttet med «Nordaførr – Vårvisa», men mest kjent ble selvsagt «Kjærlighetsvisa» – den første av Sivertsens sanger som ble allemannseie. I likhet med Åge Aleksandersens «Lys og varme» er «Kjærlighetsvisa» en sang som lever sitt eget liv, uavhengig av komponisten og artisten. Lydbildet på Nordaførr var helt akustisk, fremført av musikere som Arild Andersen (bass), Anders Rogg (piano), Steinar Ofsdal (perkusjon) og Geir Otnæs (trekkspill). Produsent var Ketil Ege. Etter denne platen kunne endelig Halvdan Sivertsen ta skrittet fullt ut og bli artist på heltid.

Erik Hillestad var produsent og Henning Sommerro arrangør på neste album, Liv laga (1981). Her gjorde Sivertsen plass til en tolkning av «Mjelle» og bidro dermed til at mannen bak den vakre visa, Terje Nilsen, ble litt bedre kjent. Selv fikk han Spellemannprisen for albumet, hvorfra tittelkuttet også ble fremført av en lett skjelvende komponist i Melodi Grand Prix 1981. Sommerro var også arrangør på neste plate, Sangen om i morra (1983), der Asbjørn «Asa» Krogtoft hadde en sentral rolle som lydtekniker. Asa sang også duett med Sivertsen på «8000 Bodø».

Sivertsens neste steg i karrieren kom som en overraskelse på alle som bare kjente til den politiske visesangeren Sivertsen: Han tok seg jobb i Barne-TV sammen med Vibeke Sæther. I flere år var han dermed mest kjent som onkelen som satt med Labbetuss (Geir Børresen) på fanget. Det ble plate også; Labbetussviser kom ut i 1983. Produsenter var Sivertsen og Asbjørn «Asa» Krogtoft.

Albumet Amerika (1985) var et viktig steg mot en landsomfattende erobring. Nå fremsto Halvdan Sivertsen som pop-trubadur, fremdeles med kassegitaren som hovedinstrument, men med en plateproduksjon som strålte av lystige arrangementer. Åge Aleksandersen var i stor grad ansvarlig for dette, sammen med musikerne og lydtekniker Roger Valstad. Sivertsen selv bidro med sterkt materiale, der «Levende lyd» var blant høydepunktene. Det ble Spellemannprisen for andre gang. Dette året skrev også Sivertsen teksten til «Sammen, for livet», tonesatt av Åge Aleksandersen og fremført av ensemblet Forente Artister.

Oppskriften fra Amerika ble gjentatt på Ny & Naken (1987) – med Aleksandersen som produsent, Sivertsen som sprek trubadur, og et låtmateriale som enhver norsk artist kunne misunne. Albumet åpnet med «Sommerfuggel i Vinterland», den definitive sangen om hvordan det føles å være flyktning i et fremmed, kaldt og kanskje fiendtlig land. Ytterligere to sanger føyet seg inn i rekken av kommende klassikere fra Sivertsen; «Frihet» og «Tenne på musikk». Ved utgivelsen av Ny & Naken var Halvdan Sivertsen på god vei til å bli en av landets mest populære artister. På konserter var han som en trykkoker det ene øyeblikket, som en førsteelsker det neste. Denne evnen til å porsjonere sin energi kom godt med da han slo seg sammen med tre andre trubadurer i 1988.

Samarbeidet med Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Jan Eggum i Gitarkameratene gjorde Halvdan Sivertsen kjent over hele landet for alvor. Publikum omfavnet den sjarmerende nordlendingen som både var tøysete og seriøs, og det var nettopp det ene av hans bidrag på albumet Typisk norsk – «Venner» – som ble selve symbolet for den kameratslige ånden som rådet i Gitarkameratene. Sangen har for lengst sikret seg en fast plass i alle sanghefter når noe skal feires, det være seg åremålsdager eller bryllup.

Midt i denne travle perioden ga han også ut to av sine mest populære plater – Førr ei dame (1990) og konsertplaten Hilsen Halvdan (1991). Sistnevnte ble Halvdan Sivertsens kommersielle gjennombrudd, med over 100 000 solgte eksemplarer. Opptakene var gjort i Bodø Kulturhus med timanns band og 23 sangere fra Bodø Domkor. Produsent for begge platene var Svein Gundersen.

Parallelt med en ny triumfturné med Gitarkameratene ga Sivertsen ut et nytt album i 1994, Kjærlighetslandet, igjen med Gundersen som produsent. Som tittelen antydet, var dette en plate der sangene kretset omkring kjærlighet og tilhørighet. Det var et album fylt av både glede og melankoli, inspirert av naturen og atmosfæren rundt Kjerringøy nord for Bodø. Blant de nye favorittene var «Hvis du vil ha mæ» og den parodisk selvmedlidende «Varm kakao, fjernkontroll’n og Fantomet». Nevnes må også «Bruremarsj fra Lødingen», der Susanne Lundeng deltok på fele.

