Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Frisk Luft

Dannet: 1972
Også kjent som: Frisk Luft (Mot åndelig forurensning)
Fra: Bergen

Vokalgruppe dannet i 1972 av Rune Larsen, Ivar Skippervold, Arnold Børud og Kjell Fjalsett. Det fullstendige navnet på gruppen er Frisk Luft (Mot åndelig forurensning), men parentesen har vært fjernet fra og med plate nummer to. Hver for seg hadde de fire vokalistene markert seg innen det kristne musikkmiljøet, og i samlet flokk ble Frisk Luft omtalt som den første norske supergruppe med klar, kristen profil. Rune Larsen har bak seg en mangfoldig karriere,.. Les mer..

Vokalgruppe dannet i 1972 av Rune Larsen, Ivar Skippervold, Arnold Børud og Kjell Fjalsett. Det fullstendige navnet på gruppen er Frisk Luft (Mot åndelig forurensning), men parentesen har vært fjernet fra og med plate nummer to. Hver for seg hadde de fire vokalistene markert seg innen det kristne musikkmiljøet, og i samlet flokk ble Frisk Luft omtalt som den første norske supergruppe med klar, kristen profil.

Rune Larsen har bak seg en mangfoldig karriere, som startet med rockeband i Bergen og førte ham via menighetsarbeid til en lang karriere i TV. Ivar Skippervold blir gjerne omtalt som kirkemusikkens Thorbjørn Egner, og han har rundt 40 plater, flere syngespill og en rekke bokutgivelser på samvittigheten. Kjell Fjalsett forlot gymnaset for å dra på turné, og forble musiker i 21 år før han ble journalist. Han er kjent som mannen bak VM-sangen i 1982. Arnold Børud er Norges «Mr. Gospel». Han startet platekarrieren i 1966, var en foregangsmann innen kristen sang og musikk på 70-tallet, og gjorde sin familiegruppe Børud-gjengen til et begrep på 80-tallet. Med sitt Arnold B. Family, som teller tre generasjoner, har han reist verden rundt i ti år.

Frisk Luft ble etablert som en gruppe etter en spontankonsert under gospelfestivalen på Hedmarktoppen i 1972. De fire artistene fikk raskt platekontrakt med Polydor, og den første LP-en var et forsøk på å formidle noe av atmosfæren og stemningen på en gospelkveld. 20 medlemmer fra gospelkoret Tvers deltok på en temmelig improvisert innspilling – derav tittelen Gospel Live. Produsent var Johnny Sareussen, noe han også var på Frisk Luft 2, utgitt i 1975. Deretter ble de fire artistene opptatt på hver sin kant.

25 år senere kom karene sammen igjen for nye konserter og innspillinger. Comeback-platen fikk tittelen Lifetime Friends, og denne ble fulgt opp av I’ll Never Find Another You tidlig i 2004. Produsent for begge disse platene var Arnold Børud, og gruppen fikk musikalsk støtte fra bl.a. Børuds sønner Ole og Thomas.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Rune Larsen
Flammen utøver
1984