Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Gåte

Dannet: 1999
Splittet: 2005
Fra: Trondheim

Folkrockband fra Trøndelag, etablert i 1999 av søskenparet Gunnhild Eide Sundli (vokal, fele) og Sveinung Eide Sundli (fele, tangentinstrumenter). De har sin bakgrunn i tradisjonsmusikken og blander den med et elektronisk rocket uttrykk. Etter en egenfinansiert 5 spors EP, noen besetningsskift og god respons fra publikum, fikk de kontrakt med Warner. Tidlig i 2002 kom Gåte EP, senere samme år debutalbumet Jygri. Denne er produsert av Alex Møklebust ( Seigmen og Zeromancer), og solgte mer enn 40 000 eksemplarer... Les mer..

Folkrockband fra Trøndelag, etablert i 1999 av søskenparet Gunnhild Eide Sundli (vokal, fele) og Sveinung Eide Sundli (fele, tangentinstrumenter). De har sin bakgrunn i tradisjonsmusikken og blander den med et elektronisk rocket uttrykk. Etter en egenfinansiert 5 spors EP, noen besetningsskift og god respons fra publikum, fikk de kontrakt med Warner. Tidlig i 2002 kom Gåte EP, senere samme år debutalbumet Jygri. Denne er produsert av Alex Møklebust (Seigmen og Zeromancer), og solgte mer enn 40 000 eksemplarer. Låten «Bendik og Årolilja» herfra ble en stor hit.

Utgivelsen ble nominert i rockeklassen til Alarmprisen og vant Spellemannpris som årets nykommer, og bandet fikk Prøysen-prisen (2003). Oppfølgeren Iselilja (2004) plasserte bandet i 1. divisjon, og tittellåten og «Sjå attende» ble mye spilt på radio. Produsent var Kåre Christoffer Vestrheim fra Locomotives, han har også produsert Gluecifer og Odd Nordstoga. Foruten folketoner har Gåte bygget en del av låtene rundt dikt skrevet av 90 år gamle Astrid Krog Halse fra Meldal i Trøndelag.

Bandet har spilt mye i hele Skandinavia, både på rockefestivaler og klubber og i folkemusikksammenhenger. Slik fremstår de i en tradisjon etter Folque og Saft, som samarbeidet med felespilleren Sigbjørn Bernhoft Osa, selv om nok Gåte er mer ytterliggående og nyskapende i sin blanding av genrene enn disse var.

Bandet splittet opp i 2005, hovedsakelig på grunn av Gunnhild Sundlis følelse av at hun burde gjøre noe annet, da dette var hennes ungdomstid. Hun var etter dette skuespiller en periode, og har også fått barn. I 2017 gjenoppstod bandet, denne gangen med ny bassist og trommeslager. De ga ut en EP i 2017 - 'Attersyn', og et album høsten 2018 - 'Svevn'. Etter det turnerte de i Norge, og både konsertene og utgivelsene har fått gode kritikker.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Gjermund Landrø Gitar, bass, saxofon, tangenter (- 2005)
Gunnhild Sundli Vokal, fele
Jon Even Schärer Trommer (2017 -)
Kenneth Kapstad Trommer (2005)
Magnus Børmark Gitar
Martin V Langli Trommer (1999 - 2005)
Martin Viktor Langlie Trommer (tidligere medlem)
Mats Paulsen Bass (2018 -)
Sveinung Sundli Fele, gitar

Utgivelser (album)

Gåte
Svevn
2018
Gåte
Liva
2006
Gåte
Iselilja
2004
Gåte
Jygri
2002

Medvirker på

Diverse artister
Venn
2005