Et nytt konsertalbum fulgte i 1996, Helt Halvdan, denne gang innspilt med stort orkester under Nordland Musikkfestuke i Bodø. Blant innholdet var publikumsfavoritten «Ti tusen tommeltotta», som ble tatt fullstendig ut i en ti minutter lang versjon. Høsten 1998 gjenopptok Sivertsen samarbeidet med gitarkameraten Øystein Sunde. Sammen laget de forestillingen Ja takk, begge deler, som ble en overdådig suksess for de to middelaldrende herrene. Mer enn 200 000 mennesker så forestillingen over tre år, og den ble også sendt i to deler på NRK.

Tre av de nye sangene fra forestillingen Ja takk, begge deler ble tatt med på Sivertsens neste album, Tvil, håp og kjærlighet, utgitt i november 2001. To år senere deltok han i gjenforeningen av Gitarkameratene, på en innspilling til albumet Gull i fra grønne skoger – en hyllest til Vidar Sandbeck.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Tore Johansen
Natt, lys
2020
Hovedøen Social Club
Salsa Til Folket!
2015
Maria Haukaas Mittet
Heim
2014
Diverse Artister
Fisken, Havet & Kjærligheta
2014
Diverse artister
Hver gang vi møtes - sesong 1
2012
Vinni
Sommerfuggel i vinterland (Studioversjon) komponist;tekstforfatter
2012
Diverse artister
Frelsesarmeen. 10 år med Frelsesarmeens JuleCD
2011
Tore Johansen
Nord komponist;tekstforfatter
2011
Diverse artister
Mitt lille land komponist;tekstforfatter;utøver
2011
Gitarkameratene
Kanon! oversetter
2010
Anita Skorgan
Hele veien - 47 utvalgte sanger tekstforfatter
2009
Diverse Artister
Postkort fra livet
2008
Karpe Diem
Fire vegger samplet
2008
Diverse artister
Lidt af mit liv komponist;tekstforfatter
2007
Black Debbath
Black Debbath hyller kvinnen! komponist;tekstforfatter
2007
Jan Eggum
Hjerteknuser vokalist
2007
Dænsebændet
Livat Jubileum komponist;tekstforfatter
2007
Diverse artister
En hildringstime - 16 artister hedrer Erik Bye
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 6 Norsk På Norsk
2005
Alta Motettkor, Ottar Grimstad
Den Store Stjerna komponist;tekstforfatter
2005
Nick Borgen
Sista Dansen komponist;tekstforfatter
2005
Are og Odin
Bæ to da bone komponist;tekstforfatter
2004
Ytterøy Viseklubb
Låter med sving komponist;tekstforfatter
2004
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Diverse artister
Gull I Fra Grønne Skoger : Vidar Sandbeck i ord og toner
2003
Kringkastingsorkestret KORK
Tono - 75 år for Musikken - Fremtiden er Uhørt komponist;tekstforfatter;utøver
2003
Trubaduran
Gammelsenga komponist;tekstforfatter
2002
Holmsve
En rød liten rose komponist;tekstforfatter
2001
Norske Kammersangere
Toner til Jul komponist;tekstforfatter
2001
Elisabeth Andreassen
Kjærlighetsviser komponist;tekstforfatter
2001
Diverse artister
96% Låvedans
2001
Diverse artister
Tande-P - Mine favoritter komponist;tekstforfatter;utøver
2000
Sichia
Duende komponist;tekstforfatter
1999
Øystein Sunde
Nå er Begeret Nådd
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1978 - 1980
1998
Roar Engelberg
Har en Drøm komponist;tekstforfatter
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1990 - 1993
1998
Hum-Koret
Frodige Fragmenter... komponist;tekstforfatter
1996
Hymn
Har en Drøm - 17 Norske Instrumentale Ballader komponist
1996
Dusty Cowshit
Østenfor Soon, Western for Råde komponist;tekstforfatter
1996
Lillebjørn Nilsen
40 Spor utøver
1996
Lillebjørn Nilsen
Nære Nilsen utøver
1993
Silje Dons
Kyss, klapp og klem komponist;tekstforfatter
1993
Roulette
Den Første! komponist;tekstforfatter
1993
Diverse Artister
Æ utøver
1992
Gitarkameratene
Typisk Norsk utøver
1990
Gundersen's Blandede Pikekor
Bryllupsfest tekstforfatter
1989
Gitarkameratene
Gitarkameratene
1989
Solfrid Hoff
Prinsessa i tårnet komponist
1988
Lillebjørn Nilsen
Sanger
1988
Karoline Krüger
Fasetter tekstforfatter
1988
Anders Rogg, Kine Hellebust
Fra innsida komponist;tekstforfatter
1984
Response Ten Sing
Stand by Me komponist;tekstforfatter
Hekla Stålstrenga
Ventetid
2016
Diverse artister
Den Røde Gitar, Arbeidersanger I Ny drakt
2005