Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Fred Thunes

Født: 16. mars 1916
Død: 15. mai 1976
Fra: Skien

Fredrik Thunes, komponist, kapellmester og musiker, 16.3.1916–15.5.1976, født i Skien. Thunes kom tidlig med i musikkorps, og lærte seg å spille på flere instrumenter (blant annet trompet, piano, fiolin og bass). Han spilte bass i skolens strykeorkester og var med i en saksofonkvintett, ledet av Per Thomassen, en janitsjarmusiker fra Skien som betydde mye i hans tidligste musikerår. Etter middelskolen i 1937 fikk han engasjement som pianist i Tønsberg, og begynte på Nils Larsens klaverskole. Han ble kjent som «universalmusiker»,.. Les mer..

Fredrik Thunes, komponist, kapellmester og musiker, 16.3.1916–15.5.1976, født i Skien.

Thunes kom tidlig med i musikkorps, og lærte seg å spille på flere instrumenter (blant annet trompet, piano, fiolin og bass). Han spilte bass i skolens strykeorkester og var med i en saksofonkvintett, ledet av Per Thomassen, en janitsjarmusiker fra Skien som betydde mye i hans tidligste musikerår.

Etter middelskolen i 1937 fikk han engasjement som pianist i Tønsberg, og begynte på Nils Larsens klaverskole. Han ble kjent som «universalmusiker», og dro på turné rundt i Norge og i de svenske folkeparkene.

Thunes studerte komposisjon, instrumentasjon og direksjon, tok organisteksamen og virket som kapellmester. Det ble radioopptredener, og i 1941 var han med i Pete Iwers orkester på Cecil i Oslo. Med egne store orkestre gjorde han suksess i hovedstaden på steder som Bristol og Logen, blant annet med Fred Thunes Rytmeorkester.

I 1943 gjorde han plateinnspillinger for Telefunken med stort orkester: «Monas vuggevise» og «Mamma» og «Hvor skal vi gå» og «Ding, dong, dang». Selv var han begeistret for Glenn Millers orkester, som hadde en klangbunn og toneføring som gjorde orkestret til et av verdens mest populære dansorkestre.

Thunes lot seg nok inspirere av både Miller, Jimmy Lunchford og George Gershwin i sine egne arrangementer, og gikk også under betegnelsen Norges George Gershwin. Han laget blant annet musikk til filmen Trine (1952), rapsodien «Oslo-natt» og «Høst» – improvisasjon for klaver og orkester, som ble fremført under en konsert på Chat Noir i 1948.

I 1957 var han ved Trøndelag Teater, der han med stort hell ledet orkestret i fremførelsen av Cole Porters Kiss Me Kate.

På slutten av 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet dirigerte han flere oppførelser av operetter og musikaler i Sverige.

I de siste årene av sin karriere samarbeidet han mye med sangerinnen Vera Dalen. Fred Thunes' plateinnspillinger finnes på følgende CD-utgivelser: Sigarett Stomp : Jazz In Norway Vol 2. 1940–1950, Robert Normann, The Definitive Collection 1942–54, Vol 2 og The Best Of Robert Normann. Vintage Guitars Vol 22. Egil A Gundersen skrev i 1992 hans biografi: Den norske Gershwin : Fred Thunes.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.