Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Gjør endringer

Gluntan

Dannet: 1965
Også kjent som: The Clearwaters
Fra: Trondheim

Danseorkester fra Trondheim, startet i 1965. I løpet av en treårsperiode fra 1968 til 1971 var Gluntan Norges mest populære gruppe, både på plate og konsert. Gluntan var første nordiske artist som mottok et platinatrofé for sitt platesalg, første europeiske gruppe som fikk diamantplaten, første norske artist som ble lansert på kassett, og de laget egne plater for det svenske markedet. Med unntak av et avbrekk fra 1980 til 1985 har Gluntan ustanselig holdt det gående på scene og plate. Gluntan.. Les mer..

Danseorkester fra Trondheim, startet i 1965. I løpet av en treårsperiode fra 1968 til 1971 var Gluntan Norges mest populære gruppe, både på plate og konsert. Gluntan var første nordiske artist som mottok et platinatrofé for sitt platesalg, første europeiske gruppe som fikk diamantplaten, første norske artist som ble lansert på kassett, og de laget egne plater for det svenske markedet. Med unntak av et avbrekk fra 1980 til 1985 har Gluntan ustanselig holdt det gående på scene og plate.

Gluntan ble startet høsten 1965 av Ørnulf Holthe (vokal, bass), Torbjørn Strøm (tangenter) og Hans Thoresen (gitar, trompet). Navnet er den trønderske flertallsformen av ordet glunten som betyr førstereisgutt. Trioen tok sikte på å bli en norsk variant av den svenske folkevisegruppen Hootenanny Singers, og konsertdebuten fant sted på Naustloftet i Trondheim en høstdag i 1965. To år senere ble Øystein Mihle (vokal, gitar) innlemmet i Gluntan. Mihle hadde lang erfaring fra rockebandet The Saunters, som ble regnet blant Norges beste band midt på 60-tallet. The Saunters ga ut flere singler og nådde så langt som å spille på samme scene som The Beatles i august 1964, da de holdt tre konserter på Star Club i Hamburg.

Med Mihle på laget fikk Gluntan, i tillegg til solid musikalsk forsterkning, en mann med kontakter i platebransjen. En telefon til talentspeideren Fredrik Friis i juni 1968 var nok. Friis sørget for at Gluntan fikk platekontrakt med den norske avdelingen av EMI, den gang distribuert av selskapet Carl M. Iversen A/S, og han skrev mange av tekstene for bandet. Platekontrakten ble også starten på et av de mest suksessrike samarbeid i norsk platebransje: Erik Botolfsen ble Gluntans faste produsent helt frem til 1980 – på til sammen 19 album!

Debutplaten Langs hver en vei (en norsk versjon av Merle Haggards «I Am A Lonesome Fugitive») ble en kjempesuksess med 65 000 solgte, og den toppet singlelisten i november 1968. Men platen holdt på å ikke komme ut: Det viste seg at det beste opptaket ved en feiltagelse var havnet i søppelbøtten, og bare kløkt og tålmodighet i studio gjorde at båndsalaten ble skjøtet sammen og tredd inn på en spole, slik at det kunne overføres til plate. Gluntan fulgte opp med nye suksesser, blant dem «Amors piler», «Dr. E. Vang» og «La oss leve for hverandre». Da platebransjen gjorde opp status for 1969, var det bare Beatles som hadde solgt flere plater enn Gluntan i Norge det året. Selskapet EMI Norsk A/S feiret dette med en annonse som lød «Beatles og Gluntan: Vi har dem begge – og takk for det!»

Under arbeidet med sin tredje LP, ble Gluntan utvidet til en kvintett. De hadde lenge vurdert å få med en trommeslager, for derved å utvide repertoaret til å innbefatte mer dansbart materiale. Mihle kontaktet sin gamle kompanjong i The Saunters, Per Gunnar Hansen, som var på plass akkurat i tide til å bli avbildet på omslaget til den første norske kassettutgivelsen Gluntan! i 1970. Den fjerde LP-en, Gluntan i studio, satte salgsrekord og ble første nordiske plate som ble tildelt platinatrofeet. Året etter hadde platen solgt så mye at Gluntan kunne skryte av å være første europeiske gruppe som fikk diamantplaten. I denne storhetstiden hadde også Gluntan sitt eget magasin for medlemmer av fanklubben Ved mikrofonen.

