Gjør endringer

Georg Kajanus

Født: 9. februar 1946
Også kjent som: Georg Johan Tjegodiev Sakonski Kajanus + Georg Johan Tchegodieff
Fra: Trondheim

Det er ikke så mange norske popmusikere som har opplevd like mye internasjonal suksess som Georg Kajanus. Samtidig har nok deler av karrieren hans gått litt under radaren her hjemme. Mye av grunnen til dette er nok at det meste har foregått utenfor Norge. Han ble født i Trondheim i 1946, som Georg Johan Tchegodieff. Han kom fra en fargerik familie, der faren skal ha tilhørt den russiske eksil-adelen. Moren var en anerkjent finsk skulptør, og var datter av den.. Les mer..

Det er ikke så mange norske popmusikere som har opplevd like mye internasjonal suksess som Georg Kajanus. Samtidig har nok deler av karrieren hans gått litt under radaren her hjemme. Mye av grunnen til dette er nok at det meste har foregått utenfor Norge.

Han ble født i Trondheim i 1946, som Georg Johan Tchegodieff. Han kom fra en fargerik familie, der faren skal ha tilhørt den russiske eksil-adelen. Moren var en anerkjent finsk skulptør, og var datter av den klassiske komponisten Robert Kajanus. Familien ble oppløst da Georg var 12 år gammel. Sammen med moren flyttet han først til Paris, og deretter til Quebec i Canada.

Han tok nå navnet Georg Johan Tjegodiev Sakonski Kajanus, og lærte seg å restaurere glassmalerier. Dette bragte ham etter hvert til England, etter at han også hadde reist rundt i Midtøsten og Europa. I London opptrådte han også som kafémusker. Han hadde lært seg å spille klassisk gitar i Paris, og hadde også fått med seg viserock-bølgen i Nord-Amerika. Han startet et band sammen med canadiske Michael Rosen, der også australske Trevor Lucas og Kerrilee Male ble med, samt Gerry Conway – den eneste briten i bandet. På denne tiden brukte han navnet Georg Hultgreen.

Bandet kalte seg Eclection – et navn som visstnok ble gitt dem av Joni Mitchell, som på denne tiden spilte rundt om i England. Etter et besøk i New York fikk de kontrakt med Jac Holzman og hans plateselskap Elektra. Elektra hadde mange av denne tidens viktigste artister i stallen, inkludert The Doors, Love, Paul Butterfield Blues Band med Mike Bloomfield, The Stooges, MC5, Tim Buckley og Bread. Eclection spilte sin første offentlige konsert på Royal Festival Hall høsten 1967, som oppvarmere for Tom Paxton.

Eclection ga ut sin første og eneste LP-plate i august 1968, der Kajanus / Hultgreen skrev det meste av materialet. Bandet opptrådte på engelsk og hollandsk fjernsyn, men platesalget gikk ikke så bra, selv om det også ble gitt ut to fine singler. Kerrilee Male bestemte seg for å dra tilbake til Australia, og ble erstattet med den afroamerikanske sangeren Dorris Henderson. I desember 1968 var Eclection support for The Beach Boys på en ti dagers turné, og opptrådte også på Isle of Wight-festivalen sommeren etter, sammen med Bob Dylan og The Who. Samtidig fortsatte utskiftningene, og nordmannen valgte høsten 1969 å trekke seg ut av bandet, noe Mike Rosen også hadde gjort noen måneder tidligere. Andre medlemmer av bandet endte etter hvert opp i bl.a. Family, Fotheringay og Fairport Convention.

Da det nye tiåret kom, medvirket nordmannen først på albumet Zero She Flies med Al Stewart. I 1971 skrev han også låten ”Flying Machine”, som ble gitt ut på single med Cliff Richard. Georg Hultgreen tok deretter tilbake Kajanus-navnet, og startet en duo med den jevngamle, britisk-tyske musikeren og låtskriveren Phil Picket. Som Kajanus Pickett spilte de inn albumet Hi-Ho Silver, som kom ut I 1972. Deretter startet de et nytt band, som fikk navnet Sailor. Her fikk de med seg Henry Marsh (trekkspill, bass, nickelodeon) og Grant Serpell (trommer, perkusjon).

Et særtrekk ved Sailor var at de nærmet seg musikkteatret, både i fremtoning, tekst og musikk. Sangene var gjerne lett romantiske fortellinger om livene til sjømenn, et tema som Kajanus hadde ønsket å skrive en musikal om. Ellers var bandets sound og fremtoning på scenen dominert av et instrument som ble kalt en Nickelodeon, som egentlig var to pianoer føyd sammen rygg til rygg, og som også fungerte som lirekasse, klokkespill og bass-element. Dette instrumentet var Kajanus’ egen oppfinnelse, og ble spilt samtidig av Pickett og Marsh.

