Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Gustav Lorentzen

Født: 28. september 1947
Død: 21. april 2010
Også kjent som: Ludvigsen + Gustav Fredrik Lorentzen + Ludvigsens Hostesaft

Vokalist, gitarist, komponist, forfatter og programleder, f. 28.9.1947 i Bergen, d. 21.4.2010. Gustav Lorentzen er mest kjent som Ludvigsen i duoen Knutsen & Ludvigsen, men han var også ambassadør for UNICEF, forfatter av tolv bøker og en iherdig forkjemper av kultur for barn. Han mottok Spellemannprisen seks ganger, hvorav fire som soloartist. Gustav Lorentzen utvidet begrepet barneunderholdning, og satte en ny kvalitetsstandard ved hjelp av et variert innhold som krever mer av utøveren, men som gir desto mer til.. Les mer..

Vokalist, gitarist, komponist, forfatter og programleder, f. 28.9.1947 i Bergen, d. 21.4.2010. Gustav Lorentzen er mest kjent som Ludvigsen i duoen Knutsen & Ludvigsen, men han var også ambassadør for UNICEF, forfatter av tolv bøker og en iherdig forkjemper av kultur for barn. Han mottok Spellemannprisen seks ganger, hvorav fire som soloartist. Gustav Lorentzen utvidet begrepet barneunderholdning, og satte en ny kvalitetsstandard ved hjelp av et variert innhold som krever mer av utøveren, men som gir desto mer til lytterne – barna. Han var en artist som tok barn på alvor.

Lorentzen hadde sine tidlige barneår i Bergen, men fullførte skolegangen i Trondheim. Der utdannet han seg til sivilingeniør i akustikk, og traff Øystein Dolmen, som han startet duoen Knutsen & Ludvigsen med. De skilte lag i 1986, og Lorentzen flyttet tilbake til Bergen hvor han innledet et samarbeid med Trygve Thue. Solodebuten Ludvigsens Hostesaft ble utgitt på Lorentzens 40-årsdag i 1987. Ludvigsens Hostesaft var også navnet på orkesteret som akkompagnerte Lorentzen; i seg selv et ordspill på navnet som orkesteret vanligvis er kjent under – Saft. De fremførte selv sin signaturmelodi på platen. Albumet, som var produsert av Ole A. Sørli og Trygve Thue, fikk Spellemannprisen.

Lorentzen laget deretter TV-programmet Ludvigsens Loppemarked, og tegnet ny kontrakt med Ivar Dyrhaugs selskap Norsk Plateproduksjon. Bli blid ble innspilt i Trondheim med Roger Valstad som produsent, og musikere fra både Trondheim og Bergen. Ulf Risnes fra Tre Små Kinesere og Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys deltok i koret på nidvisen «Træge Trondhjæm». Albumet ble utgitt på Lorentzens 43-årsdag i 1990. Det var et album der artisten fikk vist sitt sosiale engasjement, blant annet gjennom sanger som «Barn har rett», «Dame som viser frem rompen sin» og ikke minst «Ikke slå» – om mobbing blant barn. Bli blid fikk Spellemannprisen.

Lorentzen laget TV-serien 1. klasse i 1992, og forlot samtidig artistnavnet Ludvigsen for å satse videre under sitt egentlige navn. TV-serien avstedkom også en plate, der seriens syngende gjester deltok med hver sin kjente sang. Selv gjorde Lorentzen blant annet en tolkning av «Draumen om fred» med Ivar Medaas’ nynorske tekst. Albumet ble innspilt i Bergen med Thue og Lorentzen som produsenter, og utgitt på artistens 45-årsdag i 1992. Det ble ny Spellemannpris.

