Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Freakshow

Fra: Bergen

Hiphopgruppe fra Bergen som besto av norsk-irakisk-italienske Petter "Young Leeroy" Beyer fra Melkeplassen/Landås, f. 3.3.83, norsk-gambiske Ali Mikael "Ali Kazaam" Tamba Larsen fra Stavanger/Løvstakken, f. 1.5.82, Lars "Stiquo/Lysluggen" Nesheim Vaular fra Åsane, f. 20.9.84, norsk-argentinske Fernando "Manu/Tier'n" Manuel López fra Oslo, f. 22.10.83, norsk-sørafrikanske Anand "Mowgli" Chetty fra Loddefjord, Even Eriksen "DJ Leven" Ytre-Arne fra Landås, f. 20.10.83, John Olav Nilsen fra Loddefjord, f. 20.12.82, og norsk-bosniske Leo Ajkic, f. 21.11.83, fra Løvstakken. Tidlig på 2000-tallet satte Freakshow Bergen på.. Les mer..

Hiphopgruppe fra Bergen som besto av norsk-irakisk-italienske Petter "Young Leeroy" Beyer fra Melkeplassen/Landås, f. 3.3.83, norsk-gambiske Ali Mikael "Ali Kazaam" Tamba Larsen fra Stavanger/Løvstakken, f. 1.5.82, Lars "Stiquo/Lysluggen" Nesheim Vaular fra Åsane, f. 20.9.84, norsk-argentinske Fernando "Manu/Tier'n" Manuel López fra Oslo, f. 22.10.83, norsk-sørafrikanske Anand "Mowgli" Chetty fra Loddefjord, Even Eriksen "DJ Leven" Ytre-Arne fra Landås, f. 20.10.83, John Olav Nilsen fra Loddefjord, f. 20.12.82, og norsk-bosniske Leo Ajkic, f. 21.11.83, fra Løvstakken. Tidlig på 2000-tallet satte Freakshow Bergen på hiphopkartet sammen med bysbarna i gruppa Spetakkel. Freakshow ble kåret til årets nykommer på Norwegian Hip Hop Awards i 2004, men ble delt i to året etter.

Medlemmene i Freakshow oppdaget hiphop og basketball på hver sin kant tidlig på 1990-tallet. Petter Beyer og Even Eriksen Ytre-Arne begynte å pusle med beats og DJ-ing på ungdommsklubbene i 1998, og på slutten av året samarbeidet de med rapperen Girson Dias, som i dag er med i gruppa A-Laget og jobber med Lars Vaular. I 1999 ga Beyer og Ytre-Arne ut en EP med Phat Phagez, en gruppe de dannet med rapperen Akeron (Alexander Laastad).

I 2000 møttes Beyer og John Olav Nilsen på skolen. De snakket konstant om musikk, og Nilsen nevnte alltid Ali Mikael Tamba Larsen som den flinkeste rapperen han hadde hørt. Dermed var den første utgaven av Freakshow født, om enn uten navn ennå. Nilsen hadde de grunnleggende ideene for musikken, mens Beyer var organisatoren som etter hvert dro med seg Ytre-Arne og Fernando Manuel López, som han kjente fra ungdomsskolen.

I 2001 ble Leo Ajkic med i gruppa som organisator og manager, mens rapperen Lars Vaular utmerket seg fra starten som hakket flinkere enn resten til å uttrykke seg gjennom tekst. Nå hadde kollektivet Cliniquen og gruppa Freakshow fått sine navn, men allerede i 2002 forlot de første bandmedlemmene skuta: Ytre-Arne gikk over til rivalene i Spetakkel, mens Nilsen forlot gruppa samme år, for så å vende sterkt tilbake med sin særegne "gatepop" med bandet John Olav Nilsen & Gjengen i 2007.

I 2002 ble beatmakeren Anand Chetty med på laget, og Freakshow begynte nå å bli lagt merke til utenfor bygrensene. Beyer var den naturlige lederen, fordi han var litt ryddigere enn de andre, og fordi han både laget beats, rappet, DJ-et og breaket.

Freakshow spilte på by:Larm vinteren 2003 og platedebuterte høsten etter med tolvtommeren Hva skjer/Come On, med beats av Chetty og rapping på både norsk og engelsk. Gruppa ble raskt omfavnet av det norske hiphopmiljøet, og var blant de ferskeste artistene som deltok på samleplata +47 Hip Hop – En introduksjon (2003) og på tiårsjubileet til Tommy Tees National Rap Show på Rockefeller samme år.

I 2004 ga Freakshow ut særs lovende We Are The Champions Mixtape. "Hiphop med stil, rytme, språk, identitet," skrev Bergens Tidende i sin karakter 5-anmeldelse, og like etter vant Freakshow "Beste nykommer"-prisen på Norwegian Hip Hop Awards. Der bysbarna i Spetakkel utmerket seg med kjapp rapping og erkebergenske referanser, var Freakshows musikk og tekster seigere og saktere, mer inspirert av amerikansk klubb-hiphop, vestkyst- og sørstatsrap og gangstarappere som Dr. Dre, Snoop Dogg og 50 Cent.

Tekstene handlet lite om de fire hiphopelementene, men var spekket med personlige observasjoner, prat om damer og dop, samt en breial selvsikkerhet som kunne virke klysete. López rappet "rett fra gata med enda større kølle enn Shampo" i "Hallik en-null-en" – en norsk versjon av G-Units "Stunt 101". I "Det herr" gjorde de Chingys "Right Thurr" til sin egen, og viste hvordan de drar damer med bergensk skarre-r.

Freakshow ble nå regnet som et av Hiphop-Norges mest lovende og spennende band, og dukket opp på mixtapes som Langbeins Henda i været (2004) og ShogunzThe Four Seasons (2004). Men kort etter ble gruppa delt i to. De engelskspråklige rapperne Beyer og Tamba Larsen fortsatte som Freakshow, mens norskspråklige López og Vaular dannet duoen Tier'n & Lars, som ga ut tre plater før Vaular gikk solo i 2007. Chetty etablerte seg som selvstendig produsent, og har jobbet med både Tier'n og Lars, Freakshow og Lars Vaular.

I 2005 gravla Freakshow og rivalene i Spetakkel stridsøksen, og samlet Hiphop-Bergen på Spetakkel-albumet Presenterer Slaglinjelaget (2005). Freakshow dukket videre opp på Hawks Spring Break Vol. 3 (2005) og Akerons Opp i bygget (2006), men da de senere på året ga ut albumet How Stupid Can You Get?, hadde Beyer fått jobb på oslorestauranten Bagatelle. Da ble det liten tid til rapping. "Som kokk og musiker var det frustrerende å hele tiden velge bort noe. Etter hvert som Lars og de andre gjorde det så bra, innså jeg at jeg ikke hadde nok tid til å følge dem. Jeg fikk avsmak på min egen musikk," sa han til Dagens Næringsliv.

I 2009 vant Beyer den prestisjetunge konkurransen Linie Award og deltok også i kokke-NM, men han har ikke lagt musikkarrieren helt på hylla. I 2009 dukket Beyer opp med vers på Tommy Tees bergensbaserte No Pain No Profit EP og samleplaten J-Ramm * Kolon Productions * Nutsons * Clark F, men Freakshow er i øyeblikket et sovende band. "Det er ingen rammer for hvem som ’er med’ og ikke, men akkurat nå er det ingen av oss som bruker Freakshow som bandnavn," forteller Beyer.

Utgivelser (album)

Freakshow
How Stupid Can You Get?
2006