Debutalbumet Sailor kom i 1974 på Epic. Georg Kajanus skrev alle sangene, var hovedvokalist og spilte tolvstrengsgitar. Han skrev også alt materialet på de to neste albumene, der Trouble fra 1975 inneholdt bandets to største hits. Den fengende, Roxy Music-inspirerte ”A Glass Of Champagne” gikk helt til andreplass på den britiske singlelisten, der bare Queens ”Bohemian Rhapsody” hindret den i å gå helt til topps. Også ”Girls Girls Girls” havnet på Topp 10 i Storbritannia, samtidig som platene til Sailor ble gitt ut i en lang rekke land. I Norge gikk disse singlene inn på VG-lista, med hhv. 8. og 6. plass som høyeste plassering.

Sailor ga ut følgende LP-plater med Georg Kajanus ved rattet: Sailor (1974), Trouble (1975), The Third Step (1976), Checkpoint (1977) og Hideaway (1978). En mindre hitsingle ble det også i Storbritannia med “One Drink Too Many” i 1977. Mot slutten av tiåret valgte nordmannen likevel å søke nye veier. Han forlot Sailor i 1978, og dukket deretter opp med DATA, som orienterte seg mot elektronisk popmusikk. På albumet Opera Electronica (Polydor, 1981) var han både låtskriver og produsent, og sto i tillegg for vokal, synthesizer, gitar, elektronisk perkusjon og programmering. Han hadde også med seg de britiske søstrene Frankie og Philipa Boulter på vokal. Musikken deres dukket også opp i den prisbelønnede kortfilmen ”Towers Of Babel”. Data fortsatte å utforske synth-pop på 2-Time (1983), og skiftet deretter stil litt på tredjealbumet Elegant Machinery (1985). De to første albumene ble i 2016 gjenutgitt på Angel Air Records.

I 1990 ble Sailor gjenforent. Kajanus skrev all tekst og musikk til Sailor (1991) og Street Lamp (1992), som begge kom ut på RCA. Bandet fikk også en viss suksess med singlene “The Secretary” og den latinsk-inspirerte ”La Cumbia”. Deretter fant Kajanus seg en ny samarbeidspartner i den britiske multi-kunstneren Tim Dry, som på 80-tallet hadde vært med i ”robot”-duoen Tik and Tok. De ga ut den fengende singelen ”Walking” i 1997, mens det skulle ta ti år før debutalbumet endelig kom: Strange Desire. I mellomtiden hadde Kajanus blant annet gjort musikk for to dokumentarfilmer av Monika Treut: “Didn't Do It For Love” (1997) og “Gendernauts” (1999). Den førstnevnte handlet om søsteren Eva Norvind, som i løpet av et omflakkende liv hadde vært blant annet danser i Paris, filmskuespiller i Mexico og sexterapeut og dominatrix i New York. Også Georg Kajanus medvirker i filmen, sammen med moren Johanne, samt Evas datter Nailea Norvind.

”A Glass of Champagne” har senere dukket opp på lydsporet til flere filmer, blitt brukt som musikk i reklame, og har blitt samplet av band som tyske Scooter. En biografi om Kajanus og livet hans, skrevet sammen med James McCarraher, kom ut i 2006. I begrenset opplag inneholdt boken også en fire spors CD, der Kajanus blant annet synger om barndommen på ”Bakke Gård” – på norsk. Samme år kom også den privat utgitte Kajanus (Revealed), som samlet både soloinnspillinger og en rekke av prosjektene som Kajanus har vært med på gjennom årene. Det amerikanske platselskapet Razormaid Records ga også ut samleplaten Razormaid Presents: A Tribute To Georg Kajanus, som blant inneholdt remixer og spor med de kortlivede prosjektene Fatima og And The Mamluks.

I nyere tid har Kajanus jobbet med flere større prosjekter, inkludert det mer klassisk orienterte musikkverket ”The People Industry”. Dette er et verk på seks satser, arrangert for et ensemble på tolv, og med fire vokalister. Han har også tatt opp igjen tråden med Sailor-konseptet som musikal.

Medlem i

Sailor

Medvirker på

Bjelleklang
Menn, menn, menn komponist;tekstforfatter
2009
Bjelleklang
Menn, menn, menn komponist;tekstforfatter
2009
Hordaland Teater
Monraden sin mandolin - Songar frå framsyninga 'Singel & Sand' komponist
2006
Sailor
Street Lamp komponist;tekstforfatter;produsent;utøver
1992
Sailor
Sailor komponist;tekstforfatter;musiker;vokalist
1991
Sailor
Girls Girls Girls - the Very Best of Sailor komponist;tekstforfatter
1990