I løpet av to dager i juni 1995 ble det gjort opptak av to konserter på Studentsenteret i Bergen. Høydepunkter fra konsertene ble mikset og klargjort for utgivelse av produsent Roger Valstad. Omslaget var ferdig, og dato for utgivelse satt til 28. september 1995 – Lorentzens 48-årsdag. I stedet for «slippefest» ble det rettssak. Lorentzens gamle plateselskap Notabene gikk rettens vei fordi ti av sangene på platen opprinnelig var utgitt med Knutsen & Ludvigsen. Notabene påberopte seg retten til disse sangene, og krevde at Lorentzens konsertplate skulle trekkes tilbake. Etter en opprivende rettssak, der de gamle vennene Dolmen og Lorentzen ble fremstilt som fiender i pressen, gikk Lorentzen seirende ut. Lanseringen av Kanskje kommer kongen – På konsert med Gustav fikk imidlertid en sur bismak. Et stort plaster på såret var det at Lorentzen fikk sin fjerde strake Spellemannpris.

Høsten 1996 ble Lorentzen kontaktet av Tore Strømøy, som holdt på med en TV-serie om en gibbonape som er vokst opp i en norsk familie i Klæbu dyrepark utenfor Trondheim. Han komponerte et dusin nye sanger som ble brukt i TV-serien, og som kom på albumet Amadeus sommeren 1997. Noen av sangene, spesielt «En mamma er en mamma», bar preg av at Lorentzen hadde vært gjennom en tøff periode, men han klarte samtidig å skrive sanger som handlet like mye om apekatten i oss mennesker som det menneskelige i en liten apekatt. Roger Valstad var produsent, Tore Strømøy var forteller, og blant musikerne var Frode Alnæs og Sven Ohrvik. Nok en gang ble Lorentzen nominert til Spellemannprisen.

Lorentzens neste musikalske prosjekt var å komponere og spille inn nye viser til en lydbok om Ole Brumm. Dette resulterte i et tjuetalls sanger fordelt på de to lydbøkene Ole Brumm og Huset på Bjørnehjørnet, begge utgitt av Lydbokforlaget i 1998. Siden den gang holdt Lorentzen en noe lavere profil som plateartist. Han holdt imidlertid, til stor glede for tusenvis av barn i alle aldre, en rekke gjenforeningskonserter med sin gamle kompanjong Øystein Dolmen som Knutsen & Ludvigsen.

I tillegg til de mange plateutgivelsene og arbeidet for UNICEF, rakk Gustav Lorentzen å lage et dusin bøker. Åtte av disse er for barn, mens tre er laget i samarbeid med barnepsykolog Magne Raundalen. Lorentzens mest personlige bok er kanskje Filledukke fra 2002, som handler om konas oppvekst på 50-tallet. Hun fikk polio som liten, og boka avspeiler et skremmende samfunn preget av uvitenhet og autoritære holdninger. Det er en viktig bok, fordi den forteller om alt det som Gustav Lorentzen i alle år har kjempet mot: overgrep, formynderi, diskriminering og undervurdering av barn. Etter dette holdt Knutsen & Ludvigsen også en del konserter årlig, da ofte med Motorpsykkel som backingband.

Eventyret om Knutsen & Ludvigsen fikk en brå slutt da Gustav Lorentzen døde uventet av hjertestans 21. april 2010. Duoens betydning for generasjoner av nordmenn ble igjen tydeliggjort gjennom det store antall sorg- og sympatierklæringer som ble ytret da dødsfallet ble kjent.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Bakklandet Bassangforening Vokal, multiinstrument
Knutsen & Ludvigsen Vokal, multiinstrument

Medvirker på

Diverse artister
Hver gang vi møtes - sesong 1
2012
Vinni
God morgen Norge komponist;tekstforfatter
2012
DDR
Das War Das komponist
2009
Knutsen & Ludvigsen
Dum og deilig - Knutsen og Ludvigsens beste komponist;tekstforfatter
2008
Bare Egil Band
Jeg er helt rå tekstforfatter;komponist
2008
Trond-Viggo Torgersen
De Du Kan + Noe Nytt & Noe Rart
2007
Sondre Lerche
Duper Sessions komponist;tekstforfatter
2006
Malin
På månen komponist;tekstforfatter
2006
Jonas Kroon, Steinerskolen i Asker
Barna synger Pophits komponist;tekstforfatter
2006
Are og Odin
Haiglaigts - Farvel og på Gjensyn komponist
2005
Lollipops
Erta berta komponist;tekstforfatter
2002
Norske Kammersangere
Toner til Jul oversetter
2001
Christian Eggen, Oslo Sinfonietta
Norges Musikkhistorie - Bind 5 komponist;tekstforfatter
2001
Diverse artister
Æ e trønder æ
2000
Gus Panser
Raventi Malasas Tivoli komponist;tekstforfatter
2000
Knutsen & Ludvigsen
Nesevise komponist;tekstforfatter
1999
Diverse artister
Broom-Broom: Lørdagsbarnetimen 75 år
1999
Diverse artister
Solide Saker - En Hyllest Til Dum Dum Boys
1999
Tor Åge Bringsværd
Huset på Bjørnehjørnet : med Tor Åge Bringsværd og Gustav Lorentzen / A.A. Milne
1998
Knutsen & Ludvigsen
Ver'ste' komponist;tekstforfatter
1997
Frode Thorjussen, Nora Kulset
Eplemann! komponist;tekstforfatter
1997
Smurfene
Smurfehits 3 komponist
1997
Åsveien Skole i Trondheim
1000 år i år - trøndersanger med Åsveien skole komponist;tekstforfatter
1997
Dusty Cowshit
Østenfor Soon, Western for Råde komponist;tekstforfatter
1996
Knutsen & Ludvigsen
Beste komponist;tekstforfatter
1996
Diverse Artister
Ellediller og krokofanter
1996
Diverse artister
Tett på
1995
Racer
Kan det være nødvendig å være så sint? komponist;tekstforfatter
1995
Kringkastingsorkestret KORK
Musikken CD - med Kringkastingsorkestret tekstforfatter;utøver
1994
Trygve Thue
Jeg - en Beach Boy
1994
Kjetil Bjerkestrand orkester
Trondhjæmsvisan 1 komponist;tekstforfatter
1993
Trygve Thue
Skjønt skjønt skjønt fun fun fun tekstforfatter
1993
The Blind Bats
Banshee Girl komponist;tekstforfatter
1992
Ståle Stiil
Skolefri tekstforfatter
1992
Hit Crew
Så går vi rundt om en enebærbusk komponist
1991
Sandvikens Ungdomskorps
Hilsen fra Bergen
1991
Kille
Spytmix: Lukk opp din hjertedør tekstforfatter;musikalsk bearbeidelse
1991
Øystein Dolmen
Humbug & campari / Feskhandler Thorske komponist;tekstforfatter
1991
Knutsen & Ludvigsen
Juba juba komponist;tekstforfatter
1983
Knutsen & Ludvigsen
Juba juba komponist;tekstforfatter
1983
Knutsen & Ludvigsen
Fiskepudding! Lakrisbåter! komponist;tekstforfatter
1980
Stive Fingra
Stive Fingra oversetter
1980
Diverse artister
Trøndervisan - første plata komponist;tekstforfatter
1978
Country Snakes
Country Snakes 78
1978
Arve Tellefsen, Bakklandet Bassangforening
Du milde Mosart! produsent
1977
Ivar Medaas
Vårteikn : Ivar Medaas syng Jakob Sande og spelar hardingfele
1976
Diverse artister
12 Ess
1975
Bakklandet Bassangforening
Ned med Nidaros komponist;tekstforfatter
1975
Knutsen & Ludvigsen
Knutsen Og Ludvigsen nr. 3 - Tut
1974
Knutsen & Ludvigsen
Balladen om Nancy Drew / Rett West komponist;tekstforfatter;vokalist
1973
Knutsen & Ludvigsen
Brunost no igjæn?
1972
SIT
Det Er De Fleste Som Dør / Sterke Røde Hender / Og Byen Skrek / Å Ja
1971
Knutsen & Ludvigsen
Matpakkespisevise/Ellesprellevise
1971
Knutsen & Ludvigsen
Knutsen & Ludvigsen
1970