Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Finn Kalvik

Født: 30. april 1947
Fra: Oslo / Fåvang

Vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter, f. 30.4.1947 i Ringebu. Finn Kalvik må regnes blant de viktigste visekunstnere i Skandinavia. Han er en artist med en distinkt gitarstil og en innbydende, lett gjenkjennelig sangstemme. Melodiene hans har en iørefallenhet som på sitt beste vitner om både høy melodisk teft og strenge krav til kvalitet. Musikalsk har Finn Kalvik klart å forene popmusikkens iørefallenhet med visekunstens sarte skjønnhet. Finn Kalviks karriere har i perioder fortonet seg som en tur med livets store berg-og-dalbane... Les mer..

Vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter, f. 30.4.1947 i Ringebu. Finn Kalvik må regnes blant de viktigste visekunstnere i Skandinavia. Han er en artist med en distinkt gitarstil og en innbydende, lett gjenkjennelig sangstemme. Melodiene hans har en iørefallenhet som på sitt beste vitner om både høy melodisk teft og strenge krav til kvalitet. Musikalsk har Finn Kalvik klart å forene popmusikkens iørefallenhet med visekunstens sarte skjønnhet.

Finn Kalviks karriere har i perioder fortonet seg som en tur med livets store berg-og-dalbane. Han har opplevd utrolig suksess, men har også fått føle nådeløse nederlag på kroppen; fra å være genierklært det ene øyeblikket til å bli latterliggjort det neste. Men Finn Kalvik har alltid klart å vende styrket tilbake når selv de mest trofaste tilhengerne har vært fristet til å avskrive ham, noe som må tilskrives hans urokkelige tro på seg selv og sitt talent.

Finn Kalvik tilbrakte sine fem første år i Fåvang i Gudbrandsdalen før familien flyttet til Grorud i 1952. Under gymnastiden ble han kjent med viseklubben Dolphin, og miljøet der ble avgjørende for Kalviks valg av levebrød. Han ble straks et midtpunkt, spesielt på gråunn av sin gitarstil som var inspirert av blant andre britene Bert Jansch og Donovan, og i en kort periode ble han kalt Finnovan. En rosende konsertanmeldelse av Stein Dag Jensen i 1969 fikk platebransjen til å våkne. Kalvik ble ringt opp av Arve Sigvaldsen i selskapet RCA, og debuterte samme år med singelen «Finne meg sjæl». Denne visa er på mange måter Kalviks credo: Han er en artist i stadig søken, både etter meningen med livet og sin egen plass i det.

Det ble med den ene singelen på RCA. Ny platekontrakt ble tegnet med Nor-Disc i 1971, og samme år kom hans første album, Tusenfryd og grå hverdag. Her fremsto Kalvik som en visesanger som også var en dyktig tonesetter av andres dikt. Han klarte å skape nye dimensjoner i dikt som «Måken» av André Bjerke og «To tunger» av Inger Hagerup. Begge dikterne uttrykte stor begeistring for Kalvik, og spesielt samarbeidet med Hagerup avstedkom mange gode viser. De to var knyttet til hverandre i et nært samarbeid helt frem til Hagerups død i 1985. Den mest kjente visa på albumet var likevel «En tur rundt i byen», en norsk versjon av Ralph McTells «Streets Of London». I sin versjon klarte Kalvik å gjøre visa universell; der McTell hadde sunget spesifikt om London, sang Kalvik om samfunnets tapere i en hvilken som helst by. Stein Robert Ludvigsen var produsent for Kalviks debut­album, og blant musikerne var Lillebjørn Nilsen, Nils Petter Nyrén, Brynjar Hoff og Arild Andersen.

Ludvigsen var også produsent for Kalviks andre album, Finn: (1972), hvor artistens alter ego Karl Finnvik åpnet menyen med «Samfunnshus blues». Lillebjørn Nilsen og Øystein Sunde hadde sent­rale roller på platen. De tre trubadurene turnerte på denne tiden med forestillingen Det viser seg, og to eksempler på samarbeidet kunne høres på «Mang en søvnløs natt» og «Rekk dine barn en hånd» (en norsk versjon av «Teach Your Children»). Hele fem av albumets tolv viser var med tekster av Inger Hagerup.

En trilogi av sterke viseplater ble fullført med Nøkkelen ligger under matta i 1974. Albumet åpnet med «Elva», en norsk versjon av John Martyns «The River», og inneholdt fire dikt av André Bjerke og to av Inger Hagerup. Kalvik var selv produsent sammen med Arild Andersen, og blant musikerne var Andersen, Pål Thowsen, Jon Christensen, Steinar Ofsdal, Jon Eberson og Øystein Sunde. Kalviks neste utgivelser var to singler; først «Feriebrev» (1974) og dernest «Ride ranke» (1975), en norsk versjon av amerikaneren Harry Chapins tankevekkende sang «Cats In The Cradle». Kalviks norske tekst ble innlemmet som pensum i skolen.

To nye album fulgte i 1976: To tunger var en samleplate med Kalviks tonesettinger av Inger Hagerups dikt, mens Fyll mine seil var produsert av tyskeren Manfred Eicher (eier av plateselskapet ECM). Samarbeidet med Eicher resulterte i en jazzpreget plate, der Kalvik ble akkompagnert av en kvartett bestående av Bobo Stenson, Jon Eberson, Arild Andersen og Svein Christiansen. Blant materialet var Paul Simons «The Boxer» («Bokseren») og Elton Johns «Your Song» («Sangen til deg»), samt tonesettinger av André Bjerke, Astrid Tollefsen, Gunnar Reiss Andersen og J. R. R. Tolkien.

Nederst mot himmelen (1977) var Kalviks første popalbum, og signaliserte således en ny epoke i artistens karriere. Produsent var Håkon Graf, og blant deltakerne var Graf, Jon Eberson og Radka Toneff. Kalviks første tiår som plateartist ble oppsummert på samlingen Finn Kalviks beste i 1978, der «Finne meg sjæl» ble inkludert i en nyinnspilling. Samleplaten ble gjenutgitt to år senere med nytt omslag og ny tittel: Finns Beste.

Under en av sine mange opptredener på visefestivalen i Västervik i Sverige ble Kalvik kjent med Benny Andersson og Björn Ulvaeus fra ABBA. De innledet et nært vennskap, og i 1979 sa Andersson ja til å være produsent og arrangør for Kalvik. Midt i den mest hektiske perioden til ABBA skapte Kalvik og Andersson to album som er blitt stående som milepæler i norsk populærmusikk: Kom ut kom fram (1979) og Natt og dag (1981).

De to platene solgte til sammen over 200 000 i Norge, og de inneholder mange av Kalviks beste og mest kjente innspillinger. Blant dem er «Alle som blir igjen», som opprinnelig var en instrumental av Elton John («Song For Guy»), tilegnet en unggutt som mistet livet i en mopedulykke. Kalvik fikk, via Andersson, tillatelse av Elton John til å sette tekst til melodien, forutsatt at den handlet om guttens død. Flere av de andre sangene var komponert i samarbeid med den svenske artisten Ted Gärdestad. To av sangene fra Kom ut kom fram – tittelkuttet og «På flukt» – ble utgitt på en singel for det britiske markedet i 1980. I sine engelskspråklige versjoner het de «Wake Up To Love» og «On The Run».

Musikerne på de to albumene var for øvrig de samme som ABBA benyttet seg av, pluss Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad. Det hører med til historien at Andersson sa nei til en rekke lukrative tilbud fra utlandet i denne perioden, bare fordi han satte så stor pris på å jobbe sammen med Kalvik. En liten malurt i begeret var det at «Aldri i livet» havnet sist i Melodi Grand Prix 1981 med 0 poeng. Men Kalvik lo sist: Kort tid etter Grand Prix-finalen gikk den engelske versjonen av sangen, «Here In My Heart», til topps på Europatoppen! Mannen som skrev den engelske teksten var for øvrig Ralph McTell, artisten som i sin tid laget «Streets Of London» («En tur rundt i byen»).

Kalvik og ABBA-bassist Rutger Gunnarson var produsentene på den tredje LP-en innspilt i Polar studio; Tenn dine vakre øyne (1982). Denne hadde ikke samme kvaliteter i låtmaterialet som forgjengerne, og fraværet av Andersson var merkbart. Salget svarte da heller ikke til forventningene, og albumet markerte starten på en nedtur for Finn Kalvik. Han svarte i første omgang med singelen «Den siste viking», som ble den siste produksjonen utgitt på selskapet Polar. Så fulgte albumet Det søte liv (1984), igjen innspilt i Stockholm med svenske musikere, denne gang med Lasse Wellander som medprodusent. Platens tittel hadde en dobbel betydning; den hentydet til det å «være på livet», men artisten selv understreket at det egentlig dreiet seg om å dyrke selve livet. Det var plass til både lyse og mørke sider ved livet i de nye sangene, og i tekstene sine var Kalvik mer lekende enn før. Likevel ble dette bunnpunktet i hans karriere, kommersielt sett.

Kalvik startet arbeidet med en hel LP basert på Inger Hagerups barnerim i 1985. En forsmak ble sendt ut i form av singelen «Sommerøya», og albumet Lille Persille fulgte i 1986. Da var forfatteren død, og albumet ble således en fin hyllest fra Kalvik. Året etter deltok han nok en gang i den norske Grand Prix-finalen med «Malene», en sang til sin datter. Nå hadde Kalvik bosatt seg i landflyktighet på Lanzarote, hvor sangene til Livets lyse side (1988) ble til. Platen ble innspilt i Kristiansand og Oslo med en rekke studiomusikere, deriblant Alf Emil Eik, Bjørn Ole Rasch, Kari Iveland, Elisabeth Moberg, Ole Edvard Antonsen, spelemannen Sven Nyhus og svensken George Wadenius. Produsenter var Kalvik og Arve Sigvaldsen. Tittelkuttet ble en ny favoritt, men igjen var salget skuffende lavt i forhold til forventningene.

Første steg i retningen av et comeback fant sted i 1991, da Øystein Sunde tok rollen som produsent og medmusiker på albumet Innsida ut. Dette ble Kalviks muntreste plate, men kanskje også hans minst representative. Mange av sangene hadde mer til felles med Sunde enn med Kalvik selv. Og som for å understreke dette, var en av sangene en selvironisk kommentar til «Finne meg sjæl» – komponert av Sunde! Albumet markerte likevel en klar opptur for artisten Finn Kalvik, og det store comebacket var et faktum i 1993 med den doble samlingen Fra A til nÅ – 40 beste som passerte 40 000 i salg.

Sommeren 1995 dro Kalvik på nytt til Sverige for å spille inn plate. I egne hender var produsert av Tony Thorén, og blant deltakerne var den svenske artisten Peter LeMarc. Platen ble godt mottatt, og det kom derfor overraskende på artisten og hans publikum at navnet Finn Kalvik snart skulle bli synonymt med offentlig mobbing. Det populære TV-programmet Åpen Post på NRK1 laget et fast innslag kalt «Finn Kalvik-nyhetene» i sine ukentlige sendinger, og poenget var at det aldri var noe nytt å melde. Underforstått: Finn Kalvik var passé. Det hele endte med et møte på TV2 mellom programlederne og Kalvik, hvor artisten fikk en uforbeholden unnskyldning.

Etter nesten fem års stillhet på platefronten, vendte Finn Kalvik sterkt tilbake i 2000 med albumet Imellom to evigheter. Igjen var det livet som var i fokus – denne korte tiden vi tilbringer mellom de to evighetene før vår fødsel og etter vår død. Produsenter var Tomas Siqveland, Ole Evenrud og Stein Berge Svendsen. Den store slageren herfra ble «Trøstevise», et nytt samarbeid mellom Kalvik (tekst) og Andersson (melodi). Sangen ble fremført i duett med Cajsa Stina Åkerström, og dermed var ringen sluttet for Kalvik. Cajsa Stina er datter av den svenske visekunstneren Fred Åkerström, og det var Fred som fikk Finn til Sverige første gang i 1972. I kjølvannet av albumet ble Kalviks sju første album relansert på CD, både enkeltvis og i boksen Finn Kalvik 71 81 (2001).

I august 2001 dro Kalvik til Praha for å gjøre innspillinger med Praha Filharmoniske Orkester. 16 av hans mest kjente sanger ble innspilt og utgitt under den treffende tittelen Klassisk Kalvik i mai 2002. Flere gjester deltok: Cajsa Stina Åkerström sang duett på «To tunger» og «Lilla vackra Anna», mens trioen Kalvik, Sunde og Nilsen gjorde reprise på «Mang en søvnløs natt» fra 30 år i forveien. CD-heftet fungerte som en minnebok, med mange fotografier og kommentarer til sangene. Produsent for albumet var Stein Berge Svendsen, og nok en gang kunne artisten notere seg en salgssuksess: 50 000 og platinatrofé. Suksessen gjorde sitt til at en begeistret Finn Kalvik lovet å lage en eventuell Klassisk Kalvik 2 i Norge med Kringkastingsorkesteret. Klassisk Kalvik II var et faktum i 2005, etter Dagdrivernotater i 2004, og i 2007 kom Komplett klassisk Kalvik.

I 2010 samarbeidet Kalvik med Erik Fosnes Hansen på Neste stasjon Grorud, og ga i samme slengen ut en bok om egen oppvekst. Fosnes Hansen og Kalvik vokste opp i samme gate på Grorud, og hadde begge fedre som jobbet i NSB. Denne felles bakgrunnen ble også tema på platen, som på sett og vis ble et konseptalbum.

I tillegg til sin lange karriere som plateartist og turnerende visesanger, har Finn Kalvik i de senere årene også fremstått som billedkunstner. Han åpnet sin første egne utstilling på Weidemannsamlingen på Ringebu i 2001.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (singel/EP)

Erik Fosnes Hansen, Finn Kalvik
Badedammen
2010
Erik Fosnes Hansen, Finn Kalvik
Ellinor Nordby
2010
Erik Fosnes Hansen, Finn Kalvik
Inne i jula
2009
Finn Kalvik
Veslefrikk med fela
2007
Finn Kalvik
Minuttene
2007
Finn Kalvik
Den ene dagen
2007
Eldar Nilsen, Finn Kalvik, Kristiansand Symfoniorkester
Alle som blir igjen
2005
Eldar Nilsen, Finn Kalvik, Kristiansand Symfoniorkester
Velkommen - farvel
2005
Eldar Nilsen, Finn Kalvik, Kristiansand Symfoniorkester, Malene Kalvik
Aldri i livet
2005
Finn Kalvik
Å være barn en sommerdag
2004
Finn Kalvik
Mørket faller som regn
2004
Finn Kalvik
Elsket av vinden (Radio versjon)
2004
Finn Kalvik
Jag väntar vid min mila (Radio Edit)
2004
Finn Kalvik, Praha Filharmoniske Orkester
Sangen til deg
2002
Finn Kalvik, Praha Filharmoniske Orkester, Vojtech Spurny
To tunger
2002
Cajsa Stina Åkerström, Finn Kalvik, Majorstuen Spelemannslag
Lilla vackra Anna
2002
Finn Kalvik, Praha Filharmoniske Orkester, Vojtech Spurny
Natt og dag
2002
Finn Kalvik, Praha Filharmoniske Orkester
Ride ranke
2001
Finn Kalvik
Imellom to evigheter
2000
Cajsa Stina Åkerström, Finn Kalvik
Trøstevise
2000
Finn Kalvik
Langsomt brenner lyset ned
2000
Finn Kalvik
Tusen og en natt
2000
Finn Kalvik
Broer (remiks)
1996
Finn Kalvik
Oslo sommer (remiks)
1996
Finn Kalvik
Lån meg lykka di
1995
Finn Kalvik
Et liv å leve
1995
Finn Kalvik
Fatboy / Oslo Sommer
1995
Finn Kalvik
På flukt / Ride Ranke
1993
Finn Kalvik
Barndommens jul / Ved peisen
1993
Finn Kalvik
Kom ut kom fram / To tunger
1993
Finn Kalvik
Bæla Og Pappen Og Pottet-Moses / Jeg Har Finni Meg Sjæl
1991
Finn Kalvik
Kom Og Ligg Inntil Meg / Med Nebb Og Klør
1988
Finn Kalvik
Malene / Maylena
1987
Finn Kalvik
Den siste viking / Velkommen ombord
1983
Finn Kalvik
Aldri i livet / Alvedans
1981
Finn Kalvik
On The Run / Wake Up To Love
1980
Finn Kalvik
Ride Ranke / Den Lille Tinnsoldaten
1975
Finn Kalvik
En Tur Rundt I Byen / Takk For En Deilig Dag
1975
Finn Kalvik
Feriebrev / Elva
1974
Finn Kalvik
Samfunnshus Blues / Mang En Søvnløs Natt
1973
Finn Kalvik
En Tur Rundt I Byen / Min Onkel Triller Piller
1971
Finn Kalvik
Cecilie / Storbyrytmer
1970
Finn Kalvik
Finne meg sjæl / En drømmers verden
1969

Medvirker på

Diverse artister
Ei Vise Er Så Mangt
2017
Diverse Artister
Norsk Melodi Grand Prix Gjennom 50 År
2010
Anita Skorgan
Hele veien - 47 utvalgte sanger komponist;tekstforfatter
2009
Faun
Noen av de beste komponist
2009
Luftforsvarets musikkorps
Sommer i lufta komponist
2008
Penthouse Playboys
Elske i sneen komponist;tekstforfatter
2008
Diverse artister
Nå Er Det Jul Igjen
2007
Diverse artister
Norske 60-tallshits
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 6 Norsk På Norsk
2005
Gluntan
Gluntan i 40 år! komponist;tekstforfatter
2005
Diverse artister
Norsk Rocks Historie - Vol. 5 (Fra Viserock Til Rock På Norsk 1969-1977)
2004
Re-Pita
Re:Play - re-pita mania komponist;tekstforfatter
2004
Pita
Aldri i livet (Radio Edit) komponist;tekstforfatter
2004
Diverse artister
Våre Beste Vinterlåter
2003
Camilla Johansen
Du og jeg og vi to.. komponist
2003
Diverse artister
Så Venter Vi På Julen
2002
DumDum Boys
Schlägers komponist
2001
Diverse artister
Tande-P - Mine favoritter utøver
2000
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1981 - 1983
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1970 - 1973
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1967 - 1970
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1978 - 1980
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk - Presentasjons-CD
1998
Gudny Dahlen
Musikk for 'godt Voksne' - Husker Du... komponist;tekstforfatter
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1973 - 1977
1998
Frode Thorjussen, Nora Kulset
Eplemann! komponist
1997
Stensgård & Midtliens Kvartett
20 År I Takt komponist
1997
Hymn
Har en Drøm - 17 Norske Instrumentale Ballader komponist
1996
Diverse artister
Regn Med Oss komponist;utøver
1996
Diverse artister
Summertime
1995
Diverse artister
Solskiva – årets nye sommersanger
1995
Gluntan
Gluntans Gull 3 & 4 komponist;tekstforfatter
1995
Diverse artister
Fine Norske Sommerlåter 3
1994
Jannicke Irwin Abrahamsen
Jannicke 5 komponist;tekstforfatter
1994
Kari Svendsen
S.O.S Filipstad komponist;tekstforfatter
1993
Diverse artister
Fine Norske Julesanger 2
1993
Jannicke Irwin Abrahamsen
Jannicke 3 - ring ring komponist
1992
Diverse artister
Bodø Taxisentral
1992
Gustav Lorentzen
1. Klasse komponist
1992
Rune Rudberg
Vinger over Europa komponist;tekstforfatter
1989
Diverse artister
Norske Blinkskudd
1988
Diverse artister
NAMA Kassetten 1985
1985
Anita Hegerland
Flørt tekstforfatter
1985
Diverse artister
NAMA-Kassetten 1984
1984
Marius Müller
Er' e så nøye 'a? komponist;tekstforfatter
1982
Diverse artister
NAMA Kassetten 1982
1982
Eigil Berg
Alhambra
1981
Anita Skorgan
Pastell tekstforfatter
1981
Diverse artister
På Gang 1
1981
Diverse artister
Original European Song Contest Hits '81
1981
Diverse artister
Allers
1981
Anita Skorgan
De fineste komponist;tekstforfatter
1980
Diverse artister
Ridderrennet utøver
1980
Diverse artister
Norske Viser I 70-Åra
1979
Anita Skorgan
Ingen vei tilbake tekstforfatter
1979
Diverse artister
16 Norske Visefavoritter
1977
Diverse artister
12 Originale Norske Topper
1976
Åse Kleveland
Midt på natta oversetter
1976
Diverse artister
16 Norske Hits
1975
Diverse artister
12 Ess
1975
Diverse artister
Visfestivalen i Västervik: Live i Slottsruinen
1975
Diverse artister
Viser i trengsel
1972
Firebeats & Ingjerd Helén
Tiden går oversetter
1972
Lillebjørn Nilsen
Tilbake komponist;utøver
1971
Diverse artister
Vise og lyrikkfestivalen Haugesund 1971
1971
Jiws
Levende dansemusikk komponist;tekstforfatter