Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Glittertind

Dannet: 2001

Folkrock- og viking metal-band, opprinnelig startet som et enmannsprosjekt av Torbjørn Sandvik i 2001. Senere har han fått med seg Geirmund Simonsen som kom inn på Landkjenning, og Bjørn Nordstoga Eide (bass), Olav Renolen Aasbø (leadgitar), Stefan Theophilakis (fløyte, trekkspill, kor) og Geir Holm (trommer) som kom med i 2010. Musikken er folkemusikkinspirert rock og metall. Låtene til Glittertind er en blanding av selvkomponert materiale, gjerne med temaer fra norgeshistorien, og opprocka versjoner av gamle folkeviser. De første årene ble.. Les mer..

Folkrock- og viking metal-band, opprinnelig startet som et enmannsprosjekt av Torbjørn Sandvik i 2001. Senere har han fått med seg Geirmund Simonsen som kom inn på Landkjenning, og Bjørn Nordstoga Eide (bass), Olav Renolen Aasbø (leadgitar), Stefan Theophilakis (fløyte, trekkspill, kor) og Geir Holm (trommer) som kom med i 2010.

Musikken er folkemusikkinspirert rock og metall. Låtene til Glittertind er en blanding av selvkomponert materiale, gjerne med temaer fra norgeshistorien, og opprocka versjoner av gamle folkeviser. De første årene ble de to demoene 'Mellom bakkar og berg' og 'Evige Asatro' sluppet på det svenske undergrunnsselskapet Ultima Thule Records, begge i tusen eksemplarer.

I 2004 gikk Glittertind over på det nederlandske plateselskapet Karmageddon Media, og ga ut 'Evige Asatro' på nytt i en lett omarbeidet versjon. Utgivelsen på Karmageddon Media representerte Glittertinds kommersielle gjennombrudd, og 'Evige Asatro' fikk god kritikk i europeiske hardrockmagasiner som blant andre Kerrang! og Metal Hammer.

Neste utgivelse, inspirert av venstreorientert ideologi, kom i 2005 med EP-en Til Dovre faller. Kampen mot nyliberalisme og autoritær undertrykkelse ble gjort aktuell i forbindelse med Norges hundreårsfeiring av selvstendighet som nasjon. Utgivelsen høstet svært gode kritikker av Metal Hammer og Terrorizer, og en punkversjon av «Norge i rødt, hvitt og blått» var en av låtene som ble vurdert til å være årets russehit.

25. mai 2009 kom Glittertinds fullengder Landkjenning sammen med en gjenutgivelse av 'Evige Asatro' og 'Til Dovre Faller' ut på Napalm Records. På dette albumet hadde Glittertind blitt en duo. Et gjennomgangstema på Landkjenning var kristningen av Norge, representert gjennom en dualisme med romantisering av kristningen på den ene siden, og kristendommen som undertrykkende ideologi på den andre siden. Albumet nådde en 20. plass på VG-lista topp 30 (norsk).

24. april 2010 holdt Glittertind sin første konsert noensinne, på festivalen Karmøygeddon i Haugesund. Nå var de et band, og ga ut sin fjerde utgivelse, Djevelsvart i november 2013 på Indie Recordings. Denne gangen var temaet modernitetsfølelsen på slutten av 1800-tallet. Glittertind spilte på TV-programmet Lindmo på NRK1, og ble også ofte spilt på P1.

Glittertind ga i april 2015 ut Blåne for blåne, som denne gangen handlet om verdiene som samlet landet etter 2. verdenskrig og bidro til velferdsstaten. Her gikk bandet motet mer akustisk lydbilde.

Medlemmer

Bjørn Nordstoga Eide Bass
Geir Holm Trommer
Geirmund Simonsen Keyboards, Gitar, Trekkspill, Kor
Olav Renolen Aasbø Gitar, kor
Stefan Theophilakis Fløyte, trekkspill, kor
Torbjørn Sandvik Vokal, Gitar