Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Franklin

Dannet: 1984
Splittet: 1991
Fra: Bergen

Popduo fra Bergen bestående av Oddvar Ruud (gitar, keyboards, vokal) og Kurt Andreassen (vokal). Etterlot seg en av de største landeplager i moderne tid i form av «Bombadilla Life» (1989). Veteranen Oddvar Ruud og vokalisten Kurt Andreassen (fra Toma) begynte å planlegge Franklin i 1984. De jobbet i tre år i hjemmestudioet til Ruud før de presenterte seg for publikum. Musikken var enkel, fengende og tidsriktig pop, sterkt influert av Ruuds røtter fra 60-tallet.. Les mer..

Popduo fra Bergen bestående av Oddvar Ruud (gitar, keyboards, vokal) og Kurt Andreassen (vokal). Etterlot seg en av de største landeplager i moderne tid i form av «Bombadilla Life» (1989).

Veteranen Oddvar Ruud og vokalisten Kurt Andreassen (fra Toma) begynte å planlegge Franklin i 1984. De jobbet i tre år i hjemmestudioet til Ruud før de presenterte seg for publikum. Musikken var enkel, fengende og tidsriktig pop, sterkt influert av Ruuds røtter fra 60-tallet og duoens felles interesse for moderne arrangementer. Franklin tenkte også visuelt, og rollefordelingen var klar: Kurt var vokalist og frontfigur, Oddvar komponisten i bakgrunnen.

Etter en debutkonsert i Bergen gikk turen til Oslo, hvor platekontrakt med CBS ble sikret. Duoen laget mer enn 100 prøveinnspillinger, og av disse valgte de å satse på «Bombadilla Life». Dette var et godt valg: Den lystige og særdeles fengende låten ble den store sommerslageren 1989, og den ble også valgt til hovedlåt på Postverkets sommerkassett med et opplag på mer enn 200 000 eksemplarer. «Bombadilla Life» ble senere spilt inn av fire andre artister på like mange språk, deriblant tysk og svensk.

Sverre E. Henriksen var produsent på duoens første LP, innspilt i Stavanger, Bergen og Oslo med mange av bransjens beste studiomusikere. På album nummer to tok Oddvar Ruud selv styringen som produsent, og her ble Tor Endresen og Kim Fairchild hentet inn som ekstra vokalister på noen av kuttene. Dette skapte en større variasjon og friskhet over musikken, og det kom som en overraskelse på både artister og plateselskap at albumet ikke ble den storselgeren man hadde forventet.

Franklin fulgte opp «Bombadilla Life» med en rekke andre potensielle slagere, men ingen av dem klarte å komme i nærheten av suksessen fra sommeren 1989. Etter to album gikk Oddvar og Kurt hver sin vei i 1991. Oddvar Ruud har siden vært medansvarlig og programleder for TV-serien Men Beatles kom aldri til Bergen, og har fortsatt å pleie sin musikalske karriere gjennom et konsept kalt Cabadraget – en blanding av kabaret og foredrag. Kurt tok etternavnet Wiemann og begynte å opptre med to av brødrene sine i gruppen Tre Brødre.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Kurt Andreassen Vokal
Oddvar Ruud Gitar, tangenter