Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Håkon Banken

Født: 19. januar 1949
Død: 18. mars 2018
Fra: Solør / Hof

Trubadur fra Hof i Solør, f. 19.01.1949. Vokste opp i grensetraktene til Sverige. Begynte å skrive sanger i tenårene, basert på egne opplevelser og følelser. Bakgrunnen for mange av tekstene var perioder med depresjon og angst. I ungdommen var han redd for å snakke om problemene sine, noe som ofte førte til flukt og isolasjon. Banken søkte trøst i gitaren, og vakte oppsikt med sine åpne og ærlige sanger. Han la ikke skjul på noe, selv ikke den dypeste fortvilelse,.. Les mer..

Trubadur fra Hof i Solør, f. 19.01.1949. Vokste opp i grensetraktene til Sverige. Begynte å skrive sanger i tenårene, basert på egne opplevelser og følelser.

Bakgrunnen for mange av tekstene var perioder med depresjon og angst. I ungdommen var han redd for å snakke om problemene sine, noe som ofte førte til flukt og isolasjon. Banken søkte trøst i gitaren, og vakte oppsikt med sine åpne og ærlige sanger. Han la ikke skjul på noe, selv ikke den dypeste fortvilelse, men han la også til litt humor og selvironi. Jungeltelegrafen nådde Arne Bendiksen, som ga ham kontrakt.

Jan Høilandvar produsent på debutplaten, og arrangør Fred Nøddelund satte sammen et kremband bestående av Iver Kleive, Freddy Lindquist, Terje Venaas og Svein Christiansen. Korjenter var Ellen Nikolaysen, Anne Karine Strøm og Wenche Hallan. Takk for livet (1977) kunne virke som en ironisk tittel på en debutplate fra en person som hadde vært like mye nedfor som oppstemt, men Bankens budskap var klart; ha takknemlighet over livet. Tittelsangen var blitt til etter et besøk hos en ung slektning som var døende, mens «Våre veger» var skrevet under et opphold på Sanderud Sykehus. Andre sanger viste Bankens tilhørighet til Sverige og ble følgelig fremført på «svorsk».

De neste årene laget Banken et knippe LP-er med samme oppskrift; folkelige og melodiøse viser med åpne og ærlige tekster om livets lyse og mørke sider. Hans eget følsomme sinn gjorde at han fikk et uttrykk som avslørte både kraft og ømhet, og for dette vant han et stort publikum som fant styrke i hans viser. Han stilte betimelige spørsmål («Hvem skal dømme?») og tok opp følsomme problemer i parforhold («Pappa, kan jeg kalle henne mamma»), men passet samtidig på å inkludere sanger hvis formål var å trøste («Hvordan tror du verden ser på meg?» – hans mest kjente sang, skrevet om hvordan det er å vende tilbake til det vanlige, sosiale liv etter å ha vært på institusjon).

Som en erklært kristen gikk Banken i 1981 til det skritt å lage en hel LP med religiøse sanger; Barnatro (1982). Platen markerte også et skille i hans karriere som plateartist; heretter var det nesten ingen egenkomponerte viser, og musikken ble dreiet mot populær/underholdning. Dette førte til at Håkon Banken som plateartist mistet mye av sin særegenhet og styrke.

Etter en lengre platepause vendte Banken tilbake i 2001 med Flickan från Gästis, en samling sanger fremført på både norsk og svensk. Han deltok også på Frem fra glemselen kapittel 20.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Helge Borglund, Rita Engebretsen
Frem Fra Glemselen - kapittel 20 utøver
2008
Sverre Eilertsen
Høstens farger komponist;tekstforfatter
2006
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Sputnik
24 Sanger som rystet Norge komponist;tekstforfatter
2000
Trond Erics
På oppfordring! komponist;tekstforfatter
1995
Sputnik
Sputnik 3 komponist;tekstforfatter
1990
Sputnik
Sputnik 1 komponist;tekstforfatter
1990
Sputnik
Sputnik 6 komponist;tekstforfatter
1990
Sputnik
Sputnik 5 komponist;tekstforfatter
1989