Frem til 1977 var Gluntan tro mot sin stil – en blanding av folkeviser, country, svensktopper og europeiske slagerballader – men de tok seg også tid til ett og annet musikalsk sidesprang. Da Dizzie Tunes laget TV-serien Ra-ta-ta-ta i 1971, svarte Gluntan med barneplaten Det fins ingen grenser for en sang, der barna Darléne og Tom Erik (sønn av Holthe) deltok. Materialet på denne platen var komponert av Botolfsen og Friis. Med hjelp fra ABBA-manager Stikkan Andersson fikk Gluntan sitt gjennombrudd i Sverige i 1974 med «Jag är en vandringsmann», og de fulgte opp året etter med en hel LP med svenske tekster. Senere i 1975 hyllet gruppen sine røtter i Trøndelag med temaplaten Nævabaill og sijllsupp’ – en samling trønderviser. I denne perioden ga de også ut ikke mindre enn tre samlinger Gluntan’s beste.

En æra var over da Holthe og Mihle sluttet i Gluntan på tampen av 1976. Nye medlemmer ble Arne Hole (vokal) og Armand Johansen (bass, vokal). Nå var den opprinnelige Hootenanny-stilen historie; Gluntan fremsto som et rent danseband med et repertoar bestående av europeiske slagere tilsatt norske tekster. Strøm var neste originalmedlem som takket av, etter albumet Nå er vi her igjen i 1977. Han ble etterfulgt av Jon Olav Evenås (tangenter). Det siste opprinnelige medlemmet, Hans Thoresen, førte Gluntan videre på to LP-er der han fremsto som gruppens hovedkomponist. Evenås ble erstattet av Kjell Mortensholm (tangenter) i 1980, men etter albumet Får vi lov? var det slutt for Gluntan.

Parallelt med dette hadde Holthe og Mihle startet et nytt orkester sammen med Dagfinn Ellefsen fra Bugges Firo. De kalte seg Ørnulf og Sluskan, og musikalsk var dette en klar videreføring av den opprinnelige stilen til Gluntan. Trioen laget LP-en På solsiden (Arctic Records) i 1981, godt hjulpet av produsentene Eirik Wangberg og Svein Strugstad. Fire år senere fikk de fem medlemmene fra gullperioden 1970–76 en forespørsel om å komme sammen igjen for å feire 20-årsjubileet med en ny plate. Holthe, Mihle, Strøm, Thoresen og Hansen lot seg gjenforene for albumet 20 år, der halvparten av materialet var nytt mens resten var nyinnspillinger. Produsent for platen var Nick Borgen. Etter denne platen forlot Hansen musikkbransjen og gamlelandet, og startet egen bedrift i USA.

Det som var ment som et engangsforetak, ble til en permanent gjenforening etter en opptreden på Melhus-festivalen i 1988. Uten trommeslager, men med Dagfinn Ellefsen (bass) som femte medlem, gikk Gluntan i studio for å lage albumet Sammen igjen. Thoresen valgte å trekke seg da det ble snakk om videre satsing, og Gluntan fortsatte en periode som kvartett. Tidlig på 70-tallet hadde gruppen laget flere TV-programmer for NRK, men i 1989 ble de tildelt en hel sesong på TVNorge. Gluntan's Musikk-Café oppnådde høye seertall, og det resulterte i en ny TV-serie samt en CD. På denne platen ble gruppens nye trommeslager introdusert, Tor Gunnar Stokke ble fast medlem fra januar 1992.

Etter flere år med utgivelser på eget selskap, ble Gluntan innlemmet i Audun Tyldens stall i 1994. Albumet Gluntan tvers gjennom og singlen «Sommer, trekkspill og karsk» – gruppens største slager på 20 år – var en fin opptakt til 30-årsjubileet som ble feiret i 1995 med to doble CD-samlinger. Til sammen 100 innspillinger ble det plass til på de fire CD-ene. Overraskende nok valgte Holthe å forlate Gluntan igjen i 1996. Han fortsatte på egen hånd, og startet også duoen Glunten og guten sammen med sin sønn Tom Erik. Gluntan benyttet anledningen til å forynge gruppen ved å hente inn to unge musikere; Eirik Johansen (vokal) og Tore Wullum (gitar). Med ny besetning laget Gluntan sin første konsertplate – og ble belønnet med Spellemannprisen.

Våren 1997 valgte Johansen å forlate Gluntan til fordel for Scandinavia. Han ble erstattet av Bengt Åge Nordbakk (vokal, gitar). Høsten 1997 sluttet Wullum, og ny gitarist ble Frank Robert Helden. En epoke var over ved inngangen til 2000 da Torbjørn Strøm – det siste opprinnelige medlemmet – valgte å gi seg. Ove André Østgård overtok tangentene. To år senere kom endelig en ny plate med nye innspillinger. Flaks, utgitt på eget selskap, ble nominert til Spellemannprisen. To nye medlemmer kom til i 2003 etter at Helden og Østgård sluttet: Robert Ryan (gitar) og Arild Følstad (tangenter).

Parallelt med karrieren som Gluntan, har gruppen de siste årene turnert med et show kalt Creedence Night under dekknavnet The Clearwaters. På repertoaret står låter av det amerikanske rockebandet Creedence Clearwater Revival, og når showet arrangeres er det Øystein Mihle som tar mikrofonen og gir til beste en troverdig etterligning av John Fogerty fra moderbandet. Et konsertopptak med The Clearwaters ble utgitt på plate i 1998.

Gluntan har sikret seg en plass blant de mest populære plateartistene i Norge gjennom tidene. Det samlede platesalget overstiger halvannen million enheter, og har gitt gruppen to platina-, tre diamant-, åtte gull- og 15 sølvplater. Mer enn tre millioner billetter er solgt til gruppens flere tusen opptredener. Deres mest berømte innspilling, «La oss leve for hverandre», gikk 54 uker på rad i Øns­kekonserten. På toppen av dette kan Gluntan skryte på seg å ha kjørt en distanse tilsvarende åtte ganger rundt Ekvator, samt satt til livs rundt regnet 50 000 pølser.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Arild Følstad Keyboards
Arild Moe Gitar
Armand Johansen Bass, vokal
Arne Hole Vokal (1976-1980)
Bengt Åge Nordbakk Vokal, gitar
Dag Kristian Viken Bass
Dagfinn Ellefsen Bass
Eirik Johansen Vokal
Espen Indgjerd Vokal, gitar
Frank Robert Helden Gitar
Geir Viken Trommer
Hans Thoresen Gitar (1965- )
Håvard Dyrø Vokal
Helge Risnes Nyhus Gitar
Jon Olav Evenås Keyboards
Kjell Mortensholm Keyboards (1979 - 1981)
Knut Landsem Keyboards, vokal
Ole Adrian Heggli Keyboards
Ove André Østgård Keyboards
Per Gunnar Hansen Trommer (1970- )
Roar Lyng Vokal
Robert Ryan Gitar
Ronald Mortensen Vokal, gitar
Rune Flatås Trommer
Stian Verstad Vokal, gitar
Thomas Løseth Vokal
Tor Gunnar Stokke Trommer
Torbjørn Strøm Trekkspill, kor (1965-
Tore Wullum Gitar
Torstein Sæther Keyboards
Ørnulf Holthe Sang, gitar (1965- 1976)
Øystein Mihle Gitar, kor (1967-1976)

Utgivelser (album)

Gluntan
Gluntan i 40 år! Samlealbum
2005
Gluntan
Flaks
2002
Gluntan
Gluntans Beste - Gammelt og Nytt Samlealbum
2000
Clearwaters, Gluntan
Creedence Night
1998
Gluntan
Levandes Live!
1997
Gluntan
Gluntans Gull 3 & 4 Samlealbum
1995
Gluntan
Gluntans gull 1 & 2 Samlealbum
1995
Gluntan
Tvers gjennom
1994
Gluntan
Gluntan's Musikk-café Nr. 1
1992
Gluntan
Gluntan's Musikk-café nr 1. (Re utgitt med 2 ekstra spor)
1992
Gluntan
Gluntan på sitt beste 3 Samlealbum
1991
Gluntan
Gluntan på sitt beste 2
1991
Gluntan
Syng med Gluntan (Dobbel kassett med nyinnspillinger)
1990
Gluntan
Gluntan's Jul
1990
Gluntan
Sammen igjen
1989
Gluntan
Gluntan på sitt beste
1988
Gluntan
På sølvfuglens vinger
1987
Gluntan
Gluntan - 20 år
1985
Gluntan
Gammelt og nytt fra Gluntan
1985
Gluntan
Husker du. . . Gluntan
1985
Gluntan
Gluntan spiller melodier vi minnes nr. 1
1984
Gluntan
Får jeg lov?
1980
Gluntan
Nå er det endelig sommer
1979
Gluntan
Livet er herlig
1978
Gluntan
Nå er vi her igjen
1977
Gluntan
Bare du og jeg
1976
Gluntan
Gluntan's beste 3
1975
Gluntan
Gluntan på svenska
1975
Gluntan
Nævabaill og siljsupp. Trønderviser med Gluntan
1975
Gluntan
For aill' pængan
1974
Gluntan
Gluntan's beste 2
1974
Gluntan
Til hvem det måtte være
1973
Gluntan
Gluntan's beste
1973
Gluntan
Variasjoner
1972
Gluntan
Det fins ingen grenser for en sang
1971
Gluntan
Gluntan V
1971
Gluntan
Gluntan
1970
Gluntan
Gluntan i studio
1970
Gluntan
La oss leve for hverandre
1969
Gluntan
Langs hver en vei
1968

Utgivelser (singel/EP)

Gluntan
Konjakk og gitarspæll
2005
Gluntan
Schwabadaba Ding Ding
2004
Gluntan
Træge Trine
1998
Gluntan
Født ne' på lamo'n (Live)
1998
Gluntan
Det e' fredag
1996
Gluntan
Kjærlighet og pøls'
1996
Gluntan
Sommer, trekkspæll og karsk
1994
Gluntan
Vennskap over alle grenser - Tusen røde roser
1988
Gluntan
På sølvfuglens vinger / Rosenhill
1987
Gluntan
Det er et sted - Du lever som du en gang har lært
1974
Gluntan
Jag är en vandringsmann - Gröna små äpplen
1974
Gluntan
I min egen drømmeverden - Donna Maria
1974
Gluntan
Visen om Per Olsens sørgelige skjebne / Astri, Mi Astri
1973
Gluntan
Oljen er her
1973
Gluntan
Når vinteren er slutt / Følg med meg hjem
1973
Gluntan
Intet kommer i en lukket hånd - Tårer små tårer
1972
Gluntan
Jeg vil ønske deg lykke på ferden / Om jeg kunne skrive en vise
1972
Gluntan
Det går alltid et tog - Vinden synger samme sang
1972
Gluntan
Schwabadaba ding dong - En verden som vår
1971
Gluntan
Schwabadaba Ding Ding / En Verden Som Vår
1971
Gluntan
Samme tid, samme sted - Det kommer dager
1971
Gluntan
Husker Du / En del av livet
1970
Gluntan
Et smil og noen ord / Alle behøver en venn iblandt
1970
Gluntan
Kanske ja, kanske nei - Hennes ord
1970
Gluntan
En gang skal jeg dra til Kansas City - Tre små ord
1970
Gluntan
Uti nöden provas vännen - Kinkan kollifejsan
1969
Gluntan
Avskjedstoner / Om du vil ha meg
1969
Gluntan
En søt søt pike på sytten år / Slik var min kjærlighet til deg
1969
Gluntan
La oss leve for hverandre / Når snøen forsvinn
1969
Gluntan
Dr. E. Vang / Jeg er visst blitt forelsket
1969
Gluntan
Vi Vil Gi / En Åpen Dør
1969
Gluntan
Bli min i kveld - Vil du ha en venn
1968
Gluntan
Amors piler / Jeg behøver deg
1968
Gluntan
Langs hver en vei / Gerda og Arvid
1968

Medvirker på

Diverse artister
Sommerslager
2017
Diverse artister
Likt & Ulikt - 28 diamanter fra 60-tallet
2006
Diverse artister
Norske 60-tallshits
2005
Diverse artister
Norsk Musikk i 100 - Vol 4 Ikke Helnorsk, Men ...
2005
Diverse artister
Danseløvens Utvalgte
2003
Sputnik
Sputnik 13 komponist
2003
Diverse artister
Gyldne Takter Og Toner
2002
Diverse artister
La Det Swinge
2002
Diverse artister
Full Fart I Dur Og Moll
2002
Sputnik
Sputnik 11 komponist;tekstforfatter
2001
Diverse artister
Sommeridrettslekene 2000
2000
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1970 - 1973
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1967 - 1970
1999
Diverse artister
Borettslag Oslo
1991
Diverse Artister
Trønderkræmmen II -og ainner kræmtoppa
1990
Diverse artister
Trønderkræmmen
1989
Diverse artister
Glade minner II - 14 melodier utvalgt av ukebladet Hjemmet's lesere utøver
1985
Diverse artister
Trondhjæm, Trondhjæm, at æ reist ifra dæ....
1982
Diverse artister
Treffpunkt Norsktoppen
1979