Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Gotthard Erichsen

Født: 31. oktober 1882
Død: 28. juli 1964
Fra: Oslo

Trekkspiller, 31.10.1882–28.7.1964, født i Kristiania og oppvokst på Grünerløkka sammen med broren Henry Erichsen, som også ble en kjent trekkspiller. Gotthard Erichsen var den mest populære trekkspilleren i Norge i pionértiden, men i motsetning til de fleste andre kjente trekkspillerne på den tiden var han sent ute med sin første offentlige opptreden. Hans første engasjement var på restaurant Olympen i Kristiania i 1903. Noen år senere kom de første grammofoninnspillingene hans for Pathé, og senere fulgte en lang.. Les mer..

Trekkspiller, 31.10.1882–28.7.1964, født i Kristiania og oppvokst på Grünerløkka sammen med broren Henry Erichsen, som også ble en kjent trekkspiller. Gotthard Erichsen var den mest populære trekkspilleren i Norge i pionértiden, men i motsetning til de fleste andre kjente trekkspillerne på den tiden var han sent ute med sin første offentlige opptreden. Hans første engasjement var på restaurant Olympen i Kristiania i 1903.

Noen år senere kom de første grammofoninnspillingene hans for Pathé, og senere fulgte en lang rekke med innspillinger for Beka, The Gramophone Company, Harmonium, Odeon, SkønTon og Polyphon. Ingen trekkspillere, og neppe noen annen norsk artist, har gjort flere innspillinger i den akustiske perioden (frem til 1927) enn Gotthard Erichsen.

Han hadde talent på flere områder, og var også en av Norges fremste friidrettsutøvere før forrige århundreskifte. I hovedstaden tok han opp konkurransen med de elegante og populære italienske trekkspillvirtuosene som kom til Kristiania og opptrådte med gylne kongekroner og slengkapper. Gotthard anla et utseende som spansk «grand seigneur», og skapte den reneste idoldyrkelse med sitt flotte utseende og sitt dyktige spill.

Etter at de glade 20-årene var over, kom han mer i bakgrunnen. Men komposisjonene hans levde videre, og gjør det fremdeles. Ingen trekkspillere med interesse for de gamle trekkspillklassikerne kan ha unngått å høre om «Lokker'n» og «Kristianiavalsen